Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Topchefer for danske gigantvirksomheder i appel til regeringen: Hæv klimaambitionerne

Regeringens nuværende politik ser stort set bort fra et af de mest centrale redskaber til at nå Danmarks klimamål – nemlig initiativer, der kan reducere vores energiforbrug.

»Hvis vi slækker på vores ambitøse mål og ikke tager initiativ til nye og innovative politiske tiltag, risikerer vi at sætte vores førerposition over styr.,« skriver de fire topchefer i en kommentar. Arkivfoto fra præsentationen af regeringens klimaudspil 8. oktober i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvis Danmark skal opfylde vores klimaforpligtelser, skal den danske regering og Folketinget lytte til anbefalingerne i Klimarådets seneste analyse og øge ambitionsniveauet for Danmarks klimaindsats. Klimarådets analyse viser, at de nuværende initiativer langtfra er tilstrækkelige, og at Danmark i de kommende år  vil sætte tempoet i den grønne omstilling ned. Men analysen viser også, at det er muligt at opfylde Danmarks klimaforpligtelser gennem flere relativt billige og effektive politiske tiltag – herunder især energieffektiviseringer.

Faktum er imidlertid, at regeringens nuværende politik stort set ser bort fra et af de mest centrale redskaber til at nå Danmarks klimamål – nemlig initiativer, der kan reducere vores energiforbrug.

Regeringens klimaudspil fra oktober har ikke fokus på energieffektiviseringer, og selv om Energiaftalen fra juni 2018 beskrev en ny model for energibesparelser i Danmark, er det meget uklart, om de midler og tiltag, der er beskrevet, rent faktisk er nok til at bringe Danmark i mål med vores EU-forpligtelser for energibesparelser.

Potentialet for energieffektiviseringer er særligt stort inden for energirenovering i bygninger. Ifølge Klimarådets analyse er energirenovering i bygninger det tiltag, der til den laveste pris kan levere det største bidrag til den grønne omstilling frem mod 2050. Sammen med energieffektiviseringer i produktionserhvervene kan de spare det danske samfund for fire mio. ton CO2 frem mod 2030.

Danmark er i dag et foregangsland på energieffektivitets-området, og vores potentiale er endnu større, siger Klimarådet. Men hvis vi slækker på vores ambitøse mål og ikke tager initiativ til nye og innovative politiske tiltag, risikerer vi at sætte vores førerposition over styr.

Det vil ikke alene være skidt for Danmark, det vil også være et tab for den globale kamp mod klimaforandringerne. Internationale eksperter peger på, at det største bidrag for at nå målene i Paris-aftalen skal komme fra energieffektive løsninger. Det samme gælder herhjemme, hvor energieffektive løsninger ifølge Det Internationale Energiagentur (IEA) skal udgøre 44 procent af de teknologier, der er nødvendige for at gøre Danmark til et nuludledningssamfund i 2050, mens 32 procent skal komme fra vedvarende energi.

FN slog fast i sin seneste statusrapport over klimaets tilstand, at vi er nødt til at tage fat i alle sektorer – energi, transport, landbrug, industri, bygninger etc. Vi kan ikke nøjes med at være ambitiøse i dele af samfundets sektorer. Så selvom regeringen har foreslået gode tiltag inden for eksempelvis elektrificering af biler i Danmark, er det vigtigt at huske på, at biler alene kun udgør otte procent af de globale drivhusgasudledninger.

Der skal meget mere til. Danmark har en stolt tradition for at gå forrest med innovative løsninger og politisk vilje til at lede resten af verden i en mere bæredygtig retning. Men vi kan kun fastholde et dansk lederskab, hvis vi også har høje ambitioner på hjemmefronten.