Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

Et ord, der er vigtigere end nogensinde før: TAK

Har vi husket at takke alle for deres indsats? I performancekulturen er det resultater, der belønnes. Men hvad gør vi, når alle har skullet yde mere, uden at det har skabt fremgang?

»Tak er gratis. Aflys den traditionelle julefrokost og erstat den med andre måder at takke og komme hinanden ved,« skriver ledelsesrådgiver og forfatter Christian Ørsted. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

2020 har været et vanskeligt år. Et år med usikkerhed om økonomi, helbred og arbejdsliv. Et år med afstand. Med mere distance og isolation, end de fleste af os har prøvet nogensinde før. 2020 bliver også året, hvor virksomhedens traditionelle anerkendelse i form af bonussystemer, julefrokoster og firmagaver ikke slår til.

For mange har arbejdsopgaverne ændret sig drastisk. Det har krævet nytænkning og kaldt på nye veje. Nogle gode. Andre fyldt med afsavn og farvel til fællesskaber, som vi tidligere har kunnet finde støtte, sparring og opmuntring i. Vi mærker som aldrig før, at vi er forbundet, men at kontakt med andre er en risiko.

Distancen har ændret tonen i vores møder. Vi går til sagen. Vi er mere effektive, og det, der tidligere blev klaret i uformelle snakke over kaffe, frokoster og på gangene, er nu styret af indkaldelser, agendaer og klares på vores skærme med dårlig lyd og gnidret video af hinanden. Vi har været vant til, at det at sige tak kom af sig selv. Især på vores arbejde. Tak for i dag. Tak for en god uge. Fælles aktiviteter. Sommerfester. Julefrokoster. Og gaver til ansatte.

Men hvad gør vi, når traditionerne ikke passer med tiden? Hvad gør vi, når vi ikke kan mødes? Mens vi samler os om vores nærmeste, er det let at glemme dem, der er ude af syne. Hvad gør vi, når nogle af dem, som har gjort en stor indsats og loyalt været med os, ikke længere er ansat? Får de en bonus? Er der stadig en julegave eller i det mindste et julekort? Tænk, hvad en æske chokolade eller en anden lille erkendtlighed fra arbejdspladsen eller tidligere kollegaer ville betyde? At vide, at man har betydet noget for andre. At man var værdsat. At man er savnet og noget værd, når der kommer bedre tider.

Vi skal blive bedre til at tale om det, vi ikke taler om. Tænk også på alle, som har inspireret dig. Støttet. Eller bare været der for dig. Eller dem, som du ønskede havde været det. Tag det første skridt. Husk også at sige tak til alle dem, der betyder noget, men som vi ikke ser.

Til dem, som vi savner. Til dem, som ikke længere er i vores synsfelt eller omgangskreds. Til dem, som vi ikke må se i vores coronaboble. Til dem, som ikke længere arbejder med os eller hos vores kunder, leverandører og samarbejdspartnere.

Tænk også på alle dem, som har mistet noget i 2020. Og tænk så på, hvor meget det ville betyde for dem, hvis de vidste, at det var lige præcis dem, du tænkte på.

Den allervigtigste gave, vi kan give hinanden, er vores nærvær. Det kan være en invitation til at gå en tur. Til at spise frokost på en af de restauranter, der gør alt for at sikre, at vi trygt kan ses i mindre grupper. En opdatering på sociale medier, hvor du fremhæver og hædrer andre.

Nogle gange er det så lille en ting som at ringe og spørge »hvordan går det?«. Og huske at følge op med »hvordan har du det … virkelig?«. Og lytte med tålmodighed og interesse. Det er bare noget andet end at få en sms. Og husk at slutte med »tak«. Tak for det, andre gør og har gjort. Tak for indsatsen. Tak for den forskel, du gør. Tak for den, du er. Tak for det, du inspirerer mig til.

Er vi gode nok til at anerkende, hvor svært det har været og stadig er for mange? Er vi gode nok til at støtte, til at være der for hinanden i modgang og uvished? Hvor vi tidligere år lettere har kunnet give vores nærvær til dem omkring os, må vi nu tage et aktivt valg for at være noget for andre.

Tak er gratis. Aflys den traditionelle julefrokost og erstat den med andre måder at takke og komme hinanden ved. Husk at værdsætte nuværende og tidligere kolleger såvel som venner og familie – også selv om man ses mindre. Anerkend, hvad andre er gået igennem, og sig tak for deres indsats.

Christian Ørsted er cand.merc., ledelsesrådgiver og forfatter