Danmarks to store giganter inden for fødevareområdet, Danish Crown og Arla, satser nu på en fremtid, hvor plantebaseret mad skal erstatte en stor del af vores kødforbrug. Det er en klog beslutning. Danskernes forbrug af animalske fødevarer per person er næsten tre gange verdensgennemsnittet og ti procent over det europæiske gennemsnit. Hvis vi skal skabe en bæredygtig balance i de globale fødevaresystemer, må vi skære vores forbrug af animalske fødevarer ned til en tredjedel. Det er rigtig meget.
Danish Crown og Arla mener i lighed med en række internationale konkurrenter, at en vej hertil er at producere plantebaserede fødevarer, som ligner kød. Det mener jeg er en mindre klog beslutning. Modellen med at springe dyrene over og spise dyrenes føde, som dyrkes på de danske marker, er indlysende rigtig, men at omforme disse fine råvarer samt nye planteafgrøder til kødlignende produkter er uhensigtsmæssigt og måske baseret på en manglende forståelse af, at mennesker ikke spiser næringsstoffer, men mad, og at smagen i længden er den altafgørende faktor.