500 kulturinstitutioner har sendt brev direkte til statsministeren. Nu bryder hun tavsheden

Onsdag morgen blev statsminister Mette Frederiksen (S) råbt op i et åbent brev, som flere end 500 kulturinstitutioner er afsendere på. Nu svarer statsministeren.

»Jeg tror, en bred politisk aftale kan give vished og håb for mange – og kulturlivet skal selvfølgelig indgå heri,« skriver statsminister Mette Frederiksen til Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et åbent brev til statsminister Mette Frederiksen (S) var budskabet fra flere end 500 kulturinstitutioner, at de kræver en genåbningsplan for kulturlivet.

De gik med andre ord uden om kulturminister Joy Mogensen (S) for at få Mette Frederiksen til at gribe ind, så de kan få den langsigtede plan, kulturlivet har brug for.

Nu svarer Mette Frederiksen på brevet.

»Først og fremmest vil jeg kvittere for kulturlivets henvendelse, og der skal ikke herske tvivl om, at jeg har stor forståelse for de synspunkter,« indleder Mette Frederiksen det skriftlige svar, som Statsministeriet har sendt til Berlingske:

»Jeg tror, de allerfleste af os savner de åndehuller og den fordybelse, som vores fantastiske danske kulturliv og kulturinstitutioner tilbyder os. Samtidig er det selvfølgelig også hårdt for kulturlivet selv ikke at kunne byde deres publikum velkomne. Regeringen arbejder efter en bredt politisk forankret aftale om en plan for genåbningen af Danmark.«

Mette Frederiksen er fortrøstningsfuld i forhold til den kommende genåbningsplan, som ventes klar 23. marts.

»Jeg tror, en bred politisk aftale kan give vished og håb for mange – og kulturlivet skal selvfølgelig indgå heri.«

Sæt det lange lys på

Dagen igennem er historien om en genåbningsplan for kulturlivet blevet diskuteret. Kulturordfører for De Konservative, Birgitte Bergman, har kaldt forløbet omkring en genåbningsplan for »frustrerende«, mens flere kulturaktører har udtryk frustration i Berlingske.

»Nu har vi simpelthen brug for, at det lange lys kommer på. Vi kan ikke åbne, hvis vi kun får tre dages varsel til det. Det kan ikke lade sig gøre. Kunst og kultur tager tid at lave. Og vi har brug for den anerkendelse, der ligger i at få at vide, hvornår vi kan genåbne,« har Peter Mark Lundberg, direktør i Dansk Teater, sagt til Berlingske.

Tidligere onsdag kommenterede kulturminister Joy Mogensen ligeledes sagen.

»Jeg vil ligesom kulturinstitutionerne gerne have åbnet Danmark igen. Selvom vi stille og roligt er begyndt at åbne samfundet, så står vi dog stadig i en situation, hvor det skal gøres med omtanke. Hvis vi åbner for meget, kan hospitalerne blive overbelastet. Derfor kan det hele ikke åbnes på én gang,« skrev Joy Mogensen:

»Der skal ikke herske nogen tvivl om, at regeringen prioriterer kulturlivet højt, og at kulturinstitutionerne indgår i de samtaler om en genåbning, som regeringen fører med Folketingets partier.«

Du kan læse hele brevet her.