Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Tør regeringen ikke sige højt, at den vil lukke rejsebranchen?

Hvis det er regeringens holdning, at danske rejsebureauer skal lukke, må man spørge, om der så er en nedlukningspakke på vej til dem? Spørgsmålet er retorisk, for jeg kender svaret, og det er nej.

»Er det fordi, regeringen vil have os til at stoppe med at rejse ud i verden? Så sig det dog. Socialdemokratiets erhvervsordfører Orla Hav fremturer nemlig nu igen med sin idé om, at hvis der ikke skal rejses i fremtiden, så må rejsebureauerne enten lukke, gå konkurs eller finde helt andre produkter at sælge til danskerne,« skriver Lars Thykier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Efter en langvarig krise, som vi stadig ikke kan se enden på, får jeg en ubehagelig mistanke om, at den manglende politiske vilje til at hjælpe rejsebureaubranchen er et veltilrettelagt greb fra regeringens side.

Der er efterhånden meget, der tyder på, at regeringen helst bare vil lukke og slukke rejsebranchen, men ikke helt tør sige det endnu. Den nyeste corona-hjælpepakke til de særligt ramte dele af dansk erhvervsliv forslår i hvert fald som en skrædder i helvede.

Støtteordningen for dækning af faste omkostninger, der blev vedtaget i august, er fortsat ikke tilgængelig for de virksomheder, der kan søge ordningen. Det er mere end to måneder siden, man som rejsebureau burde have haft adgang til denne støtte. Vil regeringen virkelig være det bekendt, når man ved, at der er tale om særligt hårdt ramte virksomheder, som har brug for hver eneste støttekrone nu? Åbenbart.

Regeringen vil ikke give mulighed for lønkompensation på trods af, at en stor del af rejsebureauerne har mistet hele deres omsætning. Det er lønkompensation, vi først og fremmest har brug for, og jeg forstår ikke, hvorfor den ikke blev del af hjælpepakken. Og nej, vi kan ikke bruge arbejdsfordelingsordningen i rejsebureauerne, for der er intet arbejde at fordele!

»Regeringen forventer vel, at branchen skal gå kollektivt konkurs?«


Regeringen udviser åbenlys uvilje til at indføre regionale rejsevejledninger på trods af, at flere politiske aftaler siden august måned har pålagt regeringen at indføre denne model snarest muligt. Regeringen ønsker heller ikke at indføre en aktiv teststrategi i forhold til alle ind- og udrejsende fra Danmark, selvom den ville gøre rejser til udlandet sikrere for danskerne. Samtidig vil en aktiv teststrategi give rejsebranchen mulighed for igen at sælge rejser.

Er det, fordi regeringen vil have os til at stoppe med at rejse ud i verden? Så sig det dog.

Socialdemokratiets erhvervsordfører Orla Hav fremturer nemlig nu igen med sin idé om, at hvis der ikke skal rejses i fremtiden, må rejsebureauerne enten lukke, gå konkurs eller finde helt andre produkter at sælge til danskerne. Tak for det gode råd.

Hvis det er regeringens holdning, at danske rejsebureauer skal lukke, må man spørge, om der så er en nedlukningspakke på vej til dem? Spørgsmålet er retorisk, for jeg kender svaret, og det er nej. Regeringen forventer vel, at branchen skal gå kollektivt konkurs? Og så kan vi altid se på behovet for rejsebureauer, hvis regeringen nogensinde tillader os at rejse igen.

Regeringens nye risikovurdering glimrer ved ikke at medtage Udenrigsministeriets rejsevejledninger i oversigten over indsatsområder. En forglemmelse? Eller fordi rejsevejledningerne allerede ligger på højeste risikoniveau? Man fraråder jo rejser til hele verden! Endnu engang holder regeringen rejsebureaubranchen helt udenfor, når den fortæller en undrende befolkning om den situation, Danmark står i.

Listen over åbenlyse mangler i regeringens corona-hjælp til oplevelsesøkonomiens virksomheder er lang. Men vi hører, ser og læser stadig om en regering, der fastholder, at den skam hjælper de brancher, der fortsat er i knibe på grund af restriktioner. Holder den påstand vand? Døm selv.

Lars Thykier er adm. direktør i Danmarks Rejsebureau Forening