Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Redaktørerne: Det skal vi læse, spise, se og diskutere i 2021

Chefredaktøren og chefredaktøren, debatredaktøren, kulturkommentatoren, musikredaktøren, mad- og vinredaktøren, udlandsredaktøren og erhvervsredaktøren giver Business-læseren gode råd og inspiration til 2021. Lyt eksempelvis til Berlingskes mad- og vinredaktør, som opfordrer til at gribe den først mulige lejlighed til at kvittere for et lavere smittetryk ved at spise på den lokale restaurant, mens debatredaktøren stadig tørster efter erhvervsfolk, som tør have en mening.

Business 2021_illustr Fold sammen
Læs mere
Foto: Henrik Kiær

2020 er året, alle ønsker skal slutte.

Præcis for et år siden bad Berlingskes teaterredaktør, Jacob Steen Olsen, på denne plads alle glæde sig til det her år, hvor man blandt andet kunne opleve Bertolt Brechs »Mutter Courage« på Det Kongelige Teater. Sigende og nyttig titel i bagklogskabens lys. I stedet kunne vi se samfundet og teatrene blive lukket ned, da coronakrisen ramte i marts.

Så havde ansvarshavende chefredaktør Tom Jensen mere held i sprøjten, da han bad erhvervslivet finde samfundskrydset. Det råd har været nyttigt, for når ens restaurant lukkes ned af myndighederne, eller når ens mink slås ned under militær bevogtning, så kræver det samfundssind at tage det pænt, også selvom man deler bekymringen for danskernes sundhed.

Anne Sophia Hermansen, Berlingskes kulturkommentator, ramte den helt rent, da hun for et år siden bad danskerne droppe ledelseslitteraturen og læse skønlitteratur i stedet for. Et godt råd – profetisk –  i en tid med restriktioner og hjemmearbejde, hvor kun smalle fagbøger om kriseledelse ellers giver mening.

Berlingskes erhvervsredaktion beder endnu en gang en stribe af avisens redaktører give deres bud på, hvad vi skal se, gå op i, høre, læse og opleve i det år, der venter.

HVAD SKAL ERHVERVSLIVET SPISE I 2021?
SØREN FRANK, mad- og vinredaktør

»Spis på den lokale favorit«

Byline foto billede 2018 Bylinefoto Søren Frank Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Få dage inde i det nye år åbner byens restauranter forhåbentlig igen. Januar og februar er stille måneder, så det burde ikke kunne true coronasikkerheden. Og når spisestederne åbner, er det bare om at komme ud og bruge dem, hvis man er interesseret i, at byens fantastiske madscene skal overleve.

Nu da indtjeningen i årets normalt bedste måned, december, er røget, er antallet af restauranter med kniven for struben omkring 1. marts kun steget. Omkring den tid skal ikke bare den almindelige moms, men indeholdt A-skat nemlig betales – et veritabelt blodbad står desværre for døren. De store velpolstrede kæder skal nok klare sig, så spis i stedet på den lille lokale favorit. Eller hvorfor ikke flotte sig med et besøg på en af de Michelin-restauranter, som netop lider for tiden, fordi erhvervslivet – og de internationale gæster – udebliver.

HVAD SKAL ERHVERVSLIVET HOLDE ØJE MED I DANSK POLITIK?
METTE ØSTERGAARD
, chefredaktør

»Konsekvenserne begynder at gøre ondt«

NYT - Byline foto: chefredaktør Berlingske Mette Kirkeby Østergaard Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Allerede sidste år meldte denne skribent, at erhvervslivet skulle holde øje med Dan the man. Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) er manden, der sidder for bordenden, når nye, vigtige og vidtrækkende tiltag på klimaområdet skal aftales. Aftaler, som i høj grad kan påvirke erhvervslivet. Jeg fik desværre ikke rigtig ret om 2020. For det første, fordi der kom en pandemi på tværs, som satte alt andet i baggrunden, og fordi regeringen ikke leverede med den hast på klimaområdet, som man ellers kunne have forventet efter valget.

I slutningen af 2020 nåede man dog at udarbejde en rammeaftale for, hvordan 70-procentreduktionen af CO2 skal ske, og ambitionen er nu at indføre en ensartet CO2-afgift i 2030. Man ved endnu ikke, hvordan den skal skrues sammen, og det bliver værd at holde øje med i 2021. For det kan selvfølgelig have konsekvenser for erhvervsliv og konkurrenceevnen, hvordan en sådan afgift rammer. I det hele taget er vi nu nået dertil i klimadebatten, hvor konsekvenserne nok begynder at gøre lidt ondt. Et er CO2 afgiften, noget andet er, at politikerne i nærmeste fremtid skal have taget livtag med nogle af de sektorer, der udleder allermest CO2 – nemlig bolig, biler og bønder. Det kan meget vel betyde skærpede krav til alt fra landbrugets produktion, boligrenoveringer til bilparken. Dermed skal vi holde øje med konsekvenserne, og hvordan de påvirker både virksomhedernes rammevilkår og de enkelte forbrugere.

 

HVAD SKAL ERHVERVSLIVET HØRE I 2021?
SØREN SCHAUSER,
musikredaktør

»Gå ind på YouTube og Nibelungens Ring«

Byline foto billede 2018 Bylinefoto Søren Schauser Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Aflyst. Udsolgt. Venteliste. Pandemien har været hård ved det klassiske musikliv: Landets spillesteder dropper det hele eller spiller kun for ganske få mennesker ad gangen. Så hvad gør den vansmægtende operaelsker med udsigt til måneder eller år uden arrangementer?

Køb et album i stedet for. Eller gå ind på YouTube og se »Nibelungens Ring« ganske gratis. Richard Wagners mageløse musikdrama findes i den meget omtalte version med Kasper Holten som instruktør: Man følger en familie af helte og skurke gennem fire generationer og får undervejs en feministisk forklaring på de gamle guders farvel og menneskets debut på verdensscenen.

 

HVAD SKAL ERHVERVSLIVET DISKUTERE I 2021?
PIERRE COLLIGNON,
debatredaktør

»Hvordan skaber den private sektor værdi for Danmark«

Byline foto billede 2018 Bylinefoto Pierre Collignon Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Coronakrisen satte den stærke stat i centrum. Mange fik en fornemmelse af, at den danske velstand er noget, som politikerne bare har at dele ud af. Politikerne kunne lukke hele erhverv og landet ned og på samme tid skrive kæmpecheck ud til hjælpepakker. Den socialdemokratiske regering har på samme tid vedtaget det ene erhvervsfjendtlige tiltag efter det andet. Med alt for mange skattestigninger og ideologiske begrænsninger i retten tages overskud og udbytte ud af virksomhederne.

Det er tid til, at erhvervsfolk kommer ud og forklarer, hvordan den private sektor skaber værdi i Danmark. Erhvervsledere skal turde blande sig i debatten om Danmarks økonomiske fremtid. Der er brug for jeres stemmer!

 

HVAD SKAL ERHVERVSLIVET LÆSE I 2021?
ANNE SOPHIA HERMANSEN,
kulturkommentator

»Drik bare spiritus til«

Byline foto billede 2018 Bylinefoto Anne Sophia Hermansen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Oplev ærefrygt! Sådan kan man ifølge overlæge og professor Bente Klarlund få et bedre liv. Ærefrygt er forbundet med vores erkendelse af ydmyghed og af, at noget er større end os selv, og det kan være alt fra Vorherre til solopgange til døden og Senecas tanker. Og sidstnævnte vil jeg anbefale.

Seneca var kejser Neros læremester og rådgiver, indtil det rablede for kejseren, og Seneca blev tvunget til at begå selvmord. Men forinden havde han skrevet indsigtsfuldt om det gode liv, om lykken og døden, som vi er nødt til at øve os på, hvis vi skal blive bedre til at leve. Læs professor James S. Romms muntre How to Die – An Ancient Guide to the End of Life eller gå til filosofkongen selv og læs De vita beata. Seneca var levemand og ingen Hellig Frans, så drik bare spiritus til – det skærper ånden. Det lærte vi også af Thomas Vinterbergs Druk, årets bedste film med årets bedste sang: What a life.

 

HVAD SKAL ERHVERVSLIVET IKKE TÆNKE OVER I 2021?
TOM JENSEN,
ansv. chefredaktør

»Det forrygende forår i frihedens tegn venter«

Byline foto billede 2018 Bylinefoto Tom Jensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Erhvervslivet bør i 2021 gøre alt andet end at gå op i 2020. 2020 var den store undtagelse, den forbandede pause, den forsømte sæson, tvangslukningernes tid. Og det vil trække spor ind i fremtiden, for samfundsøkonomien, i virksomhederne og for medarbejderne. Men lige om lidt åbner verden igen.

Det forrygende forår i frihedens tegn venter – hvis alt går godt. Hvilket vi denne mørke jul er nødt til at tro på, det gør. Der findes ingen bedre til at tænde friheden og fremgangens og forårets fakkel end erhvervslivet. Læg katastrofen bag jer, så vidt det lader sig gøre, og tænd den.

 

HVAD SKAL ERHVERVSLIVET HOLDE ØJE MED INTERNATIONALT I 2021
BIRGITTE BORUP,
ny udlandsredaktør på Berlingske

»Hold øje med alt, der begynder med B«

Byline foto billede 2018 Bylinefoto Birgitte Borup Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

2021 bliver året, hvor alting begynder med B. Biden overtager et sønderrevet USA, Brexit omsættes til rå realitet, og Bundeskanzlerin Merkel siger tschüss. Men det er især de globale Bevægelser, der vil præge vores hverdag. Hvis du er udkørt af #metoo-debatten, så sæt dig hen på yogamåtten og tag et par dybe indåndinger, for næste år bliver fyldt med alt fra diversitetskrav til klimaskam.

Mennesket vil træde nyvaccineret ud i post-covid-samfundet med skærpede sanser og et forstærket krav om mening. 2021 bliver først og fremmest året, hvor færre vil finde sig i noget.

 

HVAD SKAL ERHVERVSLIVET GÅ OP I I 2021?
THOMAS BERNT HENRIKSEN,
erhvervsredaktør

»Comeback til den gammeldags principfaste erhvervsmand«

Thomas Bernt Henriksen SH Thomas Bernt Henriksen Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Bernt Henriksen SH Søren.

Sært nok er der en tro på, at alt bliver bedre i 2021. Det kan da godt være, at der kommer en vaccine, og at samfundet åbner igen, men det fører mest af alt tilbage til en hverdag for danske virksomheder, hvor det politiske flertal på Christiansborg vil rulle reformpolitikken tilbage og indhegne erhvervslivet.

Erhvervslivets rolle i samfundet er svækket og dens stemme ligeså. Coronakrisen har ikke hjulpet. Arne-reformen trækker hænder ud af virksomhederne, hvor det ansvarlige havde været at gøre det modsatte. Forbuddet mod, at private børnehaver kan betale udbytte til sine ejere i årets finanslovaftale, kan ved første øjekast virke som et lille skridt, men for den yderste venstrefløj er det en kolossal ideologisk sejr. Hvad er det næste? Forbud mod at hæve udbytte i andre velfærdsvirksomheder eller med tiden medicinalindustrien. I den verden, som vi ser forude med stadig tungere erhvervsfjendtlig regulering, er der ikke brug for lyserøde topchefer, som føjer regeringen. Der er brug for gammeldags principfaste erhvervsfolk, der vil tage kampen op med politikere og uretfærdig regulering. Principfaste erhvervsfolk, især dem der ejer virksomhederne, er også den slags, som ikke bare taler løs, men som leverer på egne løfter til det omgivende samfund – også de grønne af dem.