Dette er en leder. Den er skrevet af et medlem af vores lederkollegium og udtrykker Berlingskes holdning.

En magtdemonstration i uansvarlighed

Thulesens opbakning til Socialdemokraternes pensionsudspil udstiller en ublu økonomisk uansvarlighed og en ligegyldighed over for blå blok, som bør få statsministeren til at overveje et hurtigt valg.

Kristian Thulesen Dahls udmelding om, at DF støtter socialdemokraternes pensionsudspil tegner sort for fremtidens borgerlige politik. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl demonstrerer med ublu tydelighed, hvem der bestemmer i dansk politik. Med sin tilkendegivelse af, at han støtter socialdemokraternes pensionsudspil, gør han det ganske klart, at han for det første er villig til at ofre Lars Løkke for at få sin vilje og for det andet, at han vil vælgermaksimere uden noget synderligt blik for økonomisk ansvarlighed. Det tegner sort for fremtidens borgerlige politik.

Lad os tage det økonomiske først. Hvis Socialdemokraternes pensionsudspil skal gennemføres, kræver – ifølge DF – med stor sandsynlighed en genåbning af Velfærdsforliget fra 2006. Her vedtog et bredt flertal af partierne, at danskernes pensionsalder skal stige efterhånden som den gennemsnitlige levetid stiger. Det er på alle måder fornuftigt. Faktisk stiger levealderen mere end pensionsalderen, så danskerne i gennemsnit vil have endnu flere år at leve i efter pensionen, end de har i dag.

Aftalen har været en grundsten i den økonomiske politik. Den er med til at sikre, at der er velfærdskroner nok til de flere ældre, vi bliver i fremtidens Danmark. Det økonomiske grundlag er socialdemokraterne og Dansk Folkeparti villige til at slække på for at tiltrække vælgerne her og nu. Det er økonomisk og politisk uansvarligt.

Læg dertil, at socialdemokraternes pensionsudspil er gennemkritiseret af økonomer for ikke at være forsvarligt finansieret, og at den i øvrigt gør op med det gode princip i, at alle skal behandles lige. Nu skal særlige grupper have lov til at gå tidligere på pension, hvis de har været længe nok på arbejdsmarkedet. Det er en glidebane for forskelsbehandling, som vi som samfund ikke skal bevæge os ned ad.

Mindst lige så alvorligt er det imidlertid, hvordan Thulesens udmelding udstiller magtforholdet i dansk politik. Statsminister Lars Løkke Rasmussen er sat til vægs med Thuelsens tilkendegivelse. Statsministeren er nødsaget til at indkalde til forhandlinger i forligskredsen for at diskutere en politik, som han er lodret uenig i. Husk på, hvor stor personlig kapital Løkke ofrede på at afskaffe efterlønnen. Hvis Thulesen ikke kan få et flertal med regeringen, ja, så er han villig til at lave en aftale helt uden om regeringen. Thulesen har længe mistet opbakning i målingerne og en rundspørge fra Avisen.dk viste, at 85 pct. af hans bagland støtter S-forslaget. DF har egoistisk set brug for at køre sin egen dagsorden. Set med rene DF-briller kan meldingen derfor være taktisk klog.

Hele forløbet virker absurd. På det substantielle plan, fordi der allerede findes en seniorførtidspensionsordning, der netop skulle være en tidligere pensionsmulighed for nedslidte. Men for S og DF virker forslaget mest som et ønske om at snige en ny efterlønsordning ind ad bagdøren. Frederiksen vil give vælgerne en ret til at lade sig pensionere tidligere.

På den politiske plan er forløbet lige så absurd at være vidne til, fordi Dansk Folkeparti må formodes stadig at have en ambition om at sidde i regering med Lars Løkke efter et valg. Med sin beslutning sår Thulesen tvivl om, hvorvidt Løkke stadig er hans førstevalg. Tilliden må lide et alvorligt knæk i blå blok med denne manøvre, hvilket desværre ikke tegner lovende for samarbejdet i blå blok efter et valg. Der er tale om en gamechanger af så stor kaliber i dansk politik, at Løkke bør overveje hurtigt at udskrive valg.

METTE ØSTERGAARD