Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Israel, Palæstina og fem danske »nyttige idioter«

Hvad er det, Uffe Ellemann-Jensen, Mogens Lykketoft, Martin Lidegaard, Holger K. Nielsen og Per Stig Møller anser som en retfærdig løsning på Israel-Palæstina konflikten? En palæstinensisk jødefri stat?

»Ikke et ord om en retfærdig løsning for Israel,« skriver Ole Groth-Andersen ovenpå tidligere udenrigsministres udtalelse om en retfærdig løsning for Palæstina. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Coex / AFP / Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I et åbent brev i de internationale medier, har en række europæiske politikere, herunder de fem tidligere danske udenrigsministre, Uffe Ellemann-Jensen, Mogens Lykketoft, Martin Lidegaard, Holger K. Nielsen og Per Stig Møller, rettet henvendelse til regeringerne med et klart budskab om, at en amerikansk fredsplan for Israel-Palæstina konflikten skal indeholde en retfærdig løsning for palæstinenserne.

Ikke et ord om en retfærdig løsning for Israel.

Alle løsninger bør naturligvis være retfærdige, men skal også ses i historiens lys. Der skal gives, der skal tages, der skal skabes tillid, og så skal man opnå fred og sameksistens. Ikke et ord herom i henvendelserne.

Ole Groth-Andersen Fold sammen
Læs mere
Foto: Ole Groth-Andersen.

De eneste steder, jeg har stødt på en for palæstinenserne »retfærdig løsning«, er blandt palæstinensernes egne udtalelser, egne grundlove og chartrer, TV og andre medier, hvor en sådan løsning betyder en nedlæggelse af den jødiske stat Israel.

Så hvad betyder de tidligere udenrigsministres bøjning af begrebet »retfærdig løsning« for palæstinenserne?

Man må herudover sige, at det er indblanding på et hidtil uset niveau, som ikke bare er utilstedeligt, men som garanteret får den stik modsatte effekt, nemlig, at den palæstinensiske leder, præsidenten for hjemmestyret i Ramallah på Vestbredden, Mahmoud Abbas, føler sig berettiget til på forhånd at afvise, og sandsynligvis dermed til slet ikke at interessere sig for forslaget. Sådan er det nemlig gået ved tidligere utidige indblandinger.

Tid til at prøve noget nyt?

Den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, har forleden helt korrekt udtalt, at de sidste 40 års forslag ikke har bragt fred. »Så nu må vi prøve noget nyt« siger Mike Pompeo. Det ved jeg ikke, om de forhenværende udenrigsministre er uenige i?

I givet fald hvad er det så, Uffe Ellemann-Jensen, Mogens Lykketoft, Martin Lidegaard, Holger K. Nielsen og Per Stig Møller anser som en retfærdig løsning? Er det en palæstinensisk jødefri stat? Eksempelvis indenfor våbenstilstandslinjerne af 1949, som fejlagtigt også kaldes for 67-grænserne, inden Israel i en forsvarskrig mod Jordan, generobrede lidt af det gamle mandatområde? Er det det?

Lad os antage, at det er disse linjer, de forhenværende udenrigsministre tager udgangspunkt i som en »retfærdig løsning«.

For i mellemtiden bliver jeg så nødt til at gøre d’herrer, Uffe Ellemann-Jensen, Mogens Lykketoft, Martin Lidegaard, Holger K. Nielsen og Per Stig Møller opmærksom på, at en sådan løsning, netop af de palæstinensiske ledere allerede har været afvist over længere tid, end de af Mike Pompeo førnævnte 40 år, og senest i 2000 med små nuancer, men i 2008 fuldt ud.

Derfor kalder jeg d’herrer for »nyttige idioter«, idet jeg må forvente, at d’herrer selv ved, hvad de taler om, når de via USA vil presse Israel til noget, som palæstinenserne selv for længst har sagt nej til.