Mette Frederiksen: Plan om samlet genåbning er klar den 23. marts

Statsministeren er i dag blevet færdig med de sidste bilaterale drøftelser med Folketingets partier og taler nu om den langsigtede genåbningsplan, der skal gøre den fremtidige coronahåndtering mere gennemsigtig for danskerne.

Statsminister Mette Frederiksen (S) orienterer om planer for en langsigtet genåbning, efter møder med Folketingets partier, på Christiansborg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er nu færdig med at mødes med Folketingets partier, og her siger hun ude foran Statsministeriet på Christiansborg, at en samlet og langsigtet plan for en genåbning af Danmark formentlig snart er færdig.

»Tak til alle Folketingets partier. På baggrund af partiernes indspark vurderer jeg, at der er grundlag for at lave en bred aftale om genåbningen. Det handler også om vacciner, brugen af coronapas, og hvordan vi sikrer os, at Danmark står bedst muligt, når vi går ind i efteråret,« siger Mette Frederiksen.

De politiske forhandlinger om en langsigtet genåbningsplan starter nu på fredag i Statsministeriet og forventes færdige den 23. marts, oplyser Mette Frederiksen.

Den samlede plan har til formål at give befolkningen såvel som erhvervslivet en bedre fornemmelse for, i hvilken rækkefølge de forskellige dele af landet åbner.

Hun lægger vægt på, at det for et flertal på Christiansborg er en hovedprioritet at få børn og unge tilbage i skole og på deres uddannelser. Først skal sundhedsmyndighederne imidlertid regne på, hvad det vil betyde for smittetallene.

»Beregningerne er ikke færdige endnu, men jeg kan godt sige, at det er et bredt politisk ønske for Folketingets partier, at børn og unge snart igen får så normal en hverdag som muligt,« siger hun.

Onsdag har Mette Frederiksen mødtes med De Konservative, Enhedslisten og Nye Borgerlige i Statsministeriet, og det er altså nu, umiddelbart efter at mødet med sidstnævnte er slut, at hun præsenterer nyt om genåbningen.

I kølvandet på tirsdagens aftale om en lille genåbning af særligt skolerne, har statsministeren mødt kritik fra blandt andet blå blok, erhvervslivet og kulturlivet, som alle mener, at genåbningen ingenlunde er stor nok.

At der i den aktuelle situation skulle være grundlag for at åbne endnu flere dele af samfundet, afviser Mette Frederiksen dog.

»Det er rigtigt, at smitten er i den lave ende, men vi kan se, at landene omkring os bliver nødt til at lukke ned på grund af den britiske mutation,« siger hun:

»Jeg vil kraftigt advare mod, at man bevæger sig ind på en sti, hvor man risikerer en tredje bølge, som kan føre til en tredje nedlukning. Det vinder ingen ved.«

Tidligere i dag skrev Mette Frederiksen på Facebook, at smittetallene fortsat så positive ud, og at hun derfor glædede sig over, at der var plads til en mindre genåbning.

»Jeg fortsætter snakken med de sidste partiledere i dag om en langsigtet genåbningsplan. Målet er, at Danmark bliver åbent så hurtigt, som det er sundhedsmæssigt forsvarligt. Mere om det senere i dag,« skrev statsministeren.