Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Debat eller realityshow?

»Vi vil gerne se en debat, hvor der kæmpes om at finde en løsning på samfundsproblemer.« Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech

Med folketingsvalget lige om hjørnet øges eksponeringen af de politiske debatter både i fjernsynet og på de sociale medier. Som 19-årig førstegangsvælger til det kommende valg har jeg bemærket nogle tendenser i det danske debatklima, som jeg finder foruroligende.

De danske politikere og andre deltagere tager deres samfundsrelevante kampe mod hinanden på DRs store diskussionsscene »Debatten«. Fragmenter af programmets afsnit bliver hyppigt delt på Facebook, hvor alle har mulighed for at dele deres holdninger i kommentarfeltet. Over flere år, hvor jeg har set hele afsnit af Debatten, samt mange videoklip fra programmet, er der begyndt at tegne sig et billede af, hvilket fundament der bliver debatteret på i dansk politik.

Det handler altid om enten at få sin opponent ned med nakken, eller at gøre alt hvad der står i ens magt for at få ret. Hvis dette altid er præmissen for en dansk politisk debat, bliver et vitalt demokratisk redskab reduceret til et realityshow, hvor hele Danmark følger med for at se et godt skænderi, eller for at få sine egne holdninger bekræftet af en politiker, som man allerede har svoret sin troskab til.

Dette skaber alt andet lige et usundt debatklima, der giver næring til den politiske polarisering, som ultimativt anskues for at være en af demokratiets største farer. Og på trods af, hvor gerne vi vil, er dette ikke en skyld, der udelukkende kan lægges på skuldrene af politikerne. De danske politikere gør blot, hvad der er efterspørgsel på fra vælgerne – og lige nu er det underholdning og dyrkelse af egne politiske holdninger, der står øverst på vælgernes liste.

Vi er nødt til at forlange af vores politikere, at vi ikke vil se en debat, hvor der kun kæmpes om at få ret. Vi vil gerne se en debat, hvor der kæmpes om at finde en løsning på samfundsproblemer. På trods af, at det kræver et kompromis fra begge sider af debatten. Jeppe Kjærgaard, Aalborg