Dette er en kommentar. Den udtrykker skribentens eller skribenternes holdning.

En fantastisk og sand historie om modstandsmanden Pilecki – tag ikke demokratiet for givet

Bogen om Witold Pilecki er et vigtigt vidnesbyrd om, hvad vi skylder de mange personer, som gennem mange år har kæmpet for det demokrati, vi i dag kan prise os lykkelige for at have i vores del af verden.

Den polske frihedskæmper Witold Pilecki nægtede at give efter for overmagten, og i stedet kæmpede han for sine idealer, sine landsmænd og sine værdier. Fold sammen
Læs mere
Foto: Pap/AFP/Ritzau Scanpix

Den polske modstandsmand Witold Pilecki er for de fleste danskere helt ukendt. Det var han også for sine polske landsmænd indtil 1989, hvor Muren faldt, og Østeuropa blev åbnet. Hans fantastiske historie blev sidste år udgivet i bogform af den engelske forfatter Jack Fairweather.

Bogen er blevet til efter læsning af store mængder historisk kildemateriale og samtaler med Witolds to børn, Zofia og Andrzej. Det er en fortælling, der rummer en tragisk del af Europas historie, men det er også en fortælling om en person af en helt særlig støbning. Witold var tro mod sit land og sit folk, og samtidig havde han et mod, en viljestyrke og en ufattelig livskraft. Historien er samtidig beviset på, at mennesker har en indre kraft, som computere og robotter aldrig kommer i nærheden af. Brug påskeferien på at læse bogen »Den frivillige«.

Witold Pilecki var født i 1901 og var opvokset i den rige del af den polske landadel, som dengang udgjorde en vigtig befolkningsgruppe. Han kæmpede i den polsk-sovjetiske krig og fik fortjenstmedalje. Han arvede en stor landejendom. Han blev gift, fik to børn og kunne have valgt at leve resten af livet i rigdom. Men det gik anderledes.

Nazityskland besatte Polen, og Witold deltog som aktiv i modstandskampen. Han organiserede store dele af modstandskampen, og han var med til at sikre englænderne langt bedre og mere vigtig viden om tyskerne, end de kunne få fra de mere kendte franske modstandsstyrker. Pilecki var eminent til at organisere folk og sikre, at alle uanset etnicitet og klasse stod sammen.

»Historien om Witold Pilecki er historien om en mand, der nægtede at give efter for overmagten, men i stedet kæmpede for sine idealer, sine landsmænd og sine værdier.«


Så vidt vides er Pilecki den eneste, der nogensinde frivilligt lod sig tage til fange i Auschwitz i 1940 under falsk identitet. Han blev interneret som fange nummer 4.859 og var i lejren i to et halvt år. Han organiserede et netværk af 1.000 fanger og sikrede, at de indsamlede tøj og mad, hjalp syge og svage og saboterede vigtige naziplaner.

Han indsamlede viden om de tyske planer, der efterhånden tegnede et billede af, at det ikke alene var en fangelejr, men en nazistisk plan om Holocaust under tilblivelse. Denne viden fik han en talentfuld medfange til at memorere, og Pilecki fik ham smuglet ud til en nærliggende gård. På denne måde fik omverdenen for første gang indblik i, hvad der reelt foregik i lejren. Som det første fik Pilecki sendt viden om den planlagte Holocaust hele vejen til de allieredes hovedkvarter i London. Han anbefalede også, selvom det ville koste ham selv livet, at de allierede bombede Auschwitz, idet han mente, at selv en bombning var mere nådig.

Til sidst havde han held til at flygte fra lejren, da tyskerne kom på sporet af hans aktiviteter. Han undslap gennem lejrens bageri. Straks efter gik han ind i den polske modstandsbevægelse og kæmpede i slaget om Warszawa i 1944, hvor sovjetrusserne desværre svigtede de frihedskæmpende.

Efter krigen forblev han i det besatte kommunistiske Polen, som han kæmpede imod med fredelige midler. Han blev tilbudt at flygte med familien til Italien, men blev i Polen. Han ville ikke give op, men stå fast og inspirere andre i kampen mod undertrykkelsen. Til sidst blev han et uskyldigt offer for en kommunistisk skueproces og henrettet i et koldt, polsk fængsel i 1947.

»Det er bestemt ikke alt, der er kommet uden kamp. Tag ikke demokratiet for givet.«


Historien om Witold Pilecki er historien om en mand, der nægtede at give efter for overmagten, men i stedet kæmpede for sine idealer, sine landsmænd og sine værdier. Han samlede på fredelig vis alt og alle omkring sig i kampen mod kommunismen. Hele hans historie og kamp blev derefter glemt og undertrykt af det kommunistiske regime helt frem til 1989.

I dag er Witold Pilecki posthumt anerkendt som en af Polens største helte gennem historien. Han var den første til at afsløre tyskernes planer om Holocaust, og han sikrede ene mand, at al den viden kom til London og til de allieredes kendskab tidligt i 1941.

Han stod fast på sine værdier og kæmpede for dem, uanset hvad han mødte på sin vej. Vi har ikke alle den styrke, men bogen er et vigtigt vidnesbyrd om, hvad vi skylder de mange personer, som gennem mange år har kæmpet for det demokrati, vi i dag kan prise os lykkelige for at have i vores del af verden. Det er bestemt ikke alt, der er kommet uden kamp. Tag ikke demokratiet for givet.

Artiklen er rettet. Witold Pilecko var ikke jøde.