Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Dennis Kristensen: Tag jer nu sammen og få styr på seniorpensionen

Der blev både sjusket og bluffet, da den nye seniorpension til nedslidte i al hast blev aftalt mellem VLAK-regeringen, Dansk Folkeparti og de Radikale under forårets valgkamp. Derfor er det fortsat uklart, om nedslidte seniorer får muligheden for at opnå den nye pension, når den skulle være indført om blot halvanden måned.

»Valgkampens pensionsdebat kom i høj grad til at handle om ret til pension som nedslidt, og seniorpensionen blev markedsført som netop en ny ret,« skriver Dennis Kristensen, der mener, at det var falsk markedsføring. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Den nye nedslidningspension afløser den tidligere seniorførtidspension, som var forligspartiernes plaster på såret, da de i 2011 aftalte at fremrykke forhøjelserne af  pensions- og efterlønsalderen. Plastret var allerede på det tidspunkt en forudsigelig fiasko, hvor alt for få nedslidte seniorer ville få glæde af det. Den hurtigere og enklere adgang til førtidspension for nedslidte, der er tæt på folkepensionsalderen, blev simpelthen ikke en reel mulighed.

I disse dage dokumenteres det så, at aftalen i maj i år om afløseren – seniorpension – blev et hurtigt, halvfærdigt og oversolgt valgstunt.

Forligspartierne har fornuftigt nok lagt vægt på, at tilkendelsen af seniorpension ikke må »afhænge af geografi og bopæl«. Opfylder man betingelserne, og er helbredet til det, skal resultatet af sagsbehandlingen være det samme i Skagen og Gedser. Men partierne skubbede spørgsmålet om, hvilken eksisterende eller ny myndighed, der skal stå for denne ensartede tildeling, foran sig.

Det kan dårligt karakteriseres som andet end sjuskeri for i al hast at komme på banen i den pensionsdebat om nedslidte og slidte, som sammen med klimaet kom til med kort varsel at placere sig centralt i valgkampen.

Dennis Kristensen Fold sammen
Læs mere

Men aftalen om seniorpensionen er trods alt et skridt i den rigtige retning. Den er bedre end sin forgænger.

Forligspartierne har forudsat, at dobbelt så mange vil kunne opnå denne pension i forhold til det antal, man havde forudsat ville opnå forgængeren. Forgængeren kom aldrig i nærheden af det antal, og der er allerede skruet voldsomt ned for forventningerne til antallet, der vil opnå at komme fra arbejde på den nye seniorpension.

Og nu er Sorteperspillet mellem den socialdemokratiske regering og oppositionen så i fuld gang. Skal der opbygges en helt ny myndighed til at tildele seniorpension, kan aftalen om ikrafttræden 1. januar ikke holde. Skal ikrafttrædelsen fastholdes, skal der andre eller midlertidige løsninger til.

Valgkampens pensionsdebat kom i høj grad til at handle om ret til pension som nedslidt, og seniorpensionen blev markedsført som netop en ny ret. Den faktiske udformning af aftalen er dog snarere en ret til at ansøge om seniorpension på samme måde, som man uanset hvad kan ansøge om almindelig førtidspension.

»Den mulighed, som er med i Socialdemokratiets pensionsudspil, forsøgte Østergaard og Thulesen Dahl sammen med VLAK-regeringen at spænde ben for.«


Et værdigt pensionssystem forudsætter i mine øjne tre elementer.

For det første skal mennesker, der har mistet størstedelen af arbejdsevnen, kunne opnå førtidspension og forlade arbejdsmarkedet før pensionsalderen. Nåleøjet til almindelig førtidspension blev gjort alt for lille med Thorning-regeringens førtidspensionsreform.

For det andet skal nedslidte ældre, der har mistet en stor del af arbejdsevnen, kunne opnå seniorpension og stemple ud med oprejst pande fra den sidste del af arbejdslivet. Det er den mulighed, partierne nu lægger arm om iværksættelsen af.

Og til sidst skal nedslidte, der startede tidligst i job, kunne tjekke ud i tide, så de har en reel udsigt til nogle gode pensionsår. Den mulighed, som er med i Socialdemokratiets pensionsudspil, forsøgte Østergaard og Thulesen Dahl sammen med VLAK-regeringen at spænde ben for. Det gjorde de med en aftale om en kommission om tilbagetrækning og nedslidning, der skal se på differentieret pensionsalder og muligheden for en langsommere stigning i pensionsalderen, men som først må iværksættes fra 2040.

Det er deprimerende at være tilskuer til kampen på Christiansborg om senior-årene. Og det er uværdigt.

Tag jer nu sammen, og få den nye seniorpension på plads.