Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Uansvarligt fortsat at holde samfundet lukket

En genåbning skal ske snart. Ellers har vi ikke noget at genåbne.

»Vi må lære at leve med coronavirussen i en rum tid fremover. Vi har behov for gennemsigtighed i de beslutninger, der træffes. Vi har behov for at vide, hvad succeskriterierne er,« skriver Jens Birkeholm og Gitte Seeberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forretninger skal holde lukket. Både de mindre og de store med flere tusinde kvadratmeter plads. Vi hører begrundelsen. Regeringen er bekymret for, at smitten løber løbsk.

Vi repræsenterer rigtig mange medlemmer og arbejdspladser tilsammen. Bilforretninger, tøj-, sko- og møbelforretninger mv. Alle kæmper. For at undgå afskedigelser og for at få likviditet og omsætning i forretningerne. Mange har kunnet klare det indtil nu, fordi de har opsparet kapital. Men det bliver for alvor svært nu, når salget udebliver, og mange brænder inde med sæsonvarer og sidste års modeller. Det har en pris. Ligesom sneplove er vi i gang med at skubbe konkurserne foran os, hvis vi ikke får gang i forretningerne.

Det er på tide ikke at skære alle brancher over én kam, men se på branchespecifikke og regionale løsninger. Og vi bliver nødt til at forventningsafstemme. Hvornår kan forretningerne genåbne? Hvad skal kontakttallet være på? Bornholm har haft én ny smittet de seneste syv dage. Odsherred otte nye. Nordfyn fire nye. Hvorimod der i københavnsområdet er flere smittede. Her kan vi forstå, at der er behov for ekstra forsigtighed. Det giver mening.

Men vi kan ikke længere holde til, at hele landet forbliver lukket. Dét giver ikke mening. For os står det hen i det uvisse, hvornår man er en succes. Forskerne bag HOPE-projektet understreger igen og igen, hvor vigtigt det er med klar kommunikation i en krisetid, så vi kan følge argumenterne og bakke op.

Vi har lavet genåbningsplaner for, hvordan vores brancher kan åbne på sundhedsmæssig forsvarlig vis ud fra det, vi ved, at sundhedsmyndighederne lægger vægt på. Afstand, afspritning og afskærmning. I en første fase kunne det ske i regioner med få smittede og med for eksempel tidsbestilling og fremvisning af en negativ coronatest, som er maks. 24 timer gammel afhængig af butiksforhold. Og selvfølgelig med fortsat brug af mundbind og rigelige kvadratmeter per kunde. Vi kan servicere kunder både udenfor og indenfor. Vores medlemmer er fleksible. Men en genåbning skal ske snart. Ellers har vi ikke noget at genåbne.

For mange bilforhandlere er januar den bedste måned. Men flere steder har de kun lavet 10-20 procent købsaftaler ift. normalen. I sko- og tøjbutikkerne er januar-omsætningsindekset på cirka 27 procent af det normale.

I den daglige snak med medlemmerne står det mere og mere klart, at der venter et menneskeligt psykologisk efterspil lige om hjørnet. Vi har medlemmer, som er så fortvivlede, at de græder i telefonen. De er presset til det yderste. Slidte. De ved simpelthen ikke, hvordan de skal håndtere den svære situation, eller hvor pengene skal komme fra.

Det var forventet, at den franske præsident i forrige uge ville lukke Frankrig yderligere ned. Men han undlod. Imod sundhedsmyndighedernes anbefalinger, fordi det har for store menneskelige konsekvenser.

Vi må lære at leve med coronavirussen i en rum tid fremover. Vi har behov for gennemsigtighed i de politiske beslutninger. Hvad er succeskriterierne? Hvor ligger målstregen? Lige nu flytter den rundt.

Vi opfordrer på det kraftigste til at genåbne det, der kan åbnes. Genåbningsplanerne ligger der.

Jens Birkeholm er administrerende direktør for Dansk Detail. Gitte Seeberg er administrerende direktør for AutoBranchen Danmark