Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Hash og stoffer er et stort og dilemmafyldt samfundsproblem

Trods legalisering af hash flere steder i udlandet er der indtil videre ikke erfaringer nok, der viser, at en legalisering er løsningen på de udfordringer, som vi i dag ser med kriminalitet og sundhed.

Fhv. sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) besøger Møllerup Gods på Djursland for at se produktionen af hamp på godset. Foto: Henning Bagger/Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dette er en del af en pro et contra. Du kan læse Alex Vanopslaghs (LA) modsvar her.

Et af hovedargumenterne for legalisering af hash er, at vi kommer den kriminalitet, der er forbundet med hash, til livs. Måske. Måske ikke. En nærliggende tanke er, at de kriminelle bagmænd finder andre måder at tjene penge på. At hårdere stoffer bliver billigere og mere tilgængelige. Samtidig vil en legalisering af hash sende et signal til unge om, at brugen af hash er accepteret af samfundet. Hash som øger risikoen for brug af andre hårdere stoffer og har andre alvorlige negative konsekvenser.

At vi ikke umiddelbart støtter en legalisering, betyder ikke, at vi som socialdemokrater lukker øjnene for den udvikling, som er i gang rundt om i verden med forsøg med legalisering, bl.a. i nogle af de amerikanske stater. Det er spændende at se, hvad det kommer til at betyde. Både for de unges forbrug, sammenhængen til andre og hårdere stoffer og ikke mindst den kriminalitet, som er forbundet med hashmarkedet. Indtil videre er der ikke entydige erfaringer fra de steder, hvor hashen er legaliseret. Hverken når det handler om at mindske forbruget hos de unge, eller at en legalisering begrænser den indtægtskilde til bander og rockere, som hashmarkedet er i dag.

Vi har et helt særligt hensyn at tage til socialt udsatte unge. Dem med ringe trivsel i skolen, socialt og derhjemme. Hvor et hashmisbrug er fatalt i forhold til deres fremtidige uddannelsesmuligheder og for at skabe sig et stabilt arbejds- og familieliv.

Jeppe Bruus Fold sammen
Læs mere

Mine forældre var plejeforældre under hele min opvækst. Nogle af de unge, som vi havde boende som plejebørn, brugte weekenderne hjemme hos forældrene, sammen med vennerne. Der blev røget igennem. Jeg husker, hvordan det først var omkring onsdag, at de unge begyndte at vågne helt op, inden de igen drog på weekend om fredagen.

Skadevirkningerne var tydelige: Sløvhed, irritation, afhængighed, hvilket bare er nogle af skadevirkningerne ved et hashmisbrug. Vi ved, at socialt udsatte unge, der har et for højt forbrug af hash, oftere ryger ud af uddannelsen, og senere i livet er ekstra udsat for psykiske lidelser.

Vi skal tage kampen op med den kriminalitet, der er forbundet med hashmarkedet. Vi skal sikre vores unges sundhed. Ikke mindst sørge for, at hashen ikke bliver en nem overgang til hårdere stoffer. Indtil videre er der ikke erfaringer nok, der viser, at en legalisering er løsningen på de udfordringer, som vi i dag ser med kriminalitet og sundhed. Vi følger udviklingen, men er fortsat for et forbud i Danmark.