Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Find krænkeren i »The Muppet Show«

Hvordan opfører din virksomhed sig? Hvor er I på skalaen mellem moralsk formanende og rummelig? Og kan du finde krænkeren i »The Muppet Show«? For så vil jeg gerne vide, hvem det er.

Tiderne og normer forandrer sig. I »gamle« dage var alle disse dukker fra »The Muppet Show« aldeles uskyldige væsener, men nu advarer Disneys streamingtjeneste om krænkende indhold i børneserien. Fold sammen
Læs mere
Foto: Frederic J. Brown/Ritzau Scanpix

Det er en mærkelig verden, når man skal læse om dukketeater i Business-sektionen af Berlingske. Men tiden er til det.

Som vel beskrevet af Berlingske-journalist Bent Blüdnikow blev »The Muppet Show« behæftet med en advarselstekst, da det for nylig fik premiere på streamingtjenesten Disney+. »The Muppet Show!« En flok bamser med pinde, der taler sjovt, skal nu præsenteres med en advarsel. Hvorfor? Advarselsteksten er her i sin fulde længde – ellers er det for svært at tro:

»Dette program indeholder negative skildringer og/eller uacceptabel behandling af mennesker eller kulturer. Disse stereotyper var fejlagtige dengang og er fejlagtige nu. I stedet for at fjerne dette indhold ønsker vi at anerkende dets skadelige indvirkning, tage ved lære af det og fremme dialog, så vi kan skabe en mere inkluderende fremtid. Disney ser det som sin opgave at skabe historier med inspirerende temaer, som afspejler menneskehedens rige mangfoldighed verden over.«

I slutningen af advarslen er der så et link til Disneys website, hvor man i flotte farver fortæller, hvordan virksomhedens formål er at fortælle historier fra hele spektret af stemmer og perspektiver i verden. Med stor respekt og billeder af »oprindelige folk«.

På samme side, i toppen, finder man Disneys investor relations-information, så man trygt kan forsikre sig, at Disney skam både er progressiv med de rette holdninger, og et brand man på bedste kapitalistiske manér kan købe en bid af med profit for øje. Selvfølgelig kan Disney både blæse og have mel i munden.

På sitet får vi ingen yderligere forklaring på, hvad der er galt med Kermit, Miss Piggy, Gonzo og de andre muppets. Vi må gætte:

Hvor går grænsen?

Er det uacceptabelt at portrættere gamle hvide mænd som sure konservative jakkesætklædte polemikere med råd til fine pladser på balkonen? Næppe det, der menes.

Er det stereotypt at portrættere en karrierekvinde som en hysterisk manipulerende mandejagtende karatehuggende gris? Måske.

Er det vittigheden om den asiatiske influenza, der kan kureres med en lykkekage, eller er det den jødiske gæsts nej-tak til at kysse Miss Piggy, fordi han ikke er til gris? Sikkert.

Konkret bliver det ikke i Disneys advarsel, så vi må more os over de nævnte eksempler, alle fra showets første sæson?

Disney indvarsler med sin advarselstekst den moralsk formanende virksomheds tid. Andre virksomheder kunne nævnes. Vi skal til at se »The Muppet Show« med dårlig samvittighed, drikke Coca-Cola med dårlig smag i munden og købe tøj med ondt i miljøbevidstheden.

Vi lever i en verden, hvor mennesker af kød og blod anklager dukker for racisme og uacceptabel opførsel. Hvor børnebøger pilles af markedet, fordi de er krænkende. Hvor Mr. Potato Head, en kartoffel fra animationsfilmen »Toy Story«, annoncerer, at den har valgt at blive kønsneutral. Mærkeligt.

Hvordan opfører din virksomhed sig? Hvor er I på skalaen mellem moralsk formanende og rummelig? Og kan du finde krænkeren i »The Muppet Show?« For så vil jeg gerne vide, hvem det er.

P.S. Hvis du downloader Disney+ – og gør endelig det, for der er fremragende indhold – så vær forberedt, hvis du skal se »Star Wars«-serien »Mandalorian«. Den vises godt nok uden advarselstekst, men figuren Baby Yoda var for nylig offer for en shitstorm på Twitter, hvor den blev beskyldt for at begå folkemord. Det skete efter et afsnit af serien, hvor den lille troldeagtige figur spiser æg som dens rejsekammerat, en frø, transporterer i en beholder på vej til en naboplanet, hvor hendes frømand skal befrugte dem.

Så mærkelig er verden, at et fiktivt rumvæsen bliver beskyldt for folkemord.