Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Stop normaliseringen af racismen – derfor hører Stram Kurs' såkaldte rigskongres ikke til på Christiansborg

Skal Stram Kurs have lov til at afholde rigskongres på Christiansborg 23. november? Det har bl.a. Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, forsvaret. Men udenfor demonstrerer Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination.

»Mange mener, at Stram Kurs og Rasmus Paludan er latterlige og bør ignoreres. Hans retorik er hadefuld og barnlig, og der er bred enighed om, at han ikke formidler egentlige politiske holdninger. Men vi mener, at tiden til at ignorere ham er forbi. Han har fået over 60.000 stemmer ved sidste valg,« skriver Steen Hartmann. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Dette er en pro et contra. Du kan læse modsvaret fra Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen her.

Vi demonstrerer 23. november mod, at Folketingets formand har accepteret, at Dansk Folkeparti har inviteret partiet Stram Kurs til at afholde sin såkaldte »rigskongres« i lokaler på Christiansborg.

Vi opfordrer alle i og udenfor Folketinget til at tage afstand fra Stram Kurs og den frygt og splittelse, partiet er med til at skabe i vores samfund. Demonstrationen bliver med musik og taler. Vi udfordrer ikke menneskers ret til ytringsfrihed. Alle har lov at tænke frit og ytre politiske holdninger. Men vi trækker stregen og mener, at det er misbrug af ytringsfriheden, når ytringerne består af trusler og hetz mod etniske, religiøse eller kulturelle mindretal. Derfor bruger vi vores ytringsfrihed og demokratiske ret til at protestere mod den hadefulde diskurs hos Stram Kurs.

Stram Kurs spreder bevidst had mod etniske minoriteter, især muslimer, gør dem til syndebukke, og kræver, at de bliver sendt i lejre og deporteret. Konsekvensen af Stram Kurs’ forslag er etnisk udrensning. Det må vi sige fra over for – også hos befolkningens folketing.

Mange mener, at Stram Kurs og Rasmus Paludan er latterlige og bør ignoreres. Paludans retorik er hadefuld og barnlig, og der er bred enighed om, at han ikke formidler egentlige politiske holdninger. Men vi mener, at tiden til at ignorere ham, er forbi. Han har fået over 60.000 stemmer ved sidste valg.

Steen Hartmann Fold sammen
Læs mere

Vi hører fra mennesker, som nu lever i frygt og oplever chikane, som at få tørklæder flået af. Forældre er bekymret for deres børns sikkerhed. Den hadefulde retorik er en stor del af grund til frygten.

Stram Kurs er med i internationale netværk, som rummer antisemitter, islamofober, white-supremacy folk og fascister. 9. november forsøgte Stram Kurs at sabotere Krystalnatsarrangementet i København ved at overdøve krystalnatsvidnet Hannah Skops tale. Det er nazi-adfærd uden hagekors og skrårem, og det er misbrug af ytringsfriheden.

Hvis man tager Stram Kurs’ program og Rasmus Paludans udtalelser, og forestiller sig, at de blev ytret af et andet land om alle danskere, så ville der være kraftige reaktioner på hadet. Disse holdninger bør ikke have en offentlig platform – slet ikke på Christiansborg.

Steen Hartmann skriver på vegne af Stop Diskrimination, hvor han er næstformand, og Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination, som er et landsdækkende netværk med grupper i landets seks største byer.