Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens holdning.

Anders Krab: Mette Frederiksens opgør med Thorning-Schmidt er en blindgyde

Den nye historieskrivning i Socialdemokratiet er, at Helle Thorning-Schmidt sendte partiet på dødskurs, som det fremgår af bøger, debatindlæg og interview. Man glemmer let, at fakta fortæller en anden historie om Helle Thornings succes.

Anders Krab-Johansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Den socialdemokratiske valgmaskine er i gang med at udskamme tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt. Regeringsperioden fra 2011 til 2015 forstyrrer åbenbart partiformand Mette Frederiksens fortælling om Socialdemokratiet, skønt hun selv var indflydelsesrig minister i hele perioden.

Den nye historieskrivning i Socialdemokratiet er, at Helle Thorning-Schmidt sendte partiet på dødskurs, som det fremgår af bøger, debatindlæg og interview. Man glemmer let, at fakta fortæller en anden historie om Helle Thornings succes.

Socialdemokratiet gik tre mandater frem ved valget i 2015 med Thorning i spidsen, og Socialdemokratiet blev med flere længder det største parti i Folketinget med 47 mandater. Regeringsmagten blev tabt til Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, fordi de Radikale og SF fejlede, mens Dansk Folkeparti gik frem.

En ædru analyse kunne være, at vælgerne satte pris på den midtsøgende, resultatorienterede Thorning-Schmidt, mens de straffede andre partier for balladen i rød blok. Dansk økonomi blev forbedret under Thornings ledelse. Efterlønsreform, dagpengereform, mindre skat på arbejdende danskere, lavere selskabsskat, privatisering af energiselskabet Dong og andre reformer virkede.

»Toppen hos Socialdemokraterne burde være stolte.«


Mette Frederiksen foretrækker at levere røde paroler til baglandet og tale i bløde vendinger til vælgerne. Det kommende valg vil vise, om Mette Frederiksens metode kan levere samme resultater som Thorning-Schmidt? Mette Frederiksen bliver en succes, hvis hun kan løfte Socialdemokratiet med tre mandater, vinde regeringsmagten, og levere en praktisk politisk alliance med de Radikale.

S-top burde være stolte

Den socialdemokratiske kritik af Helle Thorning-Schmidt går på, at hun skadede den jævne danske lønmodtager ved at rundbarbere efterlønnen og hæve pensionsalderen. Det er korrekt, at Helle Thorning sammen med statsminister Anders Fogh Rasmussens (V) stod bag pensionsreformen i 2006, og at hun gennemførte Løkkes efterløns- og pensionsreform fra 2011, da hun blev regeringschef med de Radikales Margrethe Vestager som partner.

Toppen hos Socialdemokraterne burde være stolte. I kølvandet på reformerne er beskæftigelsen steget kraftigt, og den er især steget for seniorer. Folk der går fra passiv forsørgelse til job får en bedre levefod, og Danmark bliver mere velstående. Det er god økonomisk politik.

Mette Frederiksen vender tingene på hovedet. Hun vil gennemføre en pensionsreform, som reducerer arbejdsudbuddet med 10.000 til 15.000 personer, og som koster tre milliarder kroner. Danmark bliver med andre ord fattigere. Værst er det dog, at hun sætter spørgsmålstegn ved den brede politiske konsensus i Folketinget, at pensionsalderen skal stige i takt med, at vi danskere bliver ældre. Det er dårlig økonomisk politik.

Det er tilladt at fortryde sin fortid, tilladt at skifte mening og blive klogere. Men Mette Frederiksen skal respektere fakta og sin egen rolle i historien, ellers vil hun fremstå utroværdig som statsministerkandidat.