Hipsterlæreren skiftede skolebænken ud med øl i verdensklasse

Mikkel Borg Bjergsø sælger øl i verdensklasse til hele kloden. Det hele begyndte som en sidegesjæft ved siden af hans arbejde som gymnasielærer.

Iværksætter og ølentusiasten, der står bag Mikkeller, ­Mikkel Borg Bjergsø. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Den tidligere gymnasielærer – og nu autodidakte brygmester – Mikkel Borg Bjergsø har brygget sin succes på den københavnske hipsterscene. Det begyndte som en sidegesjæft under hans tid som gymnasielærer på en af Københavns mest farverige og alternative læreanstalter, Det Frie Gymnasium.

»Da jeg startede, ville jeg egentlig bare lave verdens bedste øl. Der er ingen grund til at stræbe efter mindre,« fortalte Mikkel Borg Bjergsø i Berlingske-podcasten »SuccesKriteriet«.

Den tilgang til ølbrygning har ført Bjergsøs projekter til tops, hvor hans øl i dag rangerer blandt verdens humleelite.

I sin tid som fysiklærer allierede Mikkel Bjergsø sig med et par elever, der ligesom han selv havde en så stor passion for specialøl, at de ravgyldne dråber fra en gemen hof ikke var nok til at slukke tørsten. I fælleskab fik de advokeret for ideen, at gymnasiet da burde investere i et begynder-ølbrygningssæt. Det blev en realitet, og trioen begyndte sidenhen at organisere bryggerikurser i gymnasiets graffitiovermalede kantine.

Begyndte som køkkenhobby

Det hele begyndte som en hobby i et køkken i 2003. Men efter 18 timer lange arbejdsdage, en hel del brygget øl og mere end et årti på bagen, står han i dag med over 40 barer og restauranter rundt omkring i verden og et helt Mikkeller-univers.

Virksomheden blev oprindeligt grundlagt i 2006 af Mikkel Borg Bjergsø og Kristian Klarup Keller – deraf navnet Mikkeller. Keller forlod kort efter virksomheden, der siden 2007 har været drevet af Borg Bjergsø. Virksomheden holder til i København, men er et såkaldt nomadebryggeri, hvilket vil sige, at de ikke ejer deres eget bryggeri, men lejer sig ind hos andre.

I dag er hans øl fast inventar blandt flere af gastronomiens rockstjerner som Noma og Kiin Kiin, der serverer Mikkeler-øl som sidevogn til deres hæderkronede retter. Det nu verdensomspændende brand rangeres i dag af Rate Beer som den 17. bedste øl i verden.

Mikkeller-universet

Mikkel Borg Bjergsøs ølunivers har, siden øllene blev brygget i hans Vesterbrokøkken i 2003, fået flere ben at stå på. De har i dag beværtninger over store dele af verden. I 2016 fik Mikkeller nye investorer fra kapitalfonden Orkila Capital, som i dag ejer omkring 20 procent af holdingselskabet bag bryggeriet Bjergsø Holding ApS. Bryggeriet blev rangeret som nummer 17 på ølsitet Rate Beers liste over verdens bedste bryggerier i 2018.

Der er desuden en Mikkeller løbeklub med over 200 afdelinger over hele verden. Øl er blevet til ølbarer, ølbarer er blevet til spisesteder. Mikkeller har skabt en ny fortælling om øl og gjort det smart. I en ikke så fjern fortid var øl proletariatets drik, som for de flestes vedkommende helst skulle være en kønsløs pilsner.

»Den onde tvilling«

Mikkel Borg Bjergsø fortalte mandag Berlingske om sit noget anstrengte forhold til sin enæggede tvilling, Jeppe Jarnit-Bjergsø. Der ligesom sin bror brygger øl. Det foregår under navnet »Evil Twin Brewing«, den onde tvillings bryggeri på dansk. Begge brødres øl er at finde i top 50 på Rate Beers rangering af de bedste øl.