Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Kære arbejdsgivere: Hjælp jeres ansattes sexliv på vej

Bastian Larsen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu er det videnskabeligt bevist, at man yder mere på sit job, hvis man har haft sex, inden man går på arbejde.

Samtidig er det tydeligt, at vi yder mindre, hvis vi er i seksuelt underskud. Så måske er det på tide at tage vores sexliv lige så seriøst, som vi tager vores arbejdsliv, hvis det moderne parforhold skal overleve i længden.

Der er sket meget på arbejdsmarkedet, siden oldefar fik sig en fastansættelse på kommunen og sad der resten af livet. Men udtrykket »skomager, bliv ved din læst« har for længst mistet sin værdi. I dag forventes det, at vi tager kurser, efteruddannelser og udvikler os inden for vores fag. Ligesom man søger nyt arbejde efter tre-fem år eller måske helt skifter branche. Det er den dynamik, der forventes af en moderne medarbejder og en fleksibel arbejdsplads i dag.

Men når det kommer til vores parforhold, lever de fleste mennesker stadig som på oldefars tid, hvilket nok er en del af grunden til, at vi har en skilsmisseprocent på 50. Vi stiller simpelthen ikke samme krav til vores sexliv og parforhold som til vores arbejdsliv.

Et amerikansk studie fra Oregon State University har vist, at sexlivet har en direkte indflydelse på vores arbejdsindsats. Vi yder mere og har en bedre energi, hvis vi har haft sex, inden vi går på arbejde, ligesom vi har en dårligere energi, hvis vi går på arbejde efter et skænderi.

»De medarbejdere, der har et regelmæssigt sexliv, klarer sig simpelthen bedre på arbejdspladsen end deres kolleger,« siger en af forskerne bag projektet, Keith Leavitt.

Måske burde arbejdsgiverne hjælpe deres medarbejderes sexliv lidt på vej. Det kunne være ved at lade være med at forstyrre privatlivet med mails, sms’er og ekstra arbejde. Det bliver let en ond cirkel, der skaber stress og dårlig arbejdsindsats, mens god søvn og plads til samliv giver mere overskud på arbejdspladsen. Det er et simpelt regnestykke, som de fleste arbejdsgivere burde kunne værdsætte. Som Keith Leavitt siger:

»En mere bevidst indsats for at bevare et sundt og aktivt sexliv skal ses som en del af den menneskelige robusthed og derfor en mulig karrierefordel.«

Vi gør, som »vi plejer«

De fleste undersøgelser omkring livskvalitet viser, at lykke ikke er betinget af ens arbejdsliv, men af ens sociale liv, herunder parforholdet.

Alligevel er tendensen, at når først vi er i et parforhold, så begynder vi langsomt at holde op med at kommunikere. Vi mister kontakten, så kommer fremmedgørelsen, skænderierne, utroskaben og endeligt skilsmissen.

Det kan undre, hvorfor det er sådan netop i dag, hvor vi økonomisk, kulturelt og religiøst er friere stillet omkring vores parforhold end nogensinde før. Vi kan bo sammen, hver for sig, tre eller flere sammen, partner af samme køn, få børn eller ej. Leve i åbne eller lukkede forhold. Alt er muligt, men de fleste kører alligevel parforholdet, som »man plejer«.

En del af problemet, som jeg tit støder på som parterapeut, er, at de fleste ikke er bevidst om, hvad de gerne vil og har brug for i deres parforhold, og dernæst hvordan de skal få det sagt til deres partner, når først man sidder i hjørnesofaen og kigger på flexlånet.

Det perfekte parforhold eksisterer ikke. Enhver relation kræver vedvarende arbejde, og det glemmer de fleste, fordi man er træt fra sit arbejde, træning, hobbyer, børn og andre aktiviteter, så parforholdet bliver typisk prioriteret sidst. Det burde måske være omvendt, for hvis først parforholdet knækker, så skrider de andre ting også.

Det er interessant, at vi lever i en kultur, hvor folk betaler hundreder af kroner om måneden for et fitness-abonnement, hvor en personlig træner hjælper os med at lægge et program og undgå skader. Samtidig er der ikke mange, som tænker på, at vi måske har endnu mere brug for hjælp til at holde vores parforhold i live.

Kærlighedslivet er basen

Parforholdet er i langt højere grad, end de fleste er bevidst om, vores fundament i tilværelsen, og sexlivet er der, hvor vi har mulighed for at bekræfte vores tilhørsforhold til hinanden på en intim måde. Sexlivet bliver tit det barometer, der viser, hvordan parforholdet og dermed også arbejdslivet fungerer.

Der er mange måder at holde sit sexliv stimuleret på, men det kræver blandt andet en forståelse og accept af hinandens forskelligheder. De fleste tror, at vores partner har brug for det samme som vi selv, men det er stort set aldrig tilfældet. Så åbn munden og meld ud, også selvom det er svært eller pinligt.

Vores kærlighedsliv er basen i vores tilværelse, og det er der, vi skal skabe de fundamentale betingelser for vores eksistens. Hvis fundamentet hjemme er velfungerende, påvirker det alle de andre elementer i vores liv. Det var måske også værd at overveje for arbejdsgiverne, hvis man vil have mere engagerede medarbejdere og dermed bedre tal på bundlinjen.