Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Dommedag er nær for bankerne

Mens trætte atleter kom over målstregen til Cph halvmarathon »powered by Nordea« – kom Nordea selv i mål med endnu en bankskandale i aviserne. Bankernes tillidsproblem eskalerer, og det kan ikke rettes op. Vi mangler bare en 16-årig finansetisk Thunberg til at starte revolutionen, der vil blive deres død.

»Penge fosser ind i fintech, drevet af mistillid og unge, som har fået nok og efterlyser transparens, etik og effektivitet i en branche, som stort set ikke har rykket sig,« skriver Esther Dora Rado. (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Måske bankerne skulle fokusere mindre på bifture for VIP’er og regnbuefarver til fordel for et kig i spejlet. Intet er lært siden krisen i 2008.

World Economic Forum anslår, at 50 pct. af verdens befolkning er under 30 år, og i 2017, altså inden verdens største bankskandale, som førte til kåringen af Danske Bank som mest korrupte aktør i verden, mente 45,3 pct. af unge ikke, at man kan stole på bankerne. I 2012 var tilliden til bankerne lavere i EU end i resten af verden og lavere end i 2008, da krisen var på sit højeste.

Siden har bankerne udviklet sig til velorganiserede ringe af kriminalitet, hvor grådigheden ingen grænser har. Kreativiteten og variationen fejler ikke noget og spænder over hvidvask og international organiseret udnyttelse af dansk udbytteskat til at tage hele lande ved næsen, som Goldman Sachs gjorde med Malaysia. Effekten af mistilliden kan ses i mange bankers aktiekurser, som skraber bunden, men de opererer endnu og mestendels lukkes øjnene, eller der gives blot en bøde.

De beskidte foretagender stoppes ikke, som andre virksomheder var blevet det, og det er et stort problem, da vi har at gøre med en sektor, der har monopol på befolkningers pengehåndtering, lønudbetaling og skatteafregning – hvorfor mennesket er gidsel hos bankerne og ikke har andre steder at gå hen.

Bloomberg Intelligence anslår, at der i de kommende år lurer bøder til den finansielle industri på 20 mia. dollars. Verdens største korrupte aktør – Danske Bank – har lagt 18 mia. kr. til side til bøder. Danmark har igennem årtier været på listen over de tre mindst korrupte lande i verden, så det bør ryste så langt ned i grundvolden, at politikerne stod på række for at råbe op, men alligevel er det næsten kun Rasmus Jarlov, som har gjort det.

Sophie Løhde (V) gav endda banken en offentlig lønopgave til 50 mio. kr., for man er jo ikke skyldig, før man er dømt.

Hvis bøderne for rodet bliver for høje at betale, kan vi jo smide endnu en skattebetalt bankpakke i nakken på dem, som vi gjorde, mens der hvidvaskedes for milliarder i Estland. Altruisme, for the win.

Er investorer blot bekymrede for, om den finansielle industri kan genvinde tilliden, kan de godt tænke sig om igen. Penge fosser ind i fintech, drevet af mistillid og unge, som har fået nok og efterlyser transparens, etik og effektivitet i en branche, som stort set ikke har rykket sig. Bussen er kørt for bankerne, og de nye digitale banker forventes at disrupte branchen totalt.

Investorerne skal heller ikke tage fejl af de yngre generationer, der er ekstremt etisk-kritiske, og som vil iværksætte en guerillakrig mod korruption, hvis det ikke stopper. Alt, det kræver for at starte en aggressiv revolution mod bankerne, er en 16-årig finansetisk Thunberg, der går forrest. Var jeg investor, ville jeg være svært bekymret. Var jeg bank, ville jeg skælve.