Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Peter Hummelgaard: Vi vil skabe en mere retfærdig pensionsalder

»Skal de nedslidte have en ret til tidlig folkepension? Eller skal det fortsat være sådan, at de skal igennem talrige besøg hos læger og kommunale sagsbehandlere, før de kan stå med hatten i hånden og bede om lov til at trække sig tilbage?« Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Dette er en del af en pro et contra med udgangspunkt i spørgsmålet »Skal pensionsalderen fortsat stige i takt med, at levealderen stiger?« Du kan læse det modsatte synspunkt skrevet af Pernille Skipper, politisk ordfører (EL) her.

De seneste mange år har diskussionen om pension desværre kun handlet om at forringe forholdene for de nedslidte. Lars Løkke afskaffede de facto efterlønnen. Og stik mod valgløfterne forsøgte han efter seneste valg at hæve danskernes pensionsalder for at betale for lavere topskat. For første gang i mange år diskuterer vi nu, hvordan vi kan forbedre mulighederne for at kunne trække sig tilbage, hvis man har brug for det. Det er ikke et sekund for tidligt.

I Socialdemokratiet står vi på mål for det velfærdsforlig, som vi var med til at indgå i 2006. Det indeholder blandt andet, at i takt med den stigende levealder, skal vi også gradvist arbejde længere. Det er selvsamme velfærdsforlig, der skaber det økonomiske råderum, som vi har brug for til at investere i de stigende velfærdsbehov. Men en stigende pensionsalder, kræver også værdige og retfærdige tilbagetrækningsmuligheder.

»Skal det fortsat være sådan, at de skal igennem talrige besøg hos læger og kommunale sagsbehandlere, før de kan stå med hatten i hånden og bede om lov til at trække sig tilbage?«


Da vi i sin tid lavede velfærdsaftalen, lovede partierne på højrefløjen sammen med de Radikale, at der stadig ville være efterløn til dem, der var startet tidligt på arbejdsmarkedet. Det løfte brød de i 2011 sammen med de Radikale, da de aftalte de facto at afskaffe efterlønnen. Derfor står vi nu med det problem, at pensionsalderen i fremtiden er uretfærdig, og det kræver en løsning.

Det er indlysende, at forudsætningerne for en god, tryg og sund alderdom i høj grad afhænger af, hvordan man har tilbragt sin tid frem til pensionsalderen. Udover de tunge løft, de slidsomme arbejdsstillinger og de ensformige arbejdsrutiner, er virkeligheden også, at ufaglærte går oftere til lægen, er oftere på sygedagpenge og benytter sig oftere af efterløn end akademikere. Det skyldes et ofte meget fysisk hårdt og langt arbejdsliv. En 30-årige mand med en lang uddannelse kan forvente at leve omkring 7,5 år længere end en 30-årig mand med en kort uddannelse. Når kortuddannede lever i kortere tid end mennesker med en lang uddannelse, er tæppet endegyldigt trukket væk under en pensionsalder, der er baseret på en fælles middellevetid.

Regeringen har forsøgt at kvæle debatten ved at kaste om sig med tal og teknik. Derfor er der brug for, at vi får diskussionen tilbage på sporet. For skærer man ind til benet, er uenigheden ganske simpel: Skal de nedslidte have en ret til tidlig folkepension? Eller skal det fortsat være sådan, at de skal igennem talrige besøg hos læger og kommunale sagsbehandlere, før de kan stå med hatten i hånden og bede om lov til at trække sig tilbage?

Peter Hummelgaard Thomsen Fold sammen
Læs mere

Vi mener, at de skal have en ret. Derfor har vi foreslået en ny rettighed, som er baseret på syv principper. Fordi nedslidte lønmodtagere, der har været mange år på arbejdsmarkedet, skal have en ret til selv at sige stop og begynde på pensionisttilværelsen. Og vel at mærke på et tidspunkt, hvor kroppen endnu ikke har sagt helt fra. Så man stadig kan nyde alderdommen, være fysisk aktiv og har overskud til børn og børnebørn.

Dette er en del af en pro et contra med udgangspunkt i spørgsmålet »Skal pensionsalderen fortsat stige i takt med, at levealderen stiger?« Du kan læse det modsatte synspunkt skrevet af Pernille Skipper, politisk ordfører (EL) her.