Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Uanset udfaldet vil Britta-sagen koste skatteborgerne mange millioner

Socialminister Mai Mercado (K) har foreløbig konkluderet, at ingen på de indre linjer har et ansvar. Systemet har fejlet, men ingen har kunnet gøre for det. Det kan undre en anelse, da der trods alt over en del år er forsvundet en del millioner.

Britta
Professor Michael Gøtze om helte og skurke i Britta-sagen: »Næste fase bliver, at socialminister Mai Mercado (K) i april skal stå skoleret i et åbent samråd i Folketingets socialudvalg og give svar på spørgsmål om, hvem der kan have spillet en rolle i forhold til den tilsyneladende blindhed over for millionernes flugt over plankeværket. Set fremadrettet er der også grund til at overveje, hvad der kan gøres for at undgå nye Britta-sager.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Den spektakulære Britta-sag om millionsvindel i Socialstyrelsen er en sag uden helte og indtil videre med meget få skurke.

Man skal dog ikke være en reinkarnation af Sherlock Holmes for at spole baglæns og mene, at der rent logisk må være mindst én skurk: Nemlig den person, som har omdirigeret ca. 120 mio. kr. fra Socialstyrelsens konti og potentielle projekter til gavn for landets socialt udsatte til egne lommer.

»Britta-sagen kommer, uanset hvordan straffesagen ender, til at koste skatteborgerne mange millioner. Der bliver en pæn stak regninger til revisorer og advokater, der skal betales, når der en dag er fejet op.«


Det vil vise sig, om denne person er den hovedmistænkte i den verserende straffesag. Det er lidt forbavsende, at listen med helte og skurke kan holdes på én enkelt linje. Socialminister Mai Mercado (K) har foreløbig konkluderet, at ingen på de indre linjer har et ansvar. Systemet har fejlet, men ingen har kunnet gøre for det. Det kan undre en anelse, da der trods alt over en del år er forsvundet en del millioner.

Det uheldige forløb skyldes såkaldte »administrative kontrolfejl,« men en så luftig udredning gør os ikke meget klogere. Et paradoks er, at der faktisk ligger digre undersøgelser på ministerens bord. Den ene er en revisionsundersøgelse med fokus på de forsvundne tilskudsmillioners rejse væk fra Socialstyrelsen, den anden er en advokatundersøgelse med fokus på paragrafferne. Advokatundersøgelsen er udført af Kammeradvokaten, hvis dom er, at der ikke er juridisk grundlag for at statuere et ansvar for f.eks. ledelsesniveauet i Socialstyrelsen. Det er en teknisk frifindelse i den forstand, at Kammeradvokaten har læst sig gennem det skriftlige materiale, tidligere rapporter og organisationsdiagrammer, men reelt ikke har kunnet trænge ind bag døren hos myndighederne.

Michael Gøtze Fold sammen
Læs mere

Næste fase bliver, at socialminister Mai Mercado (K) i april skal stå skoleret i et åbent samråd i Folketingets socialudvalg og give svar på spørgsmål om, hvem der kan have spillet en rolle i forhold til den tilsyneladende blindhed over for millionernes flugt over plankeværket. Set fremadrettet er der også grund til at overveje, hvad der kan gøres for at undgå nye Britta-sager.

Hvordan kan de ansvarlige myndigheder med indblik i forretningsgangene få et skarpere blik for urent trav? Er der grund til at udbrede den whistleblower-ordning, som fra marts er indopereret på andre dele af statens område, til det tunge sociale område? Det vil give mulighed for at ansatte med insider-viden om, hvad der foregår, kan råbe op om forhold, som ellers flyver under radaren.

Britta-sagen kommer, uanset hvordan straffesagen ender, til at koste skatteborgerne mange millioner. Der bliver en pæn stak regninger til revisorer og advokater, som skal betales, når der en dag er fejet op. De mange millioner kunne være brugt bedre. Det er derfor vigtigt at få sat fingeren på de reelle problemer på det sociale tilskudsområde, og det er vigtigt med vilje til selvransagelse.

Socialministeren skal det så berømte spadestik dybere, hvis oprydningen i Britta-sagen skal være troværdig.