Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Vil du være iværksætter? Så er du f*cked

Det er selvfølgelig ærgerligt altid at være bæreren af de deprimerende nyheder, men nogen skal jo gøre det – resten af landets tinder lader til at være heppekor for regeringens store ambitioner om, at vi skal være en iværksætternation. Men hvorfor i hede hule skulle vi opfordre flere håbefulde borgere til det, når godt halvdelen mislykkes, og en stor del af resten lever ad helvede til. Det er bedre business slet ikke at lave noget!

Regeringen – her erhvervsminister Simon Kollerup (S) og statsminister Mette Frederiksen (S) – bør sætte som aktivt mål at gøre Danmark til et mere gunstigt og let land at drive virksomhed i, skriver iværksætter Esther Dora Rado. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det svarer til at opfordre folk til at tage et job, de kun har fifty-fifty chance for ikke at blive hurtigt fyret fra. Og hvis de ikke gør – til en løn, der for manges vedkommende ligger under kontanthjælp. Er det gode odds? Er det foreneligt med en nogenlunde tryg hverdag? Er det en deal, de selv ville tage?

Nej, det er det gudhjælpemig ikke. Og derfor skal man godt nok passe på med at fetere en levevej, som samfundet i den grad ikke er bygget op omkring at supportere. For langt de fleste iværksætteres tilfælde vil deltidsjob eller at gå på sjasen være en langt bedre forretning.

Jamen, se blot under coronakrisen, hvor alle på den offentlige lønningsliste høstede gaver og hjælp uden en my af en ændring i deres indkomst, mens de små selvstændige har stået med tomme lommer og set til. Et klassisk dansk eventyr om forfordeling af regeringens darling, vælgerskaren, som hedder den lille pige med svovlstikkerne.

Vi er ikke et land med fantastiske rammer for forretning, heller ikke iværksætteri, vi er et land med ekstreme skatter, fjollemoms, opkrævninger fra det offentlige til små erhvervsdrivende med regninger, der er så utydelige, at de kunne være ingrediensoverblikket på et påskeæg, ét uforståeligt og anonymt e-nummer efter det andet.

Her skal man betale med MobilePay, før man kan klage over den forkert opkrævede skraldeskat, når man bor på kontorhotel eller har enkeltmandsvirksomhed, og hvor det at købe en firmacykel for at være grøn kan ende i et årelangt skattemæssigt cirkus.

For ikke at tale om at mellemvejen, hvor man forsøger at bygge noget op eller kører på halvt blus for at se, om det holder, ikke eksisterer – ligesom man, når det går skidt, eller man bliver syg, også er fuldkommen overladt til sig selv. Ordet frustration dækker ikke.

Det siger statistikken

Hver anden. Hver anden! Iværksætter mislykkes. Knap hver anden virksomhed overlever de første tre år, viser tal fra Vækstfonden. Det er fandeme ikke gode odds, der er værd at promovere! Det er odds, der siger: Der er noget alvorligt galt, når det er for svært i Danmark at skabe noget eller forsørge sig selv.

Berlingske og Finans har tidligere skrevet om, hvad man har undersøgt som de største årsager til, at man vælger at dreje nøglen generelt, og det drejer sig (no pun intended) i første ombæring for 65 procent om mentale problemer. Altså ikke produktet, ikke forretningsplanen, ikke ledelsen, men de mentale problemer, der er udløst af den stress og den hovedpine, man har som iværksætter.

Jeg har skrevet det før, men det tyder ikke på, den er feset ind på lystavlen hos regeringen (kan man udlede af coronahåndteringen), men i Danmark lever hver tredje selvstændige for mindre end kontanthjælp.

Det får man ondt i hovedet af. Det er dem, man burde rejse rytterstatuer af, hvis de klarer sig eller kommer ud efter at have givet op uden at være forgældede resten af livet. Men det serverer altså også en pejling på et sølvfad af, hvor det er, man skal tage fat!

Så længe regeringen ikke gør det til et aktivt mål at gøre Danmark til et mere gunstigt og let land at drive virksomhed i fremfor at drive en uberettiget, hoverende, ulogisk og dum jantelovsagtig hetz, der får store virksomheder til at ville forlade landet, internationale virksomheder til at holde sig væk, forretningsfolk til at udflytte og små erhvervsdrivende til at knække nakken, inden de er kommet i gang, så skulle regeringen måske hellere opfordre dem, der ønsker at klare sig selv, skabe noget eller gøre noget med sig selv, når de bliver ledige, til at gå på sjasen eller flytte udenlands.

For det er vi gearet til i Danmark. Put dét på regeringens hjemmeside fremfor »iværksætternationen«, I dare you!

Hvad kan gøres?

Og mens det uploader, så kan man måske tænke over, hvordan man kan gøre hovedpinen mindre. Det vil sikkert også hjælpe flere kvinder til at turde tage springet, hvis vi skal tale om et tema, I elsker, nemlig ligestilling.

Hvad med de første års skattefrihed? Hvad med mulighed for en mellemperiode, hvor man ser, om det kan flyve? Hvad med støtte op til, hvis man ryger under kontanthjælpsgrænsen på sin indkomst? Hvor er sympati med fattigdomsgrænsen, når det kommer til selvstændige?

Hvad med at holde nogle konferencer, hvor man klapper af de virksomheder, som overholder deres betalingsfrister fremfor Danmarks bedste arbejdsplads, eller hvem der har en kvinde i bestyrelsen?

Hvad om det offentlige i øvrigt gik forrest med det? Indtil I har nogle gode løsninger, så skån ørerne på de stakkels unge mennesker på CBS for jeres reklame for iværksætternationen Danmark, tak. God weekend.

Esther Dora Rado, iværksætter og brandingekspert