Som enhver der følger dansk politik vil vide, har Eva Kjer Hansen gennem sin karriere ikke været nogen ukontroversiel politiker.
Men samtidig er hun en af dem, der på tværs af partipolitiske skel har flyttet holdninger - og sat det danske folkestyre til begavet debat.
Det første gjorde hun, da hun i 2004 som socialminister talte for, at uligheden gerne måtte blive større - i et brud med årtiers socialdemokratisk ligemageri. Det truede hendes ministerpost, og hun trak udtalelsen tilbage. Men reelt rykkede hun permanent ved den borgerlige debat. Fra da af var det legitimt at diskutere, om mere lighed altid er af det gode. Og mere ulighed altid af det onde. Det skift i den borgerlige idédebat var ikke kommet uden Eva Kjer Hansens trodsige frontløberi.
Samtidig er hun måske den politiker i nyere tid, der mest vedholdende har interesseret sig for folkestyrets tilstand, dets magtforskydninger og Folketingets arbejdsforhold. Blandt andet i bogen ‘Det forsømte Folketing’ fra 2018. Det er afgørende med borgerlige, som også fra folkestyrets indre har intellektet og modet til at åbne for debatten om dets udfordringer. Det har Eva Kjer Hansen. Derfor indstilles hun til Fonsmark-prisen 2020.
Eva Kjer Hansen, 55 år, medlem af Folketinget for Venstre siden 1990. Har bestridt flere ministerposter i både Fogh- og Løkke-regeringerne, først Social- og Ligestillingsministeriet under Fogh. Måtte gå som miljø- og fødevareminister i Løkke-regeringen 2016, da de Konservative mistede tilliden til hende efter sagen om landbrugspakken. Blev i 2018 minister for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde.