Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Kan man være for markedsøkonomi og medmenneskelig på samme tid?

Lad os få valgt nogle politikere, der virkelig vil det internationale samarbejde og kan se visionerne i det, i stedet for nogle, der betragter det som et nødvendigt onde, for så bliver det aldrig bedre end det, vi har nu, skriver Benny A. Andersen. Her mødes Morten Østergaard fra Radikale Venstre med skoleelever der klimastrejker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvfølgelig kan man det. Det er dog umiddelbart kun de Radikale, der er villige til at stå på mål for denne kombination, hvorfor de får min stemme. Alle politiske partier har mærkesager, som de af gode grunde gerne vil have gennemført. Nogle vil løse store problemer, andre vil løse mindre problemer, og nogle er villige til at betale en højere pris end andre.

Jeg ville ønske, at man i højere grad fokuserer på hvem vi er som mennesker, og at man som politiker løbende overvejer, hvordan man selv ville have det, hvis de var i den anden ende af lovgivningen? Det er den gamle klassiker med at opføre sig over for andre, som man gerne vil have, at de skal opføre sig over for én selv. Kan vi som vælgere ikke forlange, at lovgivningen skal bestå denne simple lakmusprøve eller ønsker vi at gå på kompromis med hvem vi er, så længe det ikke går ud over os selv?

Vores politikere har grundlæggende to opgaver.

De skal ved hjælp af deres visioner skabe et fremtidens Danmark for os alle, hvor den fælles kage bliver større. Ikke ved beskatning, men ved at skabe rammerne for at befolkning og erhvervsliv sammen kan danne et større beskatningsgrundlag.

Benny A. Pedersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Benny A. Pedersen.

Dernæst skal de lære af fortidens erfaringer. Hvilken lovgivning har vi som ikke fungerer, og hvordan får vi rettet op på den? Taler politikerne problemstillinger op, hvor de mener, at de har en løsning? Vi har alle sikkert forskellige holdninger til burkaforbud og nomineringer i børnehaver. Men er de alle reelle problemer?

Skal vi ikke ved et valg i højere grad efterspørge politikere, der har visioner for fremtiden?

De fleste af os har en tendens til at placere Folketingets partier (og os selv) på en skala, der går fra venstre til højre baseret på tilhørsforhold i økonomisk tænkning. Det er let overskueligt, men afspejler det efterhånden virkeligheden? Nej, vel, og det er sikkert derfor at det knirker i både rød og blå blok. Man kunne tilføje yderligere akser, der hedder menneskesyn/humanisme og en der hedder national/international forankring. Hvor vil du placere dig selv på disse akser, og hvor vil du placere de politiske partier? Stemmer det for øvrigt overens med det, du stemmer på i dag? Hvilken dimension betyder mest for dig og den du er? For mig betyder internationalt udsyn meget, da de fleste af klodens problemer ikke kan løses lokalt i Danmark.

Vi har også et europaparlamentsvalg på trapperne. Skal vi stemme på partier/kandidater der »er os selv nok« eller på nogle, der virkelig vil det internationale samarbejde? Lad os få valgt nogle politikere, der virkelig vil det internationale samarbejde og kan se visionerne i det, i stedet for nogle, der betragter det som et nødvendigt onde, for så bliver det aldrig bedre end det, vi har nu.

Er det ikke en fri omgang at kritisere, uden selv at have løsninger? Det er derfor, jeg ikke er politiker, men gerne vil stille krav til den, jeg skal stemme på. Vi skal kunne se os selv i øjnene, og vi skal vælge vores politikere på deres evne til at skabe gode og inspirerende løsninger for os alle.