Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning. Klik her, hvis du ønsker at sende et debatindlæg til Berlingske.

Adam Smith ville ikke savne Liberal Alliance

Liberal Alliance har, modsat hvad dets navn antyder, ikke meget at gøre med økonomisk liberalisme eller dennes åndelige fader, Adam Smith. Måske et nyt navn ville klæde partiet bedre.

»Vanopslagh blev gjort opmærksom på, at olieselskabet Q8 for 36. år i træk har betalt nul kroner i skat i Danmark, men mente ikke, at det var mærkeligt, for det kunne jo være, at selskabet havde underskud, og derfor ikke skulle betale skat,« skriver Niels Fuglsang. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

På DR2 for nylig var Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh, til debat om multinationale selskaber, der ikke betaler skat i Danmark. Vanopslagh kunne ikke se problemet i, at Q8, Pfizer og Fujitsu betaler nul kroner i selskabsskat i Danmark.

Jeg undrer mig imidlertid over, at Alex Vanopslagh mener, at det er liberal politik at forsvare dem, der ikke gider at betale skat.

Vanopslagh blev gjort opmærksom på, at olieselskabet Q8 for 36. år i træk har betalt nul kroner i skat i Danmark, men mente ikke, at det var mærkeligt, for det kunne jo være, at selskabet havde underskud, og derfor ikke skulle betale skat. »Det at gøre virksomheder til skurke, det er lidt gammeldags og forældet,« sagde han.

Den franske økonom Zucman har påvist, at private virksomheders udbredte brug af skattely verden over koster mere end 1.150 mia. kr. i tabte skatteindtægter hvert år. Det svarer til én pct. af staternes skatteindtægter, når multinationale selskaber jonglerer rundt med deres overskud til berygtede skattely.

I Danmarks tilfælde er buddet, at danskeres skjulte skattelyformuer koster mellem to og tre mia. kr. årligt i tabte skatter.

Det er typisk lovligt, både for private og for virksomheder, bl.a. fordi EU ikke har formået at vedtage nødvendige regler. Og fordi partier som Liberal Alliance er imod, at man laver en minimums-selskabsskat i EU for at lukke skattehullerne.

Misforstået liberalisme

Men er det egentlig liberalt at forsvare multinationale selskabers ret til ikke at betale skat? Næppe. Liberal Alliance har, modsat hvad dets navn antyder, ikke meget at gøre med økonomisk liberalisme eller dennes åndelige fader, Adam Smith, som Vanopslagh ellers selv betegner som sit ideologiske forbillede.

Adam Smith skrev sit hovedværk »Nationernes Velstand« i 1776 som et oprør mod en økonomi, hvor få rige godsejere og adelige sad på hovedparten af værdierne i samfundet og nød godt af nedarvede privilegier. Smith ønskede at fremme fri konkurrence uden særlige privilegier til eliten.

Smith gik ind for, at alle, der boede og tjente penge i en stat, betalte skat »proportionalt med den indtægt, de nyder godt af under statens beskyttelse,« som han skriver. Liberal Alliance derimod støtter regler, hvor multinationale giganter kan undgå at betale skat, modsat små og mellemstore virksomheder, som ikke kan flytte deres overskud til Bahamas. Det er ikke fri konkurrence.

Ligeledes gik Smith ind for en vis arvebeskatning, da han anså idéen om, at man skal kunne disponere over sin formue efter døden for »absurd« og »unaturlig«. LA er derimod modstander af arvebeskatning. Igen en politik, der handler om at beskytte dem, der allerede har store formuer, frem for en fri konkurrence, hvor de, der vil knokle, starter fra samme udgangspunkt.

Liberal Alliance skulle måske skifte navn til De Multinationale Selskabers Alliance eller blot Q8s Venner. Deres politik er primært at beskytte de allerrigestes privilegier og øge uligheden i samfundet, men den har ikke meget at gøre med økonomisk liberalisme.

Niels Fuglsang er MEP (S)