Årets ord er kåret i Norge: »What? Det var en stor overraskelse«

Den norske udgave af det engelske sportwashing bliver årets ord i Norge. På norsk hedder det »sportsvaske« og dækker over hvidvaskning af omdømme gennem polerede sportsarrangementer. »What?« lyder reaktionen fra kendt sprogforsker. Snart kåres årets ord i Danmark.

Blandt andet Amnesty International har kritiseret arbejdsforholdene for de tusindvis af udenlandske arbejdere, som bygger de store sportsanlæg til VM i fodbold i Qatar i november og december 2022. Fold sammen
Læs mere
Foto: Giuseppe Cacace/AFP/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nye ord i sproget er et tidens tegn og fortæller meget om, hvad der præger vores verden.

I 2020 kårede Dansk Sprognævn ordet »samfundssind« som årets ord, hvilket var affødt af coronakrisen, i 2019 var det »klimatosse«, hvilket var udløst af klimakrisen og folketingsmedlem Pia Kjærsgaards brug af ordet, og i 2018 var årets ord »hvidvask«, hvilket var udløst af blandt andet Berlingskes kritiske dækning af hvidvaskskandalen i Danske Bank.

Årets ord 2021 i Norge kommer fra samme boldgade som »hvidvask«.

I den engelsktalende verden har man i flere år talt om sportwashing, hvilket dækker over hvidvaskning af omdømme gennem sportsarrangementer. Det er en praksis, hvor nationer og store virksomheder plejer deres måske blakkede image gennem forgyldte sportsarrangementer eller køb af prominente sportsklubber og derved dækker over for eksempel krænkelser af menneskerettigheder.

What? Sportsvaske?

I Norge har Språkrådet, som er det norske sidestykke til Dansk Sprognævn, netop kåret ordet »sportsvaske«, der er en fornorskning af sportwashing, til årets ord.

Ordet er med det kommende års Vinter-OL i Kina og VM i fodbold for herrer i Qatar særdeles aktuelt, da begge lande kritiseres for brud på menneskerettighederne. Og fængslingen og den efterfølgende løsladelse af to norske journalister fra den norske public service station NRK, der for nylig var på reportagetur i Qatar og rapporterede om udenlandske bygningsarbejderes forfærdelige arbejdsforhold, har sat endnu mere fokus på ordet.

»For at sige det på godt norsk: 'What?' Det var en stor overraskelse,« siger den kendte norske forfatter og sprogforsker Helene Uri til NRK.

Språkrådet kårer hvert år årets ord, som skal være aktuelt, alment anvendt, levedygtigt og af god sproglig kvalitet.

»Oprindelsen til årets ord 2021 er det engelske sportwashing, som på norsk er blevet til  sportsvasking. Ordet har nære paralleller til ordene hvitvasking og grønnvasking, som allerede er etableret i det norske sprog. Substantivet sportsvasking er ganske udbredt, men det er interessant, at det tilhørende verbum også ser ud til at etablere sig,« siger seniorrådgiver i Språkrådet Dagfinn Rødningen i en pressemeddelelse.

Helene Uri kalder ordet »sportsvaske« for sprogligt set både stiligt og morsomt.

»Det er et politisk vigtigt ord, og det er en måde at sætte hele dette problemfelt på dagsordenen og tage det op til debat. Det er godt, at Språkrådet vælger sådan et ord, så man ikke kun diskuterer det rent sprogligt lækre ved ordet, men selvfølgelig også selv indholdet af det,« siger sprogforskeren.

Dansk Sprognævn kårer 17. december årets ord 2021 i Danmark. Fristen for indsendelse af forslag udløb 10. december 2021. Offentliggørelsen sker i radioprogrammet »Klog på Sprog« på DR P1.