Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Klumme: Derfor er svenskerne modigere end danskerne

Svenskerne tænker ofte større og modigere end danskerne, hvilket historiebøgerne fortæller os. Under coronakrisen har de satset på høj cigarføring og en markant anden strategi end resten af Europa – og de vil løbe af med sejren.

Forlystelseslivet går næsten ufortrødent videre i Sverige, mens Danmark har valgt at lukke ned. Men hvem bliver vinderen økonomisk og sundhedsmæssigt, når coronakrisen driver over? Fold sammen
Læs mere
Foto: TT News Agency/Ritzau Scanpix

»En tredjedel af Stockholm ventes smittet inden 1. maj«, skrev Berlingske forleden. Og selv om dødstallet stiger, fortsætter butikker, cafeer og restauranter med at være åbne.

Svensk økonomi ser derfor også ud til at klare sig igennem krisen uden at efterlade alt for store regninger til eftertiden. Hvorfor sidder vi så angstfyldte bag nedrullede gardiner og med bævende underlæbe venter på redningspakkerne?

Det spørgsmål stiller mange danske erhvervsdrivende sig nok i disse dage. For sjældent har de to lande – der historisk og kulturelt har uendeligt meget til fælles – tacklet samme problem så forskelligt. Med rank ryg og høj cigarføring har Sverige valgt en radikal anden strategi end resten af Europa.

Danske medier følger udviklingen tæt for at se, om storebror Jönsson for en gangs skyld jokker i spinaten. Og det vil være svært at skjule en aldeles upassende skadefryd, hvis de svenske sundhedsmyndigheder må krybe til korset og erkende, at de har taget fejl.

Men sandheden er, at det ikke kommer til at ske. Svenskerne vinder – igen. De er nemlig større, modigere og måske også dygtigere, end vi er. Og hvorfor er de det?

Læsere af denne avis, der har lyttet sporadisk efter i historie- eller samfundsfagstimen, husker nok sammenligningen mellem de to lande, hvor Sverige – med rig adgang til jernmalm – siden 1800-tallet har været en nation med store virksomheder og endnu større ambitioner, mens lille Danmark, der ikke havde andet end korn og mindreværdskomplekser, blev et land af små og mellemstore virksomheder, når vi fraregner søfart og medicinalindustri.

Meget mere end business

Men business er som bekendt meget andet end råstoffer og rammebetingelser. Identitet, selvopfattelse og rollemodeller definerer i mindst lige så grad høj grad et lands industri- og erhvervsudvikling.

Ulla Tofte

»Hvis man vil forstå, hvorfor svenskerne tør tænke større og modigere end danskerne, er »Utvandrarna« en tankevækkende reference«


Vil man forstå, hvorfor svenskerne er bedre til big business end danskerne, vil jeg derfor anbefale den navnkundige TVserie »Utvandrarna«, som nu ligger på Netflix i en vanvittigt smukt restaureret udgave.

Serien lagde i sin tid gaderne øde i hele Skandinavien, for ligesom vores egen »Matador« er »Utvandrarna« et billede på nationens sjæl – og derfor også en enestående kilde til at forstå forskellen på dansk og svensk erhvervsliv.

Seriernes driftige hovedpersoner – Karl-Oskar og Mads Skjern – afspejler de to landes syn på iværksætteri og bliver således spejlbilleder på forskellen mellem Danmark og Sverige. »Utvandrarna« med en ung Max von Sydow i hovedrollen handler om en lille flok fattige bønder, der forlader den udpinte og stenede fædrene jord og rejser til Amerika. Nogle dør, og andre finder aldrig lykken.

Men ikke Karl-Oskar. Han er seriens ubetingede helt, fordi han har succes. Vi følger ham og konen Kristina  – spillet af Liv Ullmann – fra den dybeste fattigdom i Småland til Karl-Oskars død på sin store farm i Minnesota mange år senere.

Ensom helt

Fremstillingen står i skærende kontrast til Mads Skjern, der trods sin økonomiske succes aldrig bliver helten i »Matador«, men tværtimod sidder ensom tilbage i slutscenen.

Heltene er derimod grisehandleren og hjemmesyersken, for i Danmark er det tilsyneladende uforeneligt at være en ambitiøs forretningsmand og et sympatisk menneske.

Jo mere Skjerns imperium vokser, desto mere moralsk anløben og menneskeligt afstumpet fremstilles han, mens Karl Oskar på én gang formår at være modig, ærgerrig, følsom – og sexet.

Hvis man vil forstå, hvorfor svenskerne tør tænke større og modigere end danskerne, er »Utvandrarna« en tankevækkende reference, og undervejs forstår man, hvorfor vi i Danmark først kan blive lige så ambitiøse og modige som svenskerne, når vi definitivt får kastet grisehandlermentaliteten af os.