Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Jeg siger op!

En trend spreder sig i disse dage over store dele af verden. I USA kalder de det »The Big Quit« eller »The Great Resignation«.

I november sagde fire millioner amerikanere deres job op. Den samme tendens har vist sig her i Danmark. Er de mange opsigelser gennemtænkt af hver enkelt, eller vil en masse mennesker snart skuffes over manglen på ny succes? Fold sammen
Læs mere
Foto: Justin Lane/EPA/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I november sidste år sagde fire millioner amerikanere deres job op. Tallene er selvfølgelig helt anderledes her i landet, men samme oplevelse har danske ledere. På tværs af brancher, organisationsstørrelser, faggrupper og uddannelsesniveau – medarbejdere siger op som aldrig før.

Kollektiv afsmitning bekymrer mig altid, fordi det altid betyder, at det enkelte menneske ikke har tænkt sig særligt godt om. Hvilket igen betyder, at en masse mennesker ikke får den succes med opsigelsen, som de håbede.

Jeg gør mig ikke til dommer over den enkeltes grund til at sige op, men jeg vil helt klart anbefale bare et minimum af forberedelse, fordi forberedelse altid giver os langt større sandsynlighed for succes.

Medarbejderne først

Til dem af jer der overvejer at sige op: For 14 dage siden svarede 26.000 LinkedIn-medlemmer i en undersøgelse på spørgsmålet: »Har en kollegas opsigelse fået dig selv til at overveje at sige op?«. Her svarede 55 procent ja.

Det betyder, at vores adfærd er stærkt påvirket af de mennesker, vi omgiver os med til hverdag. Men en opsigelse er sjældent den bedste løsning.

Erik Algreen er executive coach og iværksætter Fold sammen
Læs mere
Foto: Niels Ahlmann Olesen.

Så hvis du overvejer at sige op, vil jeg anbefale dig følgende: at fravælge andres påvirkning af dig.

Deres overvejelser handler om dem – ikke om dig.

Dernæst skal du finde ud af, hvad du gerne vil have ud af at gå på arbejde, og spørge din chef, om du kan få det. Måske er du nødt til at indgå et kompromis. Her er det vigtigt, at du kigger grundigt på kompromisset og finder ud af, om det er så godt, at du stadig kan glæde dig til at komme på arbejde igen i morgen.

Og hvis kompromisset er for stort for dig, kan du bruge den næste tid på at finde ud af, hvor du ellers kan få mere af det dejlige arbejdsliv, du gerne vil have.

Moralen er, at du er centrum i alle dine erfaringer, gode som dårlige.

En medarbejder i en stor logistikvirksomhed kom for nogle år siden og bad mig hjælpe hende væk fra sit job, fordi hun ikke følte, hun blev brugt til det, hun var bedst til. Jeg sagde, at jeg meget gerne ville hjælpe hende med at få succes med at blive i sit job, og når vi havde klaret den opgave, kunne vi gå videre med at finde et sted, der var endnu bedre for hende.

Jeg sagde: »Det er dig, det handler om, så hvis du skifter job uden at ændre din måde at gå på arbejde på, er jeg 99 procent sikker på, at du vil have det på samme måde i det nye job.«

Og så gik vi i gang med at justere hendes tilgang til sit arbejde.

Dernæst lederne

Til dem af jer, der er bange for at blive forladt af jeres medarbejdere: Medarbejdere kommer og går, og det er sjældent belejligt.

Så hvis du i dag ikke ved, hvad du skal gøre for at dæmme op for det og samtidig være attraktiv for fremtidige medarbejdere, anbefaler jeg dig følgende: Lær dine medarbejdere at kende. Hvad synes de er det sjoveste ved deres arbejde, og hvad savner de? Gør alt, hvad du kan, for at fremme en hverdag, hvor man taler sammen om løsning af udfordringer og løsninger. Det er vigtigt, at de ved, at de kan bede om hjælp, hvis de sidder fast med en opgave.

Tilskynd idérigdom og selvbestemmelse.

Vær ikke bange for at skuffe dem, når de beder om noget, du ikke kan eller vil give dem, men forklar i stedet hvorfor, så de forstår dine argumenter.

Og vigtigst af alt: Anerkend dem for deres gode indsatser. Og når de lykkes knap så godt, skal du hjælpe dem med at finde ud af, hvordan de undgår det en anden gang.

Når en af de ledere, jeg arbejder med, fortæller mig, at de står over for at sige en medarbejder op, spørger jeg altid, om de har sørget for at give medarbejderen alt, hvad han eller hun skal bruge for at lykkes i deres job. Hvis ikke er det 99 procent sikkert, at de heller ikke kommer til at gøre det med den næste, og at de så vil stå med den samme udfordring én gang til.

Erik Algreen er medstifter og executive coach i coachingvirksomheden Headlight