Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Jacob Mchangama: »Det er sundt, at vi ikke lever i et ideologisk ekkokammer«

Demokratiet fungerer bedst, når vi omfavner politisk pluralisme og accepterer, at vores ideologiske modstandere også kan have ret.

»Det er sundt at vi ikke lever i et ideologisk ekkokammer, hvor én politisk fløj kan dominere uden at tage hensyn til andre politiske partiers ideer eller en broget folkelig opinion,« skriver Jacob Mchangama. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tariq Mikkel Khan
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Demokrati er rodet og besværligt. Som vælger må man ofte holde sig for næsen, når man skal sluge de beslutninger, der kommer ud i den anden ende af den demokratiske pølsemaskine.

For inden idéer bliver til lov, tilsætter et væld af politiske kokke hver deres yndlingsingredienser, der afviger fra den oprindelige og appetitvækkende opskrift, som fik et flertal af vælgernes tænder til at løbe i vand.

Den politiske pluralisme, der nødvendiggør kedelig pragmatisme og løsninger, som ingen ville have støttet, hvis de bestemte helt selv, er også en af demokratiets styrker. Det er sundt, at vi ikke lever i et ideologisk ekkokammer, hvor én politisk fløj kan dominere uden at tage hensyn til andre politiske partiers idéer eller en broget folkelig opinion.

Lad mig prøve at demonstrere det med nogle områder, hvor hhv. centrum-venstres, nationalkonservatives og liberales idéer og dømmekraft har vist sig bedst.

Jacob Mchangama SH Jacob Mchangama Fold sammen
Læs mere
Foto: Jacob Mchangama SH Jacob Mchanga.

Centrum-venstre har vist sig at have det bedste politiske jugement i forhold til at vurdere konsekvenserne og alvoren af Irak-krigen og klimaforandringer. Irak-krigen viste sig at være en demokratisk, humanitær og økonomisk katastrofe, der satte store dele af Vestens internationale goodwill over styr. Krigen førte også til mistillid over for etablerede medier og politikere, som stadig sætter sig dybe spor. Indtil for fem-ti år siden var det relativt almindeligt at finde borgerlige, der afviste ideen om menneskeskabte klimaforandringer. Givetvis fordi idéen om klimaforandringer truede borgerliges vision om frie markeder og vækst. Men i dag har de fleste politiske partier og store virksomheder sat sig ambitiøse klimamål, der søger at forene marked og klimadagsordenen. Det var ikke sket, hvis ikke centrum-venstre havde ført an med idealisme og aktivisme.

Den nationalkonservative vækkelse, der stadig har stor politisk gennemslagskraft, har været afgørende for at fremhæve værdien af nationalstaten, betydningen af kultur og problemerne, som et stort værdigab mellem mange indvandrere og danskere fører med sig.

Hvad der på udlændingeområdet i dag er politisk mainstream fra DF til SF, skyldes i høj grad den nationalkonservative opinion, der forlængst er blevet stueren. I dag er det nærmest blevet politisk ukorrekt ikke at gå ind for en stram udlændingepolitik.

Den klassiske liberalisme er i dag på vågeblus. Men liberale idéer om markedsøkonomi har haft gigantisk betydning for, at en milliard mennesker på verdensplan er blevet løftet ud af ekstrem fattigdom de seneste 25 år. En udvikling der også har bidraget til enorme fremskridt ift. eksempelvis sundhed. På hundrede år er gennemsnitslevealderen tæt ved tredoblet i Indien og firedoblet i Sydkorea.

Og mens demokrati og frihed har været på tilbagetog i mere end et årti, befinder vi os stadig i en demokratisk guldalder, hvor flere mennesker end i nogen anden epoke i verdenshistorien lever i samfund, der bekender sig til basale liberale idéer om individets rettigheder. Selvom det ofte kniber med at leve op til principperne. Samtidig er en mere pragmatisk form for liberalisme blevet et frugtbart tilflugtssted for flere intellektuelle frastødt af den stigende tendens til aggressiv identitetspolitik blandt både venstre- og højreorienterede værdikæmpere.

At ens politiske modstandere nogle gange har ret, og at man selv tager fejl (også på helt afgørende politiske spørgsmål), er en vigtig lektie for både politikere og befolkning. Vi har derfor meget at vinde ved politisk pluralisme, ideologisk ydmyghed og et åbent sind over for dem, vi er mest uenige med.