Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Åbenhed er en forudsætning for den demokratiske samtale

Skal Stram Kurs have lov til at afholde rigskongres på Christiansborg 23. november? Det har bl.a. Folketingets formand, Henrik Dam Kristensen, forsvaret. Men udenfor demonstrerer Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination.

»Stram Kurs er opstillingsberettiget til Folketinget i yderligere cirka 12 måneder. De er en del af den politiske virkelighed. Det er ikke mindst derfor, at jeg har valgt at gøre en undtagelse og give dem ret til at benytte Folketingets lokaler,« skriver Henrik Dam Kristensen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Dette er en pro et contra. Du kan læse modsvaret fra Fællesinitiativet mod Racisme og Diskrimination her.

Et ægte demokrati kendes på, at folk kan forsamles og give udtryk for deres mening. Det er en af de frihedsrettigheder, som Grundloven giver os.

For nogle uger siden måtte Stram Kurs opgive at holde sin rigskongres i Middelfart, fordi politiet ikke kunne garantere for sikkerheden. Det fik mig til at melde ud, at Folketinget ville være indstillet på at gøre en undtagelse og stille lokaler til rådighed for partiets årsmøde. Normalt er det kun de partier, der sidder i Folketinget, som kan benytte vores faciliteter.

For mig handler det ikke om Stram Kurs og dets politik. Jeg billiger ikke de synspunkter om muslimer, som partiet står for. Jeg er i denne sag helt på linje med statsminister Mette Frederiksen og forgængeren Lars Løkke Rasmussen. Begge har taget afstand fra Stram Kurs’ politik og krænkende happenings.

Men det gælder om at adskille rollerne. Som Folketingets formand har jeg en politisk neutral funktion. Jeg ser mig selv som en slags demokratisk fødselshjælper. Jeg skaber rammer for, at et parti kan holde årsmøde på Christiansborg, når andre muligheder tilsyneladende er udtømt. I den rolle forholder jeg mig ikke til partiets program, og hvad der måtte blive sagt på årsmødet.

Henrik Dam Kristensen Fold sammen
Læs mere

Vi har en tradition for at dele os efter anskuelser, men jeg synes ikke, at der er synspunkter, vi skal tie ihjel. Åbenhed er en forudsætning for den demokratiske samtale. Det er gennem den fælles samtale, at vi definerer det danske samfund.

Da jeg gav tilladelsen til Stram Kurs, fik de at vide, at det var en betingelse, at pressen fik fri adgang til at dække rigskongressen og stille kritiske spørgsmål. Det betyder, at partiets program og beslutninger kommer bredt ud, så vælgerne kan tage stilling på et oplyst grundlag. Min respekt for de danske vælgere er for stor til, at jeg vil være formynderisk og afskærme dem fra yderliggående synspunkter. 

Stram Kurs er opstillingsberettiget til Folketinget i yderligere cirka 12 måneder. Partiet er en del af den politiske virkelighed. Det er ikke mindst derfor, jeg har valgt at gøre en undtagelse og give medlemmerne ret til at benytte Folketingets lokaler. 

Lad mig slutte med at slå fast, at tilladelsen til Stram Kurs er affødt af helt særlige omstændigheder med manglende sikkerhed. Derfor går jeg ud fra, at Stram Kurs i god tid inden næste rigskongres sørger for at lægge mødet et sted, hvor politiet kan stå inde for sikkerheden.