Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Tulles defensive folkeparti kan ikke kvalificere Danmark til fremtiden

Jeg tror ikke længere på, at Kristian Thulesen Dahl drømmer om at blive statsminister. Han virker alt for tilfreds med at tvinge den stakkel, som for enhver pris vil have anførerbindet på, til at spille en gang dræbende destruktiv defensiv norsk Drillo-fodbold, som nok er effektivt, men langtfra nok til at kvalificere Danmark til fremtiden.

Kristian Thulesen Dahl (DF) er dansk politiks svar på den fynske filosof - og eks-landstræner - Richard Møller Nielsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

»Jeg er principielt imod forandringer – også hvis det er til det bedre.« Den udtalelse har jeg og flere andre tillagt nu afdøde landstræner Richard Møller Nielsen, uden at kunne finde egentlig dokumentation på det. Jeg kom i tanke om de bevingede ord, da jeg i sidste uge forlod Kristian Thulesens Dahls rødhvide Christiansborg-kontor, hvor søde nisser næsten dansede kædedans og sang »You’ll never walk alone« mellem det røde merchandise fra Liverpool F.C.

Sammen med kollega Cordua havde jeg lavet et længere interview med denne meget indflydelsesrige herre til vort ugentlige radioprogram, som kan høres i dag kl. 11.05 på Radio24syv.

Vi talte selvfølgelig om den kolossale indflydelse, som Dansk Folkeparti har haft de sidste par årtier. Og nu, hvor de fleste af Folketingets andre partier har adopteret det meste af DFs udlændingepolitik, var det vel tid til at berøre fremtiden. Men her kom ordene knap så ubesværet, som de ellers gør fra den rutinerede og snu politiker, som nu har siddet i Folketinget i snart 25 år.

»Den handler åbenbart udelukkende om at spille uafgjort og håbe på, at både tiden og stopuret går i stå, mens Thulesen Dahl header og losser alle bolde ud over sidelinjen.«


For at hjælpe ham lidt på vej og give ham lyst til at udfolde sine politiske drømme for Danmark sagde jeg:

»Hvordan er det at trække vejret, hvordan går jeg på gaden i Nakskov og Thyregod om 15 år, når Dansk Folkeparti har stået i spidsen for en flertalsregering i otte år?«

Selvom jeg lokkede med, at det var okay at drømme lidt for åben mikrofon og formulere et lille bud eller noget så pompøst som en vision, som mange andre især yngre socialdemokrater gør i bogform i disse år, var det ret tydeligt, at formanden anså denne dagsorden for irrelevant.

»Det flotteste vil da være, hvis man som parti kunne nedlægge sig selv og sige: »Job done!« (Engelsk udtryk for færdigt arbejde). Det, man skal huske på er, at Dansk Folkeparti jo ikke er skabt for at revolutionere Danmark. Jeg vil ikke komme med en vision, der pludselig siger, nu skal vi lave ting om. Jeg opfatter faktisk mig selv som en del af et forsvarsbolværk, der skal prøve at sikre, at de ting, som vi holder allermest af i Danmark, holder vi også af i fremtiden.«

Den fynske filosof

Sådan taler dansk politiks svar på den fynske filosof Richard Møller Nielsen. Næppe nogensinde før har en politiker med mandatstyrke til at blive statsminister lagt så defensiv en taktik for fremtidens Danmark. Den handler åbenbart udelukkende om at spille uafgjort og håbe på, at både tiden og stopuret går i stå, mens Thulesen Dahl header og losser alle bolde ud over sidelinjen. Ikke noget med at satse på en konstruktiv bold frem af banen. Det er verden for farlig til.

Torben Steno Fold sammen
Læs mere

»I think when people talk about ambition and talking to him, it might have seemed that he wasn’t ambitous,« har den legendariske Liverpool-forsvarer med det danskklingende navn Alan Hansen engang sagt. Måske har han engang mødt showstopperen fra Thyregod.

Jeg tror i hvert fald ikke længere på, at Kristian Thulesen Dahl drømmer om at blive statsminister. Han virker alt for tilfreds med at tvinge den stakkel, som for enhver pris vil have anførerbindet på, til at spille en gang dræbende destruktiv defensiv norsk Drillo-fodbold, som nok er effektivt, men langtfra nok til at kvalificere Danmark til fremtiden.