Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Nej, Venstre, EU skal ikke afgøre dansk skattepolitik

Vi bør fokusere på at styrke EU, hvor det giver mening. For os drejer det sig først og fremmest om tre ting.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Morten Løkkegaard (V) er tilhængere af en fælles bundgrænse for selskabsskat i EU-landene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Martin Sylvest

Et vigtigt resultat af EU-samarbejdet er den vækst og fremgang, det har skabt i Europa. En fremgang, der er skabt med respekt for nationerne og den fortsatte konkurrence landene imellem. Set i dette lys er det den helt forkerte vej at gå, hvis man, som Venstre nu foreslår, sætter en grænse for, hvor meget de enkelte lande må sænke selskabsskatten.

I Det Konservative Folkeparti mener vi, at skattepolitik ubetinget skal være et nationalt anliggende. EU skal ikke bruges til at hæmme væksten og forringe erhvervsvilkårene og konkurrenceevnen. Vi ønsker fri konkurrence og national selvbestemmelse på skatteområdet.

Forslaget om en fælles bund under selskabsskatterne mødte oprindeligt modstand fra Venstre og dets liberale gruppe i Europa-Parlamentet, ALDE. Men nu er holdningen desværre skiftet.

»Hvis EU-projektet skal have holdbarhed, er man nødt til at kunne begrænse sig.«


Men måske er det ikke så overraskende. ALDE-gruppen har længe advokeret for et mere magtfuldt EU. Og formanden, Guy Verhofstadt, er kendt for at ønske et mere føderalt EU og har sagt, at EUs største problem er, at medlemslandene ikke er mere villige til at overgive suverænitet. En mand, som ifølge Venstres spidskandidat, Morten Løkkegaard, er »den, der har de klareste visioner for Europa«. Så det er måske ikke så mærkeligt, at Venstre går i retning af mere suverænitetsafgivelse – nu også på skatteområdet.

Vi skal bruge EU, hvor det giver mening

Hvis EU-projektet skal have holdbarhed, er man nødt til at kunne begrænse sig. Vi skal holde fokus på de store problemer – der, hvor vi behøver hinanden. Går vi først ud ad en vej, hvor nationale indre anliggender bliver styret fra Bruxelles, er det svært at gå tilbage.

Søren Pape Poulsen Fold sammen
Læs mere

Indblandingen på bl.a. arbejds- og socialpolitikken er allerede gået for langt. Kultur-, skole-, sundheds-, social-, arbejdsmarkeds- og skattepolitikken skal besluttes i Danmark, og øget europæisk integration må aldrig blive et mål i sig selv.

Vi har en vision om at afskaffe selskabsskatten. Men det er en beslutning, vi selv skal tage, hvis vi en dag kan samle et flertal. Ligesom et flertal skal kunne hæve selskabsskatten, hvis de ønsker dette.

Pernille Weiss Fold sammen
Læs mere

I stedet burde vi fokusere på at styrke EU, hvor det giver mening. For os drejer det sig først og fremmest om tre ting.

For det første skal vi gå efter maksimal indflydelse på EUs klima- og energipolitik. Vi har brug for i fællesskab at sætte og overholde ambitiøse klima- og energimål.

For det andet skal vi styrke det indre marked og bidrage til skabelse af vækst og arbejdspladser. Mere end en halv million danske job afhænger af, at vi kan handle frit med hinanden.

For det tredje skal vi styrke EUs ydre grænse, få kontrol over migrationen og forbedre samarbejdet i sikkerhedspolitikken.

Det Konservative Folkeparti sidder som det eneste danske parti i den indflydelsesrige gruppe, EPP. Det er vigtigt, at Danmark bevarer sin indflydelse, så vi sørger for, at EU løser de fælles problemer, og lader de enkelte lande løse deres egne. I respekt for de europæiske borgere.