Dette er en kronik. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Modsvaret på det egomaniske kaos: Gør EU stærkere i 2019

Danskernes opbakning til EU-samarbejdet slår nye rekorder, og det er ikke et tilfælde, at vi ser et historisk hurtigt opsving i danskernes positive syn på EU.

Over for et stadigt mere utilregneligt USA under Donald Trumps ledelse, står den Den Europæiske Union som en civilisatorisk kraft og anstændighedens stemme, som kan gøre verden til et bedre sted at leve. Arkivfoto: Thierry Charlier/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danskernes opbakning til EU-samarbejdet slår nye rekorder. 66 pct. af danskerne siger ifølge ny måling af Kantor Gallup for Berlingske, at Danmark fortsat skal være med i EU, hvor det i 2016 var 54 pct. Det er ikke et tilfælde, at vi er vidner til et historisk hurtigt opsving i danskernes positive syn på EU.

Bjarke Møller Fold sammen
Læs mere

Det europæiske fællesskab har igen og igen gjort dommedagsprofeternes sorte snak om den kommende undergang til skamme. 2019 vil næppe blive nogen undtagelse.

I dag ser de fleste danskere EU som et trygt og velkendt fællesskab, der giver vores nation mere sikkerhed, orden, faste spilleregler og velstand i et globalt ocean præget af turbulens og farlige autoritære kræfter. Bortset fra Holland er der intet sted som Danmark, hvor så mange borgere – 80 pct. ifølge den seneste Eurobarometer måling – mener, at hjemnationens fremtid er bedre sikret inden for EU end uden for.

Siden Anden Verdenskrig har vores sikkerhedsarkitektur og civilisation været opbygget omkring to stærke søjler: Et stadigt tættere europæisk samarbejde i EF/EU og Atlanterhavspagten med NATO-landene.

»Skal verden formes af trumpismen, ender det i mere kaos.«


I dag kan vi desværre ikke længere føle os sikre på USA, fordi præsident Trump skaber handelskrige og underminerer den internationale retsorden. Han har bl.a. trukket USA ud af FNs klimaaftale og vil forlade INF-våbenkontrolaftalen. Trump erklærer sin kærlighed til autoritære ledere fra Ruslands Putin til Nordkoreas Kim Jong Un, og han fyrer sine ministre på stribe, som senest den moderate forsvarsminister Mattis. Hvad bliver det næste? Skal verden formes af trumpismen, ender det i mere kaos.

Anstændighedens stemme

Over for det er Den Europæiske Union en civilisatorisk kraft og anstændighedens stemme, som kan gøre verden til et bedre og mere sikkert sted at leve.

I Europa går nationalstaterne ikke i krig med hinanden. Generationer af hårdtarbejdende europæere og oplyste politikere har sikret fred og forsoning gennem fælles økonomiske interesser. EU er en civiliserende retsorden, der er til gavn for borgere og virksomheder.

Vi har aldrig før haft så meget velstand, frihed, velfærd og så mange rettigheder. EU har opbygget verdens største indre marked uden toldbarrierer og handelshindringer. Vi har fået større frihed, herunder til at rejse, arbejde og studere i alle EU-lande. Høje miljøstandarder, beskyttelse mod farlige kemikalier, arbejdsmiljøregler, fødevaresikkerhed, medicinalkontrol, luftfartssikkerhed og ja, Europol, er med til at gøre vores liv mere sikkert i dagligdagen. Alt for sjældent tales der om de mange fremskridt i EU. Dem bør vi være stolte af.

I Europa skabes fremskridtet ikke af en stærk mand eller egomaniske populister med kaskader af provokerende tweets. De vigtigste fremskridt for europæerne sikres via møjsommelige kompromiser. Det er så demokratisk, som det lader sig gøre i et unikt samarbejde over grænserne.

EU er radikalt anderledes end USAs forenede stater. Det er et overnationalt samarbejde mellem medlemsstaterne i Rådet, Kommissionen og det folkevalgte Europa-Parlament, som har udstrakt medindflydelse. EU er det muliges kunst. Og reglerne forbedres, når vi rammes af kriser. Som vi har set i klimapolitikken, med bankunionen efter finanskrisen eller nye regler mod skattesnyd efter internationale skandaler. Eller markant styrkelse af den ydre europæiske grænsekontrol, der siden 2015 har nedbragt antallet af flygtninge og irregulære migranter over Middelhavet med over 90 pct.

Hver enkelt nationalstat kan vinde suverænitet via EU. Her opnås indflydelse på vilkår, som man ikke effektivt kan regulere alene. Tag det indre marked. Hvis Danmark trak sig ud, som Storbritannien gør, ville danske eksportvirksomheder møde tekniske handelshindringer og høje toldtariffer ved eksport til EU.

Velstandsgevinst

Et exit vil koste dyrt. Hvert år giver EUs indre marked Danmark en velstandsgevinst på netto ca. 100 mia. kr. EU indgår handelsaftaler fra Japan til Korea og Canada til gavn for danske eksportvirksomheder, lønmodtagere og velstand. Uden EU ville Danmark få en amputeret suverænitet, der vil gøre os fattigere, skade velfærden og give os mindre magt. Indimellem kan vi være kritiske over for udvalgte EU-regler. Vi bør ændre reglerne indefra i stedet for at gentage briternes Brexit-brøler.

»Kun inden for rammerne af den europæiske familie kan vi skabe en bedre version af os selv og tøjle nationalistiske dæmoner.«


I de seneste år har nationalister som Le Pen, Orban og Salvini brugt uendelig energi på at kritisere EU og lægge fællesskabet for had. De er antiliberale ekstremister, der vil skrue historien tilbage til nationalstaternes Europa. Det er et farligt eksperiment. Europas mørkeste kapitler i det 20. århundrede, der førte til to verdenskrige, millioner af døde, holocaust og etniske udrensninger, blev skrevet i den etniske nationalismes navn. Le Pen, Orban, Salvini og deres Trump-rådgiver, Steve Bannon, kalder sig patrioter, men deres projekt er den autoritære antitese til fædrelandskærlighed.

I Europa kan vi kun elske vores nationer, hvis vi også sikrer et stærkt naboskab med forpligtende aftaler i EU. Kun inden for rammerne af den europæiske familie kan vi skabe en bedre version af os selv og tøjle nationalistiske dæmoner, der så ofte før i historien har forvandlet naboer til fjender og udløst rædselsfulde krige.

Her i 2019 kan vi godt tillade os at fejre, hvad vi har opnået ved fælles kraft i EU. Er tiden ikke kommet, hvor fædrelandskærlighed bør gå hånd i hånd med europæisk forfatningspatriotisme? Kald det kærlighed til en fælles forpligtende retsorden, der sikrer vores demokratier. Eller kærlighed til den fantastiske kulturarv, som vi europæere har fået i dåbsgave: Kristendom, oplysningstidens humanisme og demokrati. En mangfoldig kunst- og kulturhistorie med mageløse mesterværker af Da Vinci, Michelangelo, Picasso, Mozart, Bach, Beethoven, Cervantes, Goethe, Hugo, Shakespeare, Austen, Blixen, H.C. Andersen og mange flere. Alverdens turister valfarter til Europa for at se vores smukke byer, fordi vi har så meget at byde på. Vi må værne om den europæiske civilisation, når andre destruerer og skaber kaos.

Forsvarsunion

Det er ikke i dansk interesse at svække EU, som nationalisterne ønsker. Over for globale klimaforandringer, grænseoverskridende miljøforurening, fremtidens folkevandringer, terror, nye sikkerhedstrusler fra autoritære lande uden for Europa og globale sundhedsepidemier har vi behov for et stærkere EU, der kan beskytte borgerne. Og lad os få en europæisk forsvarsunion som supplement til NATO. Trumps USA kan vi desværre ikke stole på.

Gennem EU kan vi præge globaliseringen i stedet for hjælpeløst at formes af den. Som handelsmagt er EU med til at definere fremtidens standarder. Vi ender som tabere i globaliseringen, hvis vi forskanser os bag nationale grænsebomme.

Det indre marked bør udvides, fælles EU-regler bør fjerne nationale digitale barrierer, og der må investeres mere i nye fiberoptiske supermotorveje, 5G mobilnetværk, robotteknologi og kunstig intelligens. Frem for at underlægge sig amerikanerne og kineserne bør næste generation af frontløbervirksomheder og job udvikles i Europa. Med EUs energiunion kan omstillingen til en klimavenlig og fossilfri økonomi accelereres, så vi bliver uafhængige af import fra autoritære regimer fra Mellemøsten til Rusland. Og vi kan aftale fælles CO2-afgifter eller sikre en fælles bund under selskabsskatten.

Med en stærkere union kan vi bedre forsvare vores demokratier, frihed, kultur og den sociale markedsøkonomi, der adskiller Europa fra andre kontinenter. Uden EU vil vi tabe i kapløbet til de illiberale og autoritære kræfter, der udfordrer vores civilisation. Vi har brug for EU mere end nogensinde før.