Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Udsatte børn skal hjælpes, men børnetilskud gør dem kun fattigere

Den socialdemokratiske regering rammer ved siden af med sit ønske om et midlertidigt børnetilskud. I stedet bør vi sætte forældrene i arbejde, så de kan agere forbillede for deres børn.

»Nyt midlertidigt børnetilskud svækker børnenes egne fremtidsudsigter og fanger dem dermed i vedvarende fattigdom på velfærdsydelser,« skriver Frederik Worch Romberg Hansen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark lever ca. 65.000 børn under fattigdomsgrænsen ifølge Danmarks Statistik. Selvom stigningen i tallet er tvivlsom, er det stadig alt for mange udsatte børn. Derfor indledte regeringen Mette Frederiksen for nylig forhandlinger om et nyt midlertidigt børnetilskud. Tilskuddet skulle være med til at hjælpe de børnefamilier, der bliver påvirket af integrationsydelsen eller kontanthjælpsloftet.

Men er det den rigtige tilgang? Bør vi ikke sætte forældrene i arbejde, så de kan tjene en selvstændig indkomst? Risikerer vi ikke at fange børnene i velfærdsfælden, hvor forældrene nedarver en dårlig arbejdsmoral til deres i forvejen udsatte børn?

Frederik Worch Romberg Hansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederik Worch Romberg Hansen.

Det mener jeg, at vi gør. For det første adresserer regeringen ikke det egentlige problem: Forældrene er frivilligt arbejdsløse eller arbejder kun på deltid. Der kan være flere grunde til dette. Men hovedgrunden er uden tvivl, at fordelene ved at tage et fuldtidsarbejde er for elendige. Ydelserne er nemlig for høje i forhold til lønnen. Tårnhøje ydelser betyder altså færre grunde til at arbejde, og tilskuddet modvirker altså en reel løsning.

Desuden vil det jo faktisk modarbejde en af regeringens egne mål. Flere vil gå fra et ærligt arbejde til ydelser, når ydelserne bliver højere. Så man må forundret spørge Socialdemokratiet endnu en gang: Gør I ikke samfundskagen mindre? Bruger I ikke flere penge, mens I samtidig tjener færre ind? Hvor skal pengene komme fra?

Et forvrænget signal

For det andet svækker det også børnenes egne fremtidsudsigter og fanger dem dermed i vedvarende fattigdom på velfærdsydelser. Det er jo ikke sundt for nogen familie, at mor og far ikke har et arbejde. Uomtvisteligt sender en sådan familiestruktur et helt forvrænget signal til barnet. Forældrene er eksemplerne, som vores børn følger. Hvis far ser bold, gør junior også. Hvis mor er »helse-freak«, bliver datteren også.

Når forældre vælger at leve på ydelser, tror barnet, at der ikke er noget forkert ved at leve på andres nåde. De har en større tilbøjelighed til at vælge uafhængigheden fra: Til ikke at søge et sikkert, selvstændigt og stolt liv, hvor man tager hånd om sin næste, men også sig selv.

Frederik Worch Romberg Hansen, formand i VU Allerød

»Forslaget er altså ikke selve eksemplificeringen på stort samfundshensyn, fru social- og indenrigsminister, men det er bestemt dybt hensynsløst. «


Forslaget er altså ikke selve eksemplificeringen på stort samfundshensyn, fru social- og indenrigsminister, men det er bestemt dybt hensynsløst. Det er en brandsluksløsning, som kun dur til noget ifølge barnagtige børnehaveberegninger. Det er en åndeligt rømmet retorik, der svækker de svageste børns sociale mobilitet.

Socialdemokratiet tager derfor fejl. Højere ydelser og børnetilskud forbedrer ikke vores børns liv, men berøver derimod Danmarks mest udsatte for en rigere og mere værdig fremtid. Forslaget er nemlig ikke bare en økonomisk selvmodsigelse. Unægteligt indebærer forslaget også af fremme en uforsvarlig børneopdragelse og er i sig selv en grundlæggende mangel på samfundsansvar.