Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Bare rolig, Berlingske er borgerlig - er du?

Dansk Folkepartis formand kritiserer Berlingske med nogle alvorlige afsporinger. Berlingske er borgerlig og nationalt sindet helt ind til benet. Gælder det samme DF-lederen?

Byline foto billede 2018 Bylinefoto Tom Jensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Det er helt i orden, at Kristian Thulesen Dahl er kritisk over for Berlingske og avisens ledere. Ligesom DF skal et medie kunne tåle kras kritik.

Jeg kan dog berolige DF-formanden med, at Berlingske mere end nogensinde er sin position som Danmarks store borgerlige og nationalt sindede medie bevidst. Kristian Thulesen Dahl kan imidlertid ikke tillade sig at monopolisere nationalfølelsen og fædrelandskærligheden.

Der er i den forbindelse nogle alvorlige afsporinger i Thulesen Dahls kronik.

1. Han opstiller en modsætning mellem det nationale og det internationale; derved ligner han egentlig de kulturradikale. For dem er globalismen lig med en fornægtelse af det nationale. For Thulesen Dahl synes det nationale at indebære en afvisning af det internationale.

På lederplads har Berlingske argumenteret for, at det internationale samarbejde bør bygge på et fundament af stærke nationalstater. Ellers fungerer det ikke. Det er mærkeligt, at DF-formanden ikke har opfattet det.

2. Han opstiller en modsætning mellem København og det nationale. Hvem er det i grunden, der da afstedkommer national splittelse? Berlingskes tilgang er, at en stærk hovedstad er til gavn for hele Danmark og understøtter den nationale sammenhængskraft. DF synes i stigende grad at så splid mellem land og by i Danmark. Det forekommer ikke særlig nationalt sindet.

3. Kristian Thulesen Dahl skoser Berlingske for at være kritisk over for aksen mellem Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet. Det er rigtigt. Vi har udtrykt bekymring flere gange på lederplads.

Det skyldes, at Berlingske også kerer sig om klassiske borgerlige værdier som frihed, ansvar og den enkelte borgers muligheder. Og dermed forholder sig kritisk til velfærdsstatens størrelse. Den position synes Dansk Folkeparti for længst at have forladt. Hvor borgerligt er det egentlig?

Læs Berlingske grundigere

Berlingske er det medie i Danmark, som mest konsekvent og dybtgående har sat fokus på problemerne med manglende integration i Danmark. Som har taget fat i spørgsmål om parallelsamfund, tvangsægteskaber, muslimske friskoler, kultur og identitet med journalistik, der gør en forskel.

Kristian Thulesen Dahl har åbenbart forsømt at læse med, mens han og DF gennem længere tid har gjort livet surt for den borgerlige regering. For nylig fandt VLAK-regeringen og DF dog sammen om en finanslov med et paradigmeskift om udlændingepolitikken. En aftale, Berlingske roste på lederplads.

Derfor denne opfordring til DF-formanden: Læs Berlingske endnu grundigere, end du gør i forvejen. Så vil du opdage, at Danmark har et klart positioneret borgerligt medie, hvis ledere du naturligvis kan være uenig i. Det gør dem ikke mindre borgerlige.

Og så en afklaring: Berlingskes forståelse af Mere København er ikke udtryk for en politisk linje. Til gengæld rækker den hele vejen til Køge – og mere til. Køge er en dejlig by i eksplosiv udvikling.

Godt for Køge. Godt for hovedstaden. Og godt for Danmark.