Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Udfordringerne i skattevæsenet er helt reelle

»Min pointe er, at nok har man kendt til problemerne, men VLAK-regeringen har ikke taget initiativ til at lave en langsigtet, økonomisk plan for genopretningen af skattevæsenet,« skriver Morten Bødskov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup

Berlingskes erhvervsredaktør Peter Suppli Benson kritiserer mig her i Berlingske 29. august for at have iværksat et kasseeftersyn af forholdene i skattevæsenet.

Det kan i sig selv forekomme paradoksalt i og med, at Berlingske indgående gennem årene har beskæftiget sig med netop de problemer i skattevæsenet, som er helt åbenlyse.

Jeg har som ny minister en pligt til fra start af at få afdækket, om der gemmer sig regninger eller problemer i skufferne, som skal frem i lyset. Det arbejde er i gang nu.

Overordnet kan jeg konstatere, at den tidligere regering har efterladt en stor milliardregning, der skal betales. Det er sådan set en ren tilståelsessag:

Den tidligere VLAK-regering erkendte selv, at der i de kommende år var en kæmpe ubetalt regning.

»Vi kigger på et arbejde, der kommer til at række mange år frem, og det bliver dyrt. Og en langt større opgave end mange forestiller sig.«


»Investeringerne og de øgede økonomiske rammer har først og fremmest fokuseret på den nærmeste fremtid. Det indebærer, at der aktuelt er et rammefald efter 2019 og frem (…) Med den nuværende tekniske budgettering er der udsigt til et samlet fald i de årlige økonomiske rammer på ca. tre mia. kr.«, skrev den tidligere regering i foråret i sin pjece om skatteforvaltningen.

Desværre tog de aldrig selv hånd om regningen - eller fandt pengene til at betale den. Min pointe er, at nok har man kendt til problemerne, men VLAK-regeringen har ikke taget initiativ til at lave en langsigtet, økonomisk plan for genopretningen af skattevæsenet.

Det har jeg nu sat mig i spidsen for. Altså at udarbejde en plan, der kan skabe ro om skattevæsenets økonomiske rammer. Ikke bare den akutte regning til næste år, men også en holdbar løsning i de kommende år.

Socialdemokratiet har været med i alle nyere politiske aftaler om skattevæsenet. Vi vedstår os fuldt ud vores ansvar, men vi skoser den tidligere regering for ikke at have kigget længere frem end til valget.

Genopretningen af tilliden til skattevæsnet er en af de væsentligste politiske opgaver, vi som ny regering står med.

Tilliden til skattemyndighederne er fundamentet for den danske skattemoral. For en socialdemokratisk regering er det helt afgørende, at vi har et skattevæsen, der er blandt de bedste i verden, og som alle opfatter som retfærdigt.

Derfor vil jeg også være ærlig. Vi kigger på et arbejde, der kommer til at række mange år frem, og det bliver dyrt. Og en langt større opgave end mange forestiller sig. Vi løser ikke alle problemer på én gang, men skal opgaven lykkes, kræver det en langsigtet plan, der er bred politisk opbakning til.

Den opgave vil vi som regering påtage os. Det er det, Berlingskes erhvervsredaktør kalder at skyde i øst og vest og politisk drilleri. Jeg kalder det rettidig omhu.