Kongehuset: Derfor skriver vi »Dronning Camilla«

I en nylig pressemeddelelse har det danske kongehus omtalt Kong Charles' hustru som »Dronning Camilla«. Her er forklaringen.

Modtagelsen i Clarence House i London fandt sted forud for kronprinsesse Mary (t.h.) deltagelse i en reception på Buckingham Palace onsdag med dronninggemalinde Camilla (t.v.) som vært. Receptionen afholdes i forbindelse med FNs kampagne »16 Days of Activism«, som har fokus på bekæmpelse af vold mod piger og kvinder. Fold sammen
Læs mere
Foto: POOL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På Kongehusets Instagram-konto er mange brugere forvirrede over den titel, det danske kongehus anvender, når det omtaler kong Charles' hustru, dronninggemalinde Camilla.

Inden sin død besluttede dronning Elizabeth, at den daværende hertuginde af Cornwall, Camilla, skulle bære titlen Queen Consort, hvilket på dansk kan oversættes til dronninggemalinde.

Danske medier har siden dronning Elizabeths død da også mere eller mindre konsekvent omtalt Camilla som dronninggemalinde, og på opslagsværket Lex.dk skriver man »Camilla (dronninggemalinde)«, dog med et ekstra »e«.

Men hos det danske kongehus er hun dronning.

I en pressemeddelelse fra kongehuset og i et Instagram-opslag om Kronprinsessens deltagelse ved et arrangement i London, står der:

»H.K.H.  Kronprinsessen blev den 28. november 2022 budt velkommen til London af H.M. Dronning Camilla af Storbritannien ved en modtagelse i Clarence House. I modtagelsen deltog også H.M. Dronning Rania af Jordan.«

Det er der en simpel forklaring på, lyder det fra Kongehuset, efter at Berlingske onsdag henvendte sig for at få titelmysteriet opklaret.

»På dansk har vi ikke har haft tradition for at benytte forskellige udtryk for en dronning, som er regerende (på engelsk Queen Regnant), og en dronning, som er ægtefælle til en regerende konge (Queen Consort). Vi har derfor ikke et indarbejdet dansk udtryk for Queen Consort. Det er derfor besluttet, at Kongehuset benytter titlen »Dronning« i begge tilfælde,« oplyser Kongehusets kommunikationsafdeling.

Ekspert: Kongehuset har ret

I Danmark har vi kun et ord, men på engelsk har man altid haft de to begreber – Queen Regnant og Queen Consort – uanset om dronningen er regent eller er gift med regenten. Sådan har det altid været, og det er altså ikke noget, som kun gælder den nuværende dronning(gemalinde) af Storbritannien.

Det forklarer Lars Hovbakke Sørensen, der er historiker og kongehusekspert.

»Dronning Elizabeths mor, der også hed Elizabeth, kaldte man heller ikke blot »Queen«, men for Queen Consort, så længe hendes mand, kong George, levede. Efter hans død blev hun omtalt som Queen Mother, altså dronningemoderen,« siger Lars Hovbakke Sørensen og fortsætter:

»Så der er som sådan ikke noget nyt i, at Queen Consort oversættes til dronning, og jeg mener bestemt, at Kongehuset har ret i at kalde hende dronning Camilla,« siger Lars Hovbakke Sørensen.

Det engelske hof omtaler som nævnt konsekvent dronninggemalinde Camilla som »Queen Consort« i officielle meddelelser. Ifølge den britiske avis The Telegraph ønsker man dog lige så stille at bevæge sig i retning af blot at omtale hende som dronning frem til kong Charles' kroningsceremoni i maj 2023, hvor dronninggemalinde Camilla også skal krones.

Det samme gælder eksempelvis dronning Sonja af Norge, der er gift med kong Harald, og dronning Silvia, som er gift med kong Carl Gustaf af Sverige, samt dronning Margrethes mor, dronning Ingrid.

Derimod har de mænd, der har været gift med regerende dronninger, ikke haft titel af  hverken konge eller kongegemal.

Dronning Elizabeths mand, Prins Philip, var således britisk prinsgemal.

Dronning Margrethes mand, prins Henrik, ønskede sig titlen som kongegemal, men han blev »kun« omtalt som prins. Fra 2005-2016 havde han dog titel af prinsgemal, en titel han fik af Dronningen i et forsøg på at ligestille ham med prins Philip.

Prins Henrik frasagde sig dog titlen som prinsgemal i 2016, kort tid efter han gik på pension, skrev DR.

Men i forhold til den britiske dronninggemalinde er titlen tilsyneladende på plads, omend der er nogle medier – herunder nærværende avis – der skal have styr på, hvordan man fremadrettet omtaler dronninggemalinde Camilla af Storbritannien.