Topchefer til ledige akademikere: Tag nu et job bag kassen

Trods flere års økonomisk fremgang er arbejdsløsheden blandt nyuddannede akademikere fortsat tårnhøj. Derfor bør ledige akademikere også søge ufaglærte job, mener et stort flertal af topcheferne i Berlingskes Toplederpanel.

»Selv et ufaglært job eller et job, der ikke stemmer helt overens med de kvalifikationer, man har, og måske giver lidt lavere løn til at starte med, kan være vejen ind på arbejdsmarkedet,« siger André Rogaczewski, der er topchef i Netcompany. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Diskussionen har bølget længe: Skal nyuddannede akademikere koncentrere sig om at lede efter et job, der matcher deres uddannelsesniveau, eller skal de tage et job bag kassen i detailhandlen, mens de søger efter drømmejobbet.

For de fleste danske topchefer er svaret klart: Ledige akademikere skal droppe de fine fornemmelser og søge de job, der nu engang er ledige. Også de ufaglærte af slagsen.

»Alle former for arbejdserfaring er mere positiv end ikke at lave noget. Det er min holdning. Jeg oplever igen og igen, at folk starter i en rolle og bevæger sig over i en anden. Selv et ufaglært job eller et job, der ikke stemmer helt overens med de kvalifikationer, man har, og måske giver lidt lavere løn til at starte med, kan være vejen ind på arbejdsmarkedet,« siger André Rogaczewski, topchef i Netcompany.

André Rogaczewski er langtfra den eneste topchef, der mener, at ledige dimittender fra landets universiteter ikke udelukkende bør søge job, der matcher deres uddannelsesniveau.

I den seneste rundspørge til Berlingskes Toplederpanel er det således 80 procent af de deltagende topchefer, som erklærer sig enig eller overvejende enig i udsagnet »ledige akademikere bør også søge ufaglærte job«.

Man kan skifte job senere

Rundspørgen til Toplederpanelet er foretaget, efter at der de seneste måneder har været stor debat om den høje ledighed blandt dimittender. Efter flere år med solid fremgang i dansk økonomi er arbejdsløsheden lav, og mange virksomheder har meldt om problemer med at finde arbejdskraft. Alligevel er ledigheden blandt nyudannede akademikere fortsat over 20 procent.

»Jeg synes, det vidner om, at man er en stærk person, hvis man siger: »Godt, jeg kan ikke gå ud og få et job, der matcher mine kvalifikationer lige nu, men så må jeg gå ud og gøre en forskel på en anden måde.« Det siger noget om, at personen ikke er kræsen og vil videre med sit liv. Det synes jeg er en positiv egenskab hos et menneske,« siger André Rogaczewski.

»Det er jo ikke sådan, at man ikke senere kan skifte job, hvis man begynder med et job i et supermarked eller som kontorassistent. Vi har et af de mest dynamiske jobmarkeder i verden,« påpeger han.

GRAFIK

Topchefer: Akademikere bør søge ufaglærte job

»Der er ingen kvalifikation i at gå på dagpenge«

Den høje dimittendledighed fik sidste år beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) til at ytre, at akademikere ikke skal føle sig for fine til at arbejde i et supermarked.

»Hvis der er job at få, så skal man tage dem, og det kan endda være med til at kvalificere én og give læring. Jeg har selv siddet i kassen i Netto, og det gjorde mig mere erfaren,« sagde Peter Hummelgaard til Berlingske i november.

Den opfattelse bliver delt af mange topchefer.

Thomas Honoré, adm. direktør, Columbus

»Om det så er at sælge burgere på Bakken henover sommeren, så er det stadig med til at kvalificere, fordi man får en ansvarsfornemmelse og en ansvarsfølelse«


»Der er ingen kvalifikation i at gå på dagpenge, men der er en kvalifikation i at arbejde i et supermarked, i en børnehave eller som taxichauffør,« siger Thomas Honoré, der er administrerende direktør i IT- og konsulentvirksomheden Columbus

Han mener, at nyuddannede akademikere som udgangspunkt bør søge et job, der matcher deres uddannelsesniveau. Men Thomas Honoré er heller ikke i tvivl om, at ledige akademikere stiller sig selv bedre, hvis de søger job mere bredt.

GRAFIK

Topchefer: Akademikere bør søge ufaglærte job

»Hvis der ikke er et job inden for det område, man er uddannet til, gælder det om at kvalificere sig yderligere til at få et job, og et arbejde er med til at foretage en yderligere kvalificering. Om det så er at sælge burgere på Bakken hen over sommeren, så er det stadig med til at kvalificere, fordi man får en ansvarsfornemmelse og en ansvarsfølelse,« siger Thomas Honoré.

»Der er ikke mange akademiske job, der handler om at sidde bag en computer en hel dag. De fleste job handler i høj grad om at indgå i team, og det lærer man altså også, når man arbejder i en børnehave eller på et hotel,« tilføjer han.

»Alle parter bør samarbejde«

Hos Dansk Magisterforening, der organiserer 50.000 akademikere, lyder svaret til topcheferne, at mange nyuddannede akademikere allerede søger job på alle uddannelsesniveauer.

»Nyuddannede akademikere søger ihærdigt arbejde, og de er på ingen måder kræsne i jobsøgningen. Tal fra Magistrenes A-kasse viser, at 93 procent af de ledige søger bredt – det vil sige ufaglærte job, job på mellemniveau og akademiske job, og de unge kommer jo også i job,« siger Camilla Gregersen, formand for Dansk Magisterforening.

»Alle parter bør samarbejde om at få matchet de nyuddannede med relevante job, så deres gode kompetencer kommer i spil på arbejdsmarkedet,« tilføjer hun.