Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Der er mange penge og lidelser at spare ved at behandle bandemedlemmer for traumer

Folketinget bør prioritere, at psykologer kan indgå i behandlingen af rockere og bandemedlemmer, mens de sidder i fængsel. For vores trygheds skyld.

»Hvad i alverden laver tidl. rockere og bandemedlemmer så i en organisation, der kæmper for en verden fri for tortur? Svaret er, at PTSD og andre traumer, som de kæmper med, faktisk ligner de traumer, som eks. veteraner fra Irak eller Afghanistan bærer rundt på,« skriver Rasmus Grue Christensen og Sadia Khan. (Arkivfoto) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vejen ud af en kriminel tilværelse som rocker eller bandemedlem er svær. Kommuner og kriminalforsorg tilbyder ganske vist exitforløb, men alt for ofte bryder denne exit sammen, og den unge mand ryger tilbage i gamle mønstre med vold, våben og narkohandel.

Vi ved det, fordi vi siden 2016 som led i sådanne exitforløb har behandlet ca. 20 mænd med rocker- eller bandetilknytning i DIGNITYs rehabiliteringsklinik.

Og hvad i alverden laver tidl. rockere og bandemedlemmer så i en organisation, der kæmper for en verden fri for tortur?

Svaret er, at PTSD og andre traumer, som de kæmper med, faktisk ligner de traumer, som eks. veteraner fra Irak eller Afghanistan bærer rundt på. Eller dem, der rammer de flygtninge fra krig og tortur, som vi har behandlet siden 1982.

Rune Grue Christensen og Sadia Khan, DIGNITY - Dansk Institut mod Tortur

»Et vellykket exitforløb sparer ikke bare samfundet for store summer, men også uskyldige borgere for store lidelser.«


Mange er børn af mennesker med psykiske lidelser og har oplevet vold og svigt fra barnsben. Hvis man i forvejen bærer på tung bagage og ser sin bedste ven blive dræbt, udsættes for grov vold fra andre grupper eller selv bidrager til mishandling, sætter det ofte dybe aftryk på psyken, der ikke bare forsvinder uden behandling.

Der kan være tale om PTSD med symptomer som flashbacks, paranoia, vagtsomhed, vrede og manglende impulskontrol. De kan også lide af angst og depression og vil ofte bruge vrede og vold som overlevelsesstrategi.

Trods vanskelighederne oplever vi, at det kan lykkes at hjælpe tidligere rockere og bandemedlemmer videre til uddannelse, job og lovlydig tilværelse. Og vi oplever desværre også eksempler på det modsatte, hvor der midt i et forløb sker tilbagefald til kriminalitet, og forløbet brat afsluttes med et nyt fængselsophold.

De er ofte rastløse, føler sig truet og er plaget af mørke tanker. Hvert sekund kan de møde en gammel kontakt eller få en truende SMS fra det kriminelle miljø.

Faktisk oplever vi, at rockere og bandemedlemmer har mere ro på, når de sidder i fængsel. Her ringer mobilen ikke, for den er konfiskeret. Under fængselsophold lever de en regelmæssig tilværelse, hvor de har lejlighed til at reflektere over deres valg. Det er vores påstand, at de netop her er mere modtagelige for traumebehandling og exitforløb, end når de er løsladt og udsat for miljøets fristelser og pression.

Vi har med held behandlet rockere og bandemedlemmer efter løsladelsen, men vores klare anbefaling er, at vores ekspertise sættes ind tidligere – under afsoning eller allerede varetægtsfængsling.

Et vellykket exitforløb sparer ikke bare samfundet for store summer, men også uskyldige borgere for store lidelser: Færre bliver ofre for vold, færre bliver fristet af narkoens tilgængelighed, færre børn udsættes for forældresvigt og færre rekrutteres til organiseret kriminalitet.

Vi skriver med andre ord ikke disse linjer for rockeren eller bandemedlemmets blå (eller brune) øjnes skyld. Vi skriver, fordi det giver bedst mening for samfundet at lade en velafprøvet PTSD-behandling, som vi ved kan give gode resultater, bryde den onde cirkel langt tidligere. Vi opfordrer derfor de partier, der i 2021 skal forhandle en ny flerårsaftale om Kriminalforsorgen, til at afsætte midler til, at traumebehandling i fængslerne kan spille en rolle i exitforløb, allerede mens de dømte sidder bag tremmer.

Der er mange penge og lidelser at spare.

Rasmus Grue Christensen er direktør, og Sadia Khan er psykolog hos DIGNITY – Dansk Institut mod Tortur