Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Bekæmpelsen af cannabis har spillet fallit

Tiden er moden til at legalisere cannabis og dermed tage en stor del af indtægtsgrundlaget fra rockerne.

Det er svært at finde et lignende indsatsområde, hvor der er spildt så mange af politiets ressourcer og skyllet så mange skattekroner ud i kloakken, som bekæmpelsen af cannabis i Danmark, mener Alex Vanopslagh. Her fjerner politiet hashboder på Pusher Street, Christiania, i 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dette er en del af en pro et contra. Du kan læse modsvaret fra Jeppe Bruus, retsordfører for (S), her.

Det ville være en underdrivelse at sige, at bekæmpelsen af cannabis i Danmark har slået fejl. Sandheden er, at den har spillet fuldstændig monumentalt fallit.

Det er faktisk svært at finde noget lignende indsatsområde, hvor der er spildt så mange af politiets ressourcer og skyllet så mange skattekroner ud i kloakken.

58 år efter forbuddet mod cannabis er forbruget intakt. Boderne på Pusher Street står der endnu. Ja, værre endnu blomstrer den ulovlige, men særdeles attraktive handel med cannabis.

Alex Vanopslagh Fold sammen
Læs mere
Foto: Alex Vanopslagh SH Steen Brogaar.

Men på trods af, at forbuddet helt indlysende ikke virker, skal politiet fortsætte sit sisyfos-arbejde, mens borgerne kan se deres skattekroner gå op i røg.

Måske er det på tide at tage skeen i den anden hånd?

Tiden er moden til at legalisere cannabis og dermed tage en stor del af indtægtsgrundlaget fra rockerne. Det vil frigive langt flere ressourcer til politiet, som i stedet kan bruges på at efterforske overfald, indbrud, butikstyverier, it-kriminelle og så videre.

Samtidig kan det give anledning til et paradigmeskifte i socialpolitikken, hvor vi vil hjælpe mennesker med misbrug fremfor at give dem bøder og ultimativt true med at smide dem i fængsel på baggrund af, at de ryger en bestemt plante.

Der er næppe en eneste misbruger i Danmark, som er blevet hjulpet af at blive stigmatiseret og kriminaliseret.

Og så er der – ligesom hvad angår alkohol – det store flertal af cannabisbrugere, som formår at bruge rusmidlet fornuftigt og ansvarligt. Voksne mennesker, som en sjælden gang imellem ryger en joint uden misbrug eller afhængighed, kan jo ikke med ret og rimelighed kriminaliseres eller gøres til et samfundsproblem.

Tilbage står, at forbuddet mod cannabis hverken gavner misbrugere, brugere eller danske skatteydere. Det gavner ene og alene banderne. Præcis ligesom det var tilfældet med alkoholforbuddet i USA.

Jeg tror og håber, at det danske forbud mod cannabis er væk om få år. Flertallet på Christiansborg stritter godt nok imod, men et stort flertal af danskerne går ind for legalisering. Og bevægelsen ude i verden, blandt andet i USA, går i retning af en legalisering og dermed langt bedre kontrol. Forbuddet har simpelthen udspillet sin rolle – det giver ikke længere mening.

Og hvad så hvis det hele mislykkes, og legaliseringen bliver en kæmpe fiasko? Ja, så kan vi altid give markedet tilbage til rockerne.