Pensionsbossen går af med en salut til hele branchen: Vi er for provinsielle

Pensionsselskaberne kan ikke blive ved med bare at vente på, at kunderne henvender sig. Det gør de ikke, fremhæver Per Klitgård, der nu stopper som topchef for Danica Pension, men fortsætter som først konsulent og siden bestyrelsesmedlem i selskabet.

»Hele vores branche skal være bedre til at tage ansvar over for kunderne.« Per Klitgård stopper som topchef i Danica Pension med et budskab til sin efterfølger og alle andre i pensionsbranchen om at tænke endnu mere på kunderne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Simon Læssøe

Vi skal være langt hurtigere til at udvikle nogle digitale løsninger til kunderne. Der er masser af spændende løsninger rundt omkring, og vi skal ikke være bange for at bruge løsninger fra vores konkurrenter.

Sådan lyder det fra en af landets største pensionsbosser i form af afgående Danica Pension-topchef Per Klitgård. Han har været administrerende direktør i landets næststørste pensionsselskab siden 2011. Nu forlader han snart butikken og bliver afløst af Ole Krog Petersen, der på nuværende tidspunkt er vicedirektør.

Per Klitgård har tidligere sagt, at pensionsselskaberne svigter kunderne. Branchen har foretaget en del forbedringer, men der er lang vej hjem, som han ser det.

Vejen frem er blandt andet, at pensionselskaberne skal have skruet nogle bedre digitale løsninger sammen, og på den front skal selskaberne ikke være nervøse for at se deres konkurrenter grundigt efter i kortene.

»Vi har udviklingsmæssigt været for provinsielle i vores mindset. Vi har skullet udvikle alle nye løsninger selv. Måske på grund af tradition og stolthed, men det er ikke godt nok. Der er mange spændende, kundevenlige løsninger, vi kan hente fra udlandet,« siger Per Klitgård.

»Svigtet over for kunderne består i, at vi ikke i tilstrækkeligt omfang er proaktive, relevante og giver klare råd og anbefalinger. Det gælder både opsparing til pension og de rigtige forsikringsdækninger,« siger Per Klitgård, der erkender, at svaret på det spørgsmål om kunderne sparer nok op til pension for nogle kan være, at de sparer for meget op til pension.

»Men hele vores branche skal være bedre til at tage ansvar over for kunderne. Vi har alt for meget arbejdet ud fra den forudsætning, at kunderne henvender sig til os. Det gør de bare ikke i ret stort omfang,« siger Per Klitgård.

Meget tilgængelig

Per Klitgård er uddannet aktuar fra Københavns Universitet. Det vil sige en uddannelse i den meget indviklede og snørklede forsikringsmatematik. Flere af hans kolleger har tidligere i Berlingske Business dog fremhævet, at Per Klitgård ikke er den klassiske nørdede aktuartype.

Adm. direktør i Dancia Pension, Per Klitgård

»Vi har alt for meget arbejde ud fra den forudsætning at kunderne henvender sig til os. «


Et blik på hans karriere viser også, at han forholdsvis hurtigt kom over i de mere administrative og strategiske job. I 2004 fik han sit første job som øverste chef, og det var som adm. direktør for svenske SEB Pension. På den post blev han i syv år, før han blev hentet over til det Danske Bank-ejede Danica Pension.

Det var den daværende ordførende direktør for Danske Bank Peter Straarup, der tilbød ham jobbet.

Peter Strarup sagde dengang om Per Klitgård, at han udover at være dygtig er mentalt tilgængelig, og netop det at være tilgængelig er en af kerneværdierne i Danske Bank, lød det fra Straarup.

Selv om Per Klitgård alle dage har haft ambitionerne, måtte han i de fleste af årene som topchef for Danica stille sig tilfreds med, at selskabet kun var næststørst i Danmark efter PFA Pension.

Det har dog ændret sig. Per Klitgård var i slutningen af 2017 med til at gennemføre købet af SEB Pension. Derved er Danica kommet helt op på siden af PFA.

»Det har aldrig været et mål i sig selv for Danica, at vi skal være størst med købet af SEB. Men en af de ting, der fremover bliver meget centralt, er størrelsen på selskaberne. Ikke for at være størst, men både regulering og digitalisering gør, at der vil være færre pensionsselskaber i fremtiden,« siger Per Klitgård, der ikke vil komme med et bud på, hvilke selskaber eller pensionskasser der eventuelt vil fusionere eller gå sammen i et samarbejde på en anden måde.