Berlingskes kongehuskommentator: Her er en af de små fodfejl, prins Christian kan lære af

Prins Christian har ladet sig se på lægterne med et FCK-halstørklæde om halsen. Må han det? Ja, det må han gerne. Men det er ikke det samme, som at det er særlig klogt.

Prins Christian må lære af sine fejltagelser, mener Berlingskes kongehuskommentator, Jakob Steen Olsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Er der noget underligt i, at en ung mand på 16 år går til fodboldkamp? Er der noget underligt i, at han hepper på sin hjembys hold – i dette tilfælde byens stolthed, FCK, der tørner sammen med ærkerivalerne fra Brøndby? Er der noget besynderligt i, at han ovenikøbet lader sig se med klubbens karakteristiske blåhvide supportertørklæde om halsen?

I de fleste tilfælde ville alle have svaret: Nej, det er der ikke. Men nu er det altså sådan, at den teenager, der er tale om, ikke er en helt almindelig sportsinteresseret én af slagsen. Der er tale om nummer to i arvefølgen, prins Christian, som mandag aften var i Parken, hvor han ordløst demonstrerede sin begejstring for hjemmeholdet.

Være noget for alle

Prins Christian får skældud på sociale medier, fordi mange mener, at han har forbrudt sig mod de stramme regler, der hersker for Kongehusets medlemmer. De regler, der handler om, at vi jo har købt dronning Margrethe og hele hendes hus til tavshed.

Vi betaler dem for at deponere den taleret, den ytringsfrihed, der ellers gælder for alle os andre. Hvad Kongehusets medlemmer tænker, må de selv om, men de skal passe på med at lufte visse tilkendegivelser i offentligheden. De må, med andre ord, ikke holde med nogen, ikke tydeligt demonstrere en forkærlighed for det ene frem for det andet. De skal være upartiske. Være kongelige for hele landet.

Det indbefatter, at de skal afstå fra at favorisere. Det gælder selvfølgelig ikke mindst på det partipolitiske område, hvor deres meninger er noget, vi gerne vil have os frabedt. Ikke mindst for deres egen skyld.

Men gælder det også på sportens felt? Må de kongelige kun holde med landsholdet? Må en 16-årig ikke – i øvrigt siden han var en lille dreng – have et yndlingshold, han er fan af, ligesom alle mulige andre teenagere har det, uden at det skal give ballade? Må de unge kongelige i det hele taget ikke have lov til at være unge, have lov til at føle sig frem i verden og deres fremtidige rolle, til at begå deres egne fejltagelser med mulighed for en vis form for forståelse undervejs fra alle os andre – sådan som prins Christians mor, kronprinsesse Mary, har opfordret til?

Prins Christian i selskab med sin farmor, dronning Margrethe, på sidstnævntes 82-års fødselsdag – på Marselisborg ved Aarhus. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mikkel Berg Pedersen.

Nu kan man jo ikke ligefrem kalde en fodboldkamp for partipolitik, men for mange inkarnerede fans, der dyrker deres hold som noget nær en religion, er det ikke så langt fra, som vi skulle tro. I nogle kredse, hvor et fodboldholds fans nærmest er at betragte som en stamme, er det en alvorlig sag, om man er det ene eller det andet. Det kan man ikke helt ignorere.

Svaret må derfor ligge lige midtimellem. Jo, herregud. Selvfølgelig må en prins heppe på det hold, han vil. Er der ikke grænser for, hvor konturløse vi synes disse mennesker skal være? Er det ikke inden for det tilladelige, under den bagatelgrænse, som ingen behøver at hidse sig synderligt op over, med mindre de virkelig leder efter fejl?

På den anden side er det måske så én af de ting, prinsen kan lære noget af til en anden gang, og som hoffets udmærkede rådgivere kan tage en snak med ham om. Måske er det ikke så smart at hænge et FCK-halstørklæde om halsen, hvis man kan lade være – på samme måde som det også for et par måneder siden var lidt uheldigt at tømme en flaske champagne ud over en folkemængde på et mondænt skisportssted i Val Thorens, hvis man ikke ligefrem ønskede at understrege sin egen position som forkælet overklasse.

En helt anden historie

Med i billedet hører selvfølgelig også, at FCK – ved siden af alt det andet – er en kommerciel virksomhed, som prinsen ikke nødvendigvis behøver at demonstrere sit engagement i med så tydelig en kommunikation.

Den balancegang er i øvrigt svær at have med af gøre for Kongehusets medlemmer. Når Kronprinsen tager imod gaver, sanktionerer han så indirekte de brands, de glade givere har valgt til ham? Ja, det gør han. Når Kronprinsessen viser sig i tøj fra en række danske designere, giver hun så disse danske designere en konkurrencefordel? Ja, det gør hun.

Derfor bør det danske kongehus også snart begynde – i lighed med de øvrige nordiske kongehuse – at sige nej tak til gaver og betale deres forbrug selv. Det er den bedste måde at sikre sig mod eventuelle misforståelser på.

Men det er en helt anden og mere alvorlig historie end den om en ung fodboldfan med et halstørklæde om halsen.

Jakob Steen Olsen er Berlingskes kongehuskommentator.