Pensionskonge og talgymnast skifter spor

Per Klitgård Poulsen kan se tilbage på en lang karriere i toppen af den danske pensionsbranche., bl.a. som topchef i Danske Bank-ejede Danica Pension. I det nye år starter en ny karriere.

Per Klitgård kan se tilbage på en lang karriere i pensionsbranchen. Han har blandt andet været adm. direktør i Danske Bank-ejede Danica Pension i syv år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Hvis man skal klare sig i en verden, hvor det vælter med matematiske nørder, skal man være usædvanlig god til talgymnastik. Men det er ikke nødvedigvis nok at kunne mestre tal og meget indviklede beregninger, hvis man vil til tops i pensionsbranchen. Strategi og forretningsforståelse skal også være blandt de discipliner, man behersker.

Per Klitgård Poulsen er en af de personer, som favner hele paletten. Tirsdag 11. december fylder han 60 år og kan se tilbage på en lang karriere, der sluttede med en række år som topchef for landets næststørste pensionsselskab, Danske Bank-ejede Danica Pension.

Han kan næsten skrive under på udsagnet om, at den, som ler sidst, ler bedst. Per Klitgård blev i 2011 hentet over til at være topchef hos Danica Pension. Efterfølgende var han med en række år, hvor Danica måtte se på, at den store konkurrent i form af PFA Pension bare voksede.

Han måtte acceptere at være nummer 2, men i slutningen af 2017 købte Danica med Per Klitgård i spidsen svenske SEB Pension, og Danica blev næsten lige så stor som PFA. Han har dog understreget, at målet med købet af SEB i sig selv ikke har været at blive størst.

Efterfølgende har Per Klitgård valgt at stoppe som topchef i Danica, men arbejder i øjeblikket som konsulent og starter fra 1. januar 2019 som bestyrelsesmedlem i selskabet.

Som afskedssalut, da han sluttede som adm. direktør i Danica, sagde han blandt andet til Berlingske Business, at pensionsbranchen skal være bedre til at tage ansvar over for kunderne.

»Vi har alt for meget arbejdet ud fra den forudsætning, at kunderne henvender sig til os. Det gør de bare ikke i ret stort omfang,« siger Per Klitgård, der mener, at svigtet over for kunderne blandt andet består i, at pensionsbranchen over en bred kam ikke har været god nok til at give klare råd og anbefalinger til kunderne.

Meget privat person

Han er oprindelig uddannet aktuar fra København Universitet. Det er forsikringsmatematik, og det er en af de meget vanskelige uddannelser her i landet. Ikke mange gennemfører, men de, som gør, er stort set sikre på at få gode job.

I tidligere portrætartikler har flere af Klitgårds kolleger påpeget, at han ikke er den klassiske, nørdede aktuartype. Et blik på karrieren viser, at han ret hurtigt kom over i de mere administrative og strategiske job. Han har blandt andet været øverste chef hos SEB Pension i syv år.

Han har desuden taget lederuddannelser på det prestigefyldte Havard University i Boston i USA samt på IMD Business School i Lausanne i Schweiz.

Per Klitgård er en person, som holder det faglige og private adskilt. Men han bliver af flere betegnet som værende topprofessionel, energisk og utålmodig.

Selv om han efter sigende skulle være en sand arbejdshest,  kan Per Klitgård ifølge et poprtæt i mediet Finanswatch også gøre dansegulvet usikkert, når det er tid til at være selskabelig. Han bliver i samme portræt fremhævet som en meget talende og deltagende chef.

Efter at han er stoppet som øverste chef hos Danica, vil Per Klitgård fremover arbejde med kapitalfonde. Han satser ligeledes på at få en bestyrelseskarriere i et eller andet omfang.