Ligestilling i Danmark: Fem grafer viser, at kvinder fortsat er underrepræsenteret på toppen

På trods af flere års fokus på ligestilling er kvinder fortsat stærk underrepræsenteret i toppen af dansk erhvervsliv. Vi har samlet fem grafer, der viser, hvordan det går med ligestillingen i dansk erhvervsliv.

Foto: Liselotte Sabroe // Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fokus på ligestilling i dansk erhvervsliv er ikke nogen ny agenda. Men trods det øgede fokus, viser de tørre tal, at kampen for ligestilling i toppen af dansk erhvervsliv ikke kan afblæses. I denne artikel har vi samlet fem grafer, der gør status over ligestillingen i de danske selskaber. Og det er ikke opløftende læsning.

1. Under 18 pct. kvinder i bestyrelserne

Når man gennemgår bestyrelserne i de danske børsnoterede virksomheder, fremgår det tydeligt, at bestyrelsesverdenen er mændenes verden. Kvinder optager kun 124 pladser ud af 698 bestyrelsesposter i de danske børsnoterede virksomheder. Det svarer til en kvindeandel på 17,7 pct. For tre år siden var kvindeandelen på knap 15 pct., viser tal fra Board Network.

2. Færre kvinder i det øverste lag

Ligesom med bestyrelsesposterne er der stadig lang vej til ligestilling, når man ser på ledelseslagene i de danske virksomheder. Blandt danske virksomheder og offentlige institutioner er andelen af kvinder i mellemleder- og chefstillinger 28 pct. Dette tal skrumper dog markant til 14 pct. kvinder, når man ser på topledelsen i danske C25-virksomheder.

3. Danmark bagud i forhold til nabolandene

Andelen af kvindelige topledere i de største danske virksomheder er lav, også lavere end i de skandinaviske nabolande, som vi normalt sammenligner os med. Her fremgår det, at virksomhederne i Sverige og Norge næsten har dobbelt så mange kvindelige topledere som de danske.

4. Folketinget rummer flere kvinder end bestyrelserne

Ved folketingsvalget i 2015 blev 67 kvinder valgt ind, og dermed fylder kvinder godt 37 pct. af den lovgivende forsamling. Det viser en større velvilje blandt befolkningen end blandt aktionærer i danske virksomheder til at overlade beslutningsansvar til kvinder.

5. Medarbejderne vil også have flere kvinder

Det er ikke kun den brede befolkning, men også blandt medarbejdere i virksomhederne, at der i større grad  vælges kvinder. Når man sammenligner antallet af kvindelige bestyrelsesposter udpeget af aktionærerne og af medarbejderne fremgår det, at medarbejderne vælger markant flere kvinder til bestyrelserne.