150 års berømtheder kan ikke tage fejl: Derfor er det sejt at ryge

Er det Hollywood-legenden James Dean, som udenrigsminister Anders Samuelsen forsøger at ligne på sit udskældte selvportræt med cigaret? Berlingske har fundet de personer fra verdenshistorien, der gjorde det cool at ryge.

»Der går sjældent røg af en brand...« Oscar Wilde trænger til en smøg. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ser mænd og kvinder sejere og mere sexede ud med en cigaret i munden? Kræftens Bekæmpelse vil nok sige nej, og set med nøgterne øjne, er det da også mærkeligt, at den hvide papirspind i sig selv skulle kunne gøre mennesker mere attraktive.

Sandheden er snarere, at der historisk har været interessante mennesker, der var afhængige af tobakken, og som derfor gjorde rygning til en del af deres image. Derefter har deres tilbedere lånt noget af deres 'aura' ved at efterligne vanen.

Der er med andre ord gode grunde til, at Kræftens Bekæmpelse ser skævt til filmstjerner og andre kendisser, der offentligt pulser løs. Ifølge organisationens hjemmeside har unge, der bliver eksponeret  for meget rygning i film, tre gange så stor en risiko for at begynde at ryge end dem, der ikke gør.

Så da udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) på flere sociale medier postede et billede af sig selv med en smøg, lød der straks kritik fra blandt andre de Konservatives sædvanlige gruppeformand, Mette Abildgaard:

»I Danmark er cigaretreklamer forbudt, hvilket formål tjener smøgen her? At se cool ud? At provokere? Dumt!«

Anders Samuelsen, der faktisk slet ikke er ryger, kan trøste sig med, at han blot er den seneste af en 150-årig historie med berømtheder, der gjorde det cool at ryge.

Lola Montez - den første kvinde der røg offentligt. Fold sammen
Læs mere

Lola Montez - (danser 1821-1861)

Den irske danser Lola Montez levede heftigt på vulkanerne. Ludvig den 1. af Bayern spurgte hende angiveligt, midt under et større selskab, om hendes barm var ægte, hvorefter hun trak ned i kjolen og beviste, at det var den skam. Hun blev senere hans elskerinde, men havde også besnæret komponisten Franz Liszt og forfatteren Alexandre Dumas. Endelig har hun også æren for at være den første kvindelige kendis, der blev fotograferet med en cigaret i hånden. Måske var hun derfor med til at grundlægge traditionen med, at balletdansere gerne smøger den mellem piruetterne.

»Der går sjældent røg af en brand...« Oscar Wilde trænger til en smøg. Fold sammen
Læs mere

Oscar Wilde (forfatter 1854-1900)

Som dekadent nydelsesmiddel var cigaretten som specialdesignet til forfatteren Oscar Wilde. Han vakte furore, da han efter premieren på sit første succesfulde teaterstykke blev kaldt på scenen af publikum, og steg derop, mens han pulsede løs. Hans mundheld om rygning er karakteristiske i deres paradoksagtige fyndighed: »En cigaret er den perfekte nydelse. Den er udsøgt, men tilfredsstiller dig ikke helt. Hvad mere kan man forlange?«.

»Aarets litterære Nobel-pristager, den 44-aarige franske forfatter Albert Camus, kom i aftes til København med Nordeekspressen og tilbragte en times tid her, før han tog videre nordpaa til Stockholm, hvor han skal have overrakt den fornemme pris,« skriver Berlingske Tidende mandag den 9. december 1957. Albert Camus var bl.a. ledsaget af sin ægtefælle Francine Camus (tv). I Camus' højre hånd hans trofaste Gauloises. Foto: Hakon Nielsen Fold sammen
Læs mere
Foto: Hakon Nielsen.

Albert Camus (forfatter, 1913-1960)

Sammen med Jean-Paul Sartre og Simone de Beauvoir var den fransk-algierske filosof og forfatter Albert Camus med til at kæde cigaretrygning sammen med den eksistentialistiske filosofibølge i 1950erne og 1960erne. Ligesom mange af sine landsmænd røg Camus de stærke Gauloises, og smøgerne forværrede formentlig den tuberkulose, der plagede ham i lange perioder af hans liv.

Frimærket med den cigaretløse James Dean bliver afsløret af US Postal Service.  AFP PHOTO Mike NELSON/mn. MIKE NELSON / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: MIKE NELSON.

James Dean (skuespiller, 1931-1955)

Sammen med Marlon Brando indvarslede James Dean en ny, vildere form for skuespilsteknik, og til det rebelske image hørte selvsagt en T-shirt, cowboybukser - og en cigaret. Han optræder så ofte med en cigaret i munden, at det amerikanske postvæsens frimærke med skuespilleren vakte fans’enes vrede, fordi den faste cigaret var blevet bortcensureret. Andre storrygende filmidoler var Humphrey Bogart og John Wayne, der begge døde af kræft - dog ikke i lungerne.

Audrey Hepburn (skuespiller, 1929-1969)

Den stilfulde skuespiller begyndte at ryge som 15-årig, og forblev en seriøs ryger hele sit liv. Hendes filmkarakterer røg også, og hun var med til at gøre det ultralange cigaretrør moderne igen.

Slash (rockstjerne, 1965 - )

Næst efter Rolling Stones-guitaristen Keith Richards er Slash måske den, der hårdest har arbejdet for at gøre cigaretter og whisky til en del af rocken. Guitaristen i Guns’ N’ Roses perfektionerede sit rockimage ved at have en cigaret permanent siddende i mundvigen under alle bandets optrædener, hvilket mange amatører gennem årene har måtte erkende, faktisk er lidt af et kunststykke, hvis ikke man skal kløjs i røgen. Årsagen til, at Slash kvittede sine vane med at ryge fire pakker Gitanes om dagen, var en slem lungebetændelse, som han påtog sig under en Cher-koncert, og som lagde ham ned uden smøger i to uger.

Man kan kende ham på smøgen - Preben Elkjær efter Danmark - Sovjetunionen i 1985, da Danmark vandt 4-2. Fold sammen
Læs mere
Foto: Morten Juhl.

Preben Elkjær (fodboldspiller, 1957-)

Den målfarlige spiller var storryger under sine kampe på Danmarks landshold, og trappede efterfølgende sit forbrug op som fodboldkommentator. Fodboldsporten har talt en del rygere, heriblandt den legendariske spiller og fodboldtræner Johan Cruyff, der døde af lungekræft. Chelseas manager Maurizio Sarri ses ofte at ryge under kampe, og så sent som i år byggede RB Leipzig, specielt til ham, et særligt rygerafsnit i garderoben på deres stadion, Red Bull Arena.

Præsident Barack Obama er tidligere ryger. Mange af de billeder der eksisterer af ham med en cigaret, eller sågar en joint i hånden, er photoshoppede.  AFP PHOTO/Nicholas KAMM. NICHOLAS KAMM / AFP Fold sammen
Læs mere
Foto: NICHOLAS KAMM.

Barack Obama (tidligere amerikansk præsident, 1961- )

Det er egentligt forkert at inkludere den tidligere amerikanske præsident Barack Obama på en liste over personer, der har gjort det cool at ryge. For trods eks-præsidentens almindeligt tiljublede oratoriske evner, hans afslappede facon under debatter og hippe forståelse af moderne kultur, hvor han mike-dropper og laver bandetegn, er der absolut intet sejt ved hans forsøg på at skjule sin rygevane. I 2013 kom han til at tilstå (foran en åben mikrofon), at han kun var holdt op med at ryge, fordi han var bange for sin kone, Michelle Obama. Ikke ligefrem indbegrebet af cool, men i det mindste påstod han ikke, som sin forgænger på præsidentposten Bill Clinton, at han ikke inhalerede.

Dronning Margrethe II ryger en cigaret under et besøg hos USAs præsident Gerald Ford, der giver hende ild. Foto: Allan Moe   Fold sammen
Læs mere
Foto: Allan Moe.

Dronning Margrethe II (Dronning, 1940-)

Der er blevet sagt og skrevet meget Dronning Margrethe II’s cigaretter, men hun har aldrig selv anset det som et problem, der angår andre.