Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Vi glemmer etikken, venner

Ord som »folkedomstol«, »retssikkerhed«, og »det var jo ikke ulovligt« fylder debatten om ledere, der har trådt forkert i deres »glade dans«. Men vi glemmer noget. Ledelse er ikke sort-hvidt som lovlig og ulovlig. Ledelse handler i høj grad om den svært målbare størrelse etik: Good citizenship, arbejdsmiljø, og hvorvidt handlinger stemmer overens med virksomhedens (eller partiets) værdier. Derfor betyder mening – og ikke kun jura – noget vigtigt.

»Etisk ledelse handler om at udstikke den langsigtede og bæredygtige retning,« skriver Esther Dora Rado. Fold sammen
Læs mere
Foto: Privat

Når man vælger ledelse – politisk eller erhvervsmæssigt – foretager man et bevidst tilvalg. Det handler om at være et fyrtårn for andre. Et eksempel og en »embodiment« af de værdier, den virksomhed eller partiet, man arbejder for, står for. Kultur- og arbejdsmiljøbeskytter, ledestjernen, der udpeger virksomhedens værdier som »true north« at følge i tykt og tyndt.

Det gør man alt for ikke at kompromittere – og det er derfor, der nok ikke serveres flæskesteg og lagkage hver dag i Novo Nordisk eller Fitness World – og at cigaretvirksomheder ikke sponserer gymnasiefester. At man prøver ikke at være et CO2-svin. At Veganerpartiets formand nok ikke lever af røde bøffer. Det er ikke ulovligt – der er bare ting, man ikke gør.

Lige nu sidder debatten om krænkelser fast i en mærkelig rille, hvor vi adskiller den »code of conduct«, den adfærd, fra det øvrige, som vi godt kan se er etisk uoverensstemmende. Pludselig handler det om lovlighed.

Der spørges: Hvorfor er folkedomstolen hårdere, end den ægte – måske/måske ikke – ville være det? Hvorfor er folk interesseret i den hånd på det lår? Hvorfor er straf og konsekvens ord, der går igen, når nogen ikke er dømt for noget? »Sorry to say«, men det er altså ikke anderledes med krænkelser end med andre sager, der er i den etiske gråzone, og som er nok til at sætte spørgsmålstegn ved en leders integritet.

Om to sekunder rammer bølgen af sager erhvervslivet, og her er det vigtigt at huske fyrtårnet. Det handler ikke om puritanisme. Alle kan begå en fejl – men man kan ikke se sig fri for, at den bliver så meget desto mere alvorlig, når fyrtårnet begår den. Eller generelt og måske endda vedvarende spøger og skaber uro på arbejdspladsen, som man er ansat til at beskytte. Eller holder hånden over andre og dermed bidrager til et utrygt arbejdsmiljø for dem, der er afhængige af deres job.

Vi skal derfor også her acceptere, at konsekvens og straf sagtens kan – og bør – komme uden dom. Det med at bruge advokater, som Socialdemokratiet er ude i, er den forlængede arm af den forkerte retning at gå i. Ingen får en klapsalve eller en stjerne for at stå på en ølkasse og proklamere, at det, de gør, er fuldt ud lovligt, når det er etisk forkert eller på grænsen.

Etisk ledelse handler om at udstikke den langsigtede og bæredygtige retning. Det handler om beskyttelse af værdier og ledelse efter dem. Meget mere »gefühl«, frem for hvad der er ret til. Hvad skal advokater kunne vurdere i en lårsag? Hvor mange centimeter inde eller ude på inderlåret det er? Skal vi have linealen frem for at ikende eller frikende? Vi kommer væk fra humlen. Faktisk så langt væk, hvor man kan bruge en advokatundersøgelse til at sige, man har gjort noget, og i samme nu forsvare ikke at udøve konsekvens.

En af politikerne sagde det selv – han har festet og opført sig, som ingen leder bør. Det er sagens kerne. Fordi lederen ikke bare volder skade på personen, men på arbejdsmiljøet – og ikke bare krænker personen, men kompromitterer virksomheden (eller partiet) ved at krænke dens værdisæt. Drop advokaterne, og tag i stedet en ny approach på APVerne. Det her skal være synligt i jeres arbejdsmiljøundersøgelser, som faktisk kunne bruges i en mere moderne(!) approach for ledelse og bestyrelse.

Og så et for nogle ærgerligt og sørgeligt konkret tiltag: Så længe der er nogen, som er i tvivl om, hvad der er krænkelse, og hvad der er flirt – har svært ved at finde balancen – så lad medarbejdere/partifæller holde julefrokosten selv. Ledelse, hold jer væk. Der er for mange sager om magtmisbrug, der udspiller sig i forbindelse med alkohol og fest. Tror, alle parter overlever.

Og kan I så få de pornobilleder ned af væggen inde på Borgen i øvrigt! I ved godt hvem og hvad – få dem ned. Det er der sgu da ingen kvinder, der gider sidde til møde eller arbejde ved siden af. Vorherre til hest.