Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Det Københavnske Teatersamarbejde er produktivt

Samarbejdet er til glæde for skatteborgerne og til gavn for skuespillernes beskæftigelse. Og det går stadig godt. F.eks. var der på teatrene i Det KøbenhavnskeTeatersamarbejde 1.115 opførelser i den seneste sæson.

Teater Republique er med i Det Københavnske Teatersamarbejde. Fotoet er fra opsætningen af Babettes Gæstebud på teatret. Formandsskabet fra samarbejdet skriver, at der i den seneste sæson var 1.115 opførelser på teatrene. Fold sammen
Læs mere
Foto: Per Morten Abrahamsen / Ritzau Scanpix

Vi er stolte over teatrene i Det Københavnske Teatersamarbejde, som er produktive, risikovillige og kunstnerisk udviklende. Her får skatteborgerne meget for kulturkronerne, og skuespillerne får god beskæftigelse, fordi teatrene producerer så meget, som de gør.

For at underbygge dette med fakta kan vi oplyse følgende tre vigtige nøgletal:

1) Det offentlige tilskud pr. betalende tilskuer på landsdelsscenerne er i gennemsnit 65 pct. højere end tilskuddet til Det Københavnske Teatersamarbejde. Dette tal viser, at borgerne får meget for skattekronerne.

2) Billetindtægten pr. betalende tilskuer på teatrene i Det KøbenhavnskeTeatersamarbejde er i gennemsnit 34 pct. højere end på landsdelsscenerne. Dette tal viser, at teatrene faktisk producerer teater, som publikum er villige til at betale for.

3) Teatrene i Det Københavnske Teatersamarbejde genererer i gennemsnit 120 pct. højere billetindtægter pr. tilskudskrone end landsdelsscenerne. Dette tal viser, at teatrene i Det Københavnske Teatersamarbejde skaber endnu mere kultur og beskæftigelse for det samlede tilskud til scenekunsten.

Dette er ubetvivleligt til glæde for skatteborgerne og til gavn for skuespillernes beskæftigelse. Og det går stadig godt. F.eks. var der på teatrene i Det KøbenhavnskeTeatersamarbejde 1.115 opførelser i den seneste sæson, hvilket er det højeste niveau i de seneste fem sæsoner. Dette på trods af et stort efterslæb i det samlede tilskud på ca. 12,5 mio. kr.

Der er flere grunde til, at opgaverne ikke kan placeres i Dansk Teater. F.eks. ville det være ganske besynderligt og stride mod helt almindelige forvaltningsprincipper, hvis den centrale tilsynsopgave skulle placeres hos teatrenes fælles interesseorganisation.

Der er ikke længere en »højt betalt direktør« i Det Københavnske Teatersamarbejde. Vi har reduceret omkostningerne til administration med knap 60 pct. over de sidste otte år, og med opbakning fra de professionelle teaterchefer er Det KøbenhavnskeTeatersamarbejde garant for en god udnyttelse af skattekronerne til scenekunsten i hovedstadsområdet til glæde for publikum. Teatrenes direktører og bestyrelsesformænd finder samarbejdet produktivt og udviklende og bakker op om Det Københavnske Teatersamarbejde. Skuespillernes formand inviteres hermed til en tår kaffe, hvor han kan blive opdateret om den aktuelle status i teatersamarbejdet.

Nikolaj Lykke Jacobsen er sekretariatschef, Lisbeth Lollike er formand og Anders Høiris er næstformand i Det Københavnske Teatersamarbejde.