Ørsted-formand i brechen for flere kvinder i toppen af erhvervslivet

Formand for Ørsted og tidligere Mærsk-direktør Thomas Thune Andersen er medforfatter til en ny bog om manglen på kvinder i ledelse. Han har tidligere modigt luftet tanken om kvindekvoter.

Thomas Thune Andersen har de seneste år markeret sig som fortaler for større diversitet og for flere kvinder på ledelsesgangene i dansk erhvervsliv. Mest markant da han tidligere på året luftede tanken om kvindekvoter, fordi det går så langsomt i Danmark med at udligne den skæve kønsfordeling i bestyrelserne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Blandt de tungeste erhvervschefer er det få, der som Ørsted-formand Thomas Thune Andersen for alvor har kastet sig ind i kampen for at få flere kvinder på ledelsesgangene i dansk erhvervsliv.

Den 64-årige erhvervsmand har ved flere lejligheder markeret sig som fortaler for større diversitet. Senest som medforfatter på den aktuelle debatbog »Dronningens nye klæder«, der udkommer senere på ugen. Men mest markant, da han i januar i år modigt løftede pegefingeren og luftede den næsten forbudte tanke om at indføre kvindekvoter for at øge antallet af kvinder i danske bestyrelser.

»Vi har i Danmark givet os selv den opgave at løse problemet uden kvoter. Det skal vi nu ret hurtigt bevise, at vi kan. Ellers mener jeg, at man hurtigt skal se på, om der er et behov for kvoter,« sagde han i et interview med Jyllands-Posten.

Debatbogen, som han har skrevet sammen med blandt andre tidligere TDC-direktør Pernille Erenbjerg, tager livtag med den danske selvopfattelse af, at vi her til lands er i førerfeltet, når det gælder kønsbalance på ledelsesgangene i erhvervslivet. Faktum er, at mænd sidder tungt på magten. Eksempelvis er 94,3 pct. af toplederne i det private erhvervsliv mænd.

Det er snart fem år siden, at Thomas Thune Andersen offentligt påtog sig den første rolle i forhold til at øge kønsdiversiteten i toppen af dansk erhvervsliv. Det var i 2014, da han blev en del af juryen bag Women’s Board Award, der hvert år kårer årets bestyrelseskvinde.

Men hans erkendelse af betydningen af diversitet i bredere betydning rækker meget længere tilbage end 2014. Hans 32-årige karriere i A.P. Møller - Mærsk førte ham verden rundt. Undervejs var han landechef i Indonesien, Taiwan, Storbritannien og USA, inden han i 2004 blev kaldt hjem til Esplanaden for blive CEO for Maersk Oil. Og det var gennem de mange år, at han oplevede værdien af diversitet, men også mødte kvinder, som ikke havde fået muligheden for at udvikle deres fulde potentiale.

»I Fjernøsten, USA og Storbritannien har jeg set, hvordan alle mulige former for diversitet er værdiskabende. Men jeg har også mødt fantastisk dygtige kvinder, hvor omgivelserne eller situationen har betydet, at de ikke havde fået muligheder, som gjorde, at de kunne blomstre yderligere. Jeg tror dybt på, at et mangfoldigt hold har bedre dynamik, tager bedre beslutninger og dermed er mere værdiskabende,« siger han.

Mistede muligheder

Han mener, at dansk erhvervsliv risikerer at miste en masse muligheder, fordi der ikke alene er få kvinder på de beslutningstunge poster. Han efterlyser også det, han kalder en større diversity of mind.

»Der er mange, der angriber kønsubalancen ud fra, at det er uretfærdigt, og det er det også, men jeg håber, at man ikke gør det, fordi man har dårlig samvittighed, men fordi det simpelthen er værdiskabende. Vi bliver kollektivt rigere af større diversitet,« siger han.

At en tidligere Mærsk-topchef skulle blive fortaler for større kønsdiversitet, kan måske overraske, men diplomatsønnen Thomas Thune Andersen går ikke for at være en klassisk Mærsk-mand. Han beskrives som ydmyg, lyttende, diplomatisk og konsensussøgende.

Hans exit fra Mærsk i 2009 var overraskende og blev af omverdenen udlagt som en fyring. Siden er han imidlertid kommet stærkt igen med en imponerende bestyrelseskarriere, der begyndte i britisk erhvervsliv, men som siden fik følge af en række tunge danske bestyrelsesposter.

I Ørsted har han stået i spidsen for en vellykket transformation af virksomheden fra sort til grøn energi. En kæp i hjulet var det dog, at salget af elnetselskabet Radius smuldrede, da Socialdemokratiet i 11. time trak sin støtte til salgsplanerne.