10 ting, du skal vide om kæmpesuccesen »Babylon Berlin«

»Babylon Berlin« giver et billede af mellemkrigstidens Berlin med dyb fattigdom, krigsinvalider og politisk vold, men også et dekadent kulturliv og en hemmelig tysk luftbase i Sovjetunionen. Vi har tjekket 10 historiske fakta fra serien.

Swingdans
Flere af scenerne i Babylon Berlin foregår på natklubben og danserestauranten Moka Efti, der var et dekadent sted i Berlins 20'ere. Foto fra tv-serien. Fold sammen
Læs mere

Moka Efti - et hot dansested

Danserestauranten Moka Efti, som danner rammen om nogle af seriens mest sexede og vilde musikalske scener, fandtes i virkeligheden. Den blev etableret i 1926 af den græske købmand Giovanni Eftimiades, der kom til Berlin fra Italien. Den første Moka Efti lå på hjørnet af Leipziger Strasse og Friedrichstrasse.

Danserestauranten Moka Efti danner rammen om flere scener i Babylon Berlin. Den fandtes i virkelighedens Berlin i slutningen af 20'erne og rummede både café, billiardsalon og danserestaurant. Foto: Wiki Commons Fold sammen
Læs mere

Forretningen gik godt, og derfor erhvervede Eftimiades genboejendommen og åbnede der i 1929 et nyt 2.800 kvm stort etablissement med cafe, billardsalon og danserestaurant.

Stedet blev hurtigt et af byens mest populære forlystelsessteder med stort orkester, kendte musikere og orkesterledere. I 1939 forbød det nazistiske regime swingdans, og i 1943 blev de to forlystelsessteder ødelagt under de Allieredes bombninger.

En historisk blodig 1. Maj

»Babylon Berlin« viser den politiske vold i Berlin under Weimarrepublikken, ikke mindst den blodige 1. maj-demonstration i 1929, hvor mange civile blev dræbt. Efter Hitlers tale på Berliner Sportspalast 16. november 1928, som udløste uroligheder med flere døde, var der forbud mod demonstrationer og møder under åben himmel - også 1. maj 1929.

1. maj 1929 brød kommunister demonstrationsforbuddet i Berlin. Politiet ekskalerede konflikten med pansrede køretøjer og skød med skarpt mod civile. Det betød, at 122 mennesker mistede livet på det, der af tyskerne betegnes som 'Blutmai'. Fold sammen
Læs mere

Forbuddet blev dog brudt af både kommunister og socialdemokrater. Politiets hårdhændede fremfærd og anvendelse af pansrede køretøjer eskalerede konflikten, der varede tre dage og kostede 33 civile livet. På tysk kaldes urolighederne derfor for »Blutmai« (blodige maj).

Et år med højdepunkter

TV-serien foregår i 1929, som var et historisk år – både i Tyskland og resten af verden. Thomas Mann fik Nobelprisen i litteratur, og forfatteren Alfred Döblins store banebrydende roman »Berlin Alexanderplatz« udkom også dette år.

Den store tyske forfatter Thomas Mann modtog i 1929 Nobelprisen i litteratur. Da nazisterne overtog magten i Tyskland emigrerede han til USA, bosatte sig i Californien og fik amerikansk statsborgerskab, men efter krigen vendte han tilbage til Europa. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix.

Romanen, der foregår i slutningen af 1920erne blev i 1982 filmatiseret af den tyske instruktør Rainer Werner Fassbinder.

Det var også i 1929, at den britiske forfatter Christopher Isherwood kom til Berlin, hvor han skrev romanen »Goodbye to Berlin«, som senere blev filmatiseret med titlen »Cabaret« og havde Liza Minelli i hovedrollen.

I 1929 kom den britiske forfatter Christopher Isherwood til Berlin, hvor han skrev romanen »Goodbye to Berlin«, som senere blev filmatiseret med titlen »Cabaret« med Liza Minelli i hovedrollen. Fold sammen
Læs mere
Foto: -.

Og så var 1929 året med det store børskrak i USA, som sendte verden ud i en økonomisk depression, som i Tyskland var med til at bane vejen for Hitlers naziregime.

Forfatteren bag serien

»Babylon Berlin« bygger på forfatteren Volker Kutschers første roman »Der Nasse Fisch« (2007), dansk titel: »Den våde fisk«, som har politimanden Gereon Rath (spillet af Volker Bruch) som hovedperson. Volker Kutscher har skrevet en række krimier, hvoraf flere er udkommet på dansk, og hans baggrund som historiker sætter sine tydelige spor i forfatterskabet.

»Den våde fisk« foregår i et Berlin præget af eftervirkningerne af Første Verdenskrig med fattigdom, krigsinvalider og dekadence. Folk forsøger at overleve, alt er til salg – også mennesker, og de lever samtidig for fuld tryk, som om deres sidste dag er kommet.

En hemmelig luftbase i Sovjet

Hovedpersonen i »Babylon Berlin«, Gereon Rath, tager sammen med en kollega til Lipetsk i Sovjetunionen for at afsløre en hemmelig tysk pilotskole. Det lyder utroligt, men er en sand historie. Tyskland måtte som taberen i Første Verdenskrig underskrive Versailles-traktaten, som begrænsede landets militære råderum – bl.a. måtte landet ikke have et luftvåben.

»Byen var fuld af dristige cabareter og erotiske natklubber, bl.a. klubber for homoseksuelle og transvestitter, ligesom der var klubber for nudister. «


I hemmelighed oprettede ledende tyske officerer i 1925 en pilotskole i Lipetsk, som skulle danne grundlag for det senere Luftwaffe. Et klart brud på Versaille-traktaten, som Gereon Rath afslører i TV-serien. Man nåede at uddanne 120 jagerpiloter samt jordpersonel, inden skolen blev lukket i 1933.

2,7 mio. veteraner i Tyskland

Flere af karaktererne i TV-serien har psykiske ar efter Første Verdenskrig. Det anslås, at to millioner tyske soldater blev dræbt i krigen, men hertil kom 2,7 mio. veteraner, som havde både fysiske og psykiske skader fra krigen.

Det drejede sig bl.a. om manglende arme og ben, hovedskader, øjenskader, høreskader og ikke mindst psykiske skader, som man bl.a. omtalte som granatchok.

Hovedpersonen i 'Babylon Berlin' Gereon Rath har PTSD eller granatchok, som det blev kaldt. Det anslås af 2,7 mio. veteraner i Tyskland havde både fysiske og psykiske skader efter Første Verdenskrig. Fold sammen
Læs mere

Mange af disse mænd kunne ikke forsørge sig selv og deres familier og levede i stor fattigdom. Det store antal døde og sårede mænd ændrede Tysklands demografi.

Der var mange enker, der manglede mandlig arbejdskraft, og kvinder havde svært ved at finde ægtemænd. Hovedpersonen i »Babylon Berlin«, Gereon Rath, må tage opiumdråber som følge af sin deltagelse i krigen.

En bølge af tyske kvalitetsfilm

»Babylon Berlin« er med et budget på 300 mio. kr. den dyreste TV-serie i Tyskland nogensinde og en del af en bølge af tyske spillefilm og TV-serier af høj kvalitet. Serien »Unsere Mütter, Unsere Väter«, på dansk »Vores mødre, vores fædre«, som har været sendt på DR, er en af disse serier.

»Babylon Berlin« er med et budget på 300 mio. kr. den dyreste TV-serie i Tyskland nogensinde og en del af en bølge af tyske spillefilm og TV-serier af høj kvalitet. En anden god historisk serie er »Unsere Mütter, Unsere Väter«, på dansk »Vores mødre, vores fædre«, der er blevet sendt på DR. Fold sammen
Læs mere

Den handler om fem unge berlineres liv under Anden Verdenskrig. Andre eksempler er »Die Wirtschaftwunderfrau«, om grundlæggeren af ugebladet Burda, Aenne Burda, som netop har været sendt på ARD, spiondramaet »Deutschland 83«, »Heimat« samt »Rannbach – Den delte by«, der handler om en by på grænsen mellem DDR og Vesttyskland, og som DR sendte sidste år.

Stærke kræfter i hovedrollerne

Volker Bruch spiller den mandlige hovedrolle som kriminalkommissær Gereon Rath, der kommer fra Køln til heksekedlen Berlin, med stor intensitet, autoritet og troværdighed. Skuespilleren, der er født i München og uddannet i Wien, havde en hovedrolle i TV-serien »Vore mødre, vore fædre«, som har været vist på DR.

Volker Bruch spiller den mandlige hovedrolle som kriminalkommissær Gereon Rath, mens Liv Lisa Fries spiller den unge kvinde Charlotte Ritter, der arbejder som kriminalassistent om dagen og prostitueret om natten. Fold sammen
Læs mere

Den kvindelige hovedrolle som den viljestærke og kloge kontorist/politiassistent Charlotte Ritter, der tjener lidt ekstra som prostitueret på danserestauranten Moka Efti, spilles af Liv Lisa Fries. Hun er født i Berlin i 1990, har arbejdet med film siden 2005 og høstet stor ros og flere filmpriser.

Det dekadente Berlin

»Babylon Berlin« foregår i 20ernes dekadente Berlin, som også er beskrevet i film som »Cabaret« og »Berlin Alexanderplatz«. TV-serien beskriver den seksuelle frigjorthed, promiskuitet og prostitution, som prægede byens forlystelsesliv med natklubber, cabareter og restauranter.

Nøgendanserinden og kunstneren Anita Gerber er en af de oprindelige inspirationskilder til Weimarrepublikkens dekadente kulturpersonligheder. Foto: Wiki Commons Fold sammen
Læs mere

Byen var fuld af dristige cabareter og erotiske natklubber, bl.a. klubber for homoseksuelle og transvestitter, ligesom der var klubber for nudister. Danseren og skuespilleren Anita Berber var berygtet for sin erotiske forestillinger (og desuden for sit forbrug af kokain og sin excentriske opførsel).

Den gamle »Alex« er genskabt

I forbindelse med optagelserne har man rekonstrueret den store Alexanderplatz, både ved hjælp af kulisser og computergenererede effekter, hvilket giver nogle storslåede scener.

I 1929 var »Alex«, som pladsen kaldes i folkemunde, hele Berlins plads, men efter Anden Verdenskrig lå den i Østberlin.Foto: Wiki Commons. Fold sammen
Læs mere

I 1929 var »Alex«, som pladsen kaldes i folkemunde, hele Berlins plads, men efter Anden Verdenskrig lå den i Østberlin og blev centrum for østberlinerne, mens Kurfürstendam blev vestberlinernes centrum.